Про польську національну кухню

Польща славиться своїм кулінарним мистецтвом. Гурманам, поза сумнівом, припадуть до смаку блюда старовинної і сучасної польської кухні, а також регіональні делікатеси, які містяться в меню численних ресторанів, барів і стильних закусочних. Їх власники буквально змагаються в оригінальності оформлення інтер’єру, створенні особливої атмосфери і кулінарної фантазії.

У Польщі можна повечеряти в ресторані, стилізованому під лицарський столовий зал, дерев’яну сільську корчму, грецький храм, скельний грот або вагон потягу “Східний експрес”. Є також безліч відмінних ресторанів з французькою, італійською, єврейською, російською кухнею.

Останніми роками розширилася мережа китайських, арабських, мексиканських ресторанів і кафе. Але, передусім, в Польщі варто спробувати польські національні страви.

Польська кухня відрізняється великою різноманітністю. В якості закуски зазвичай подається м’ясне асорті з декількох сортів копченини і приготованого різними способами м’яса. Найбільш відомою польською закускою вважаються ковбаси. Кожен регіон славиться своїми сортами ковбас.Кращими вважається суха краківська і копчена в диму ялівцевих гілок мисливська ковбаса. Польща спеціалізується також у виробництві різних видів шинки, в основному зі свинини.

Одним з регіональних делікатесів є “осципек” – найбільш специфічний польський сир, що виготовляється гуралями домашнім способом з овечого молока. У ресторанах, що пропонують блюда традиційної польської кухні, на закуску часто подають сільський хліб із смальцем або балтійського оселедця в сметані. У Польщі випікають чудові хлібобулочні вироби, а чорний ароматний хліб з борошна грубого помелу став одним з основних елементів того, що набуває все більшої популярності у світі “здорового харчування”.

Старовинною польською стравою (по деяких даних – єврейською), яка не зустрічається ні в одній іншій країні, є “журек” – кислуватий суп на квасі з житнього борошна і черствого хліба, який подається з ковбасою і крутим яйцем. До старовинних перших блюд відноситься і червоний буряковий борщ – відвар з буряка із спеціями, що подається з “вушками”(маленькими пельменями з начинкою з вареного м’яса або грибів), який має не лише відмінний смак, але і дуже корисний для здоров’я. Варто спробувати також томатний суп з макаронами та рисом.

В якості гарніру до гарячих блюд з птаха, риби, м’яса або дичини подається відварена або печена картопля, гречана або перлова каша або польські макаронні вироби – дрібні галушки або локшина, а також свіжі, тушковані або мариновані овочі. Регіональна кухня привнесла до традиційного польського меню смажені картопляні оладки з солодкою або гострою начинкою, а також великі вареники з сиром, м’ясом, капустою і грибами або фруктово-ягідним фаршем. З кондитерських виробів можна порекомендувати, в першу чергу, солодку випічку: ароматні пряники, хрустку мазурку з шоколадом, маковий рулет, сирний торт з родзинками і сухофруктами.

Щедре пригощання можна завершити чарочкою високоякісного алкогольного напою, сприяючого кращому травленню.

Любителів пива Польща теж не розчарує: польське пиво такої ж відмінної якості, як німецьке або чеське, а деякі пивоварні мають вікові традиції виготовлення цього напою. З міцніших алкогольних напоїв гідні уваги фруктові наливки або трав’яні настоянки. Їх вибір в Польщі дуже великій: від лікувальних і розігрівальних наливок і настоянок до напоїв, які вживають виключно із-за їх ексклюзивних смакових достоїнств. Не варто обходити увагою лікери, питний мед або який-небудь з кремових коктейлів з додаванням алкоголю, приготованих з яєчних жовтків, ванілі або шоколаду.

Найбільш типовим польським спиртним напоєм є чиста горілка різних сортів.
До найоригінальніших горілок відноситься зубрівка. У пляшку із зубрівкою опускають стеблинки трави з Біловезької пущі, яку їдять зубри. У свою чергу гданська горілка збагачена крупинками золота  Goldwasser  22-ої проби.