Стамбульська конвенція – таємниця нерозмитнених автомобілів

Сьогодні на автошляхах України побільшало автомобілів із іноземними номерами, що їздять без розмитнення.

На підставі чого це відбувається?
Згідно п.1 ч.1 ст. 95 Митного Кодексу України для автомобільного транспорту встановлено строк транзитного перевезення – 10 діб, а у разі переміщення в зоні діяльності одного митного органу – 5 діб.
Згідно п.4 ч.3 ст. 380 Митного Кодексу України Громадяни-резиденти, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном, мають право тимчасово ввозити на митну територію України під письмове зобов’язання про зворотне вивезення за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, один транспортний засіб особистого користування, що класифікується за товарною позицією 8703 (крім товарної підпозиції 8703 10) згідно з УКТ ЗЕД, та причіп до нього, що класифікується за товарною підпозицією 8716 10 згідно з УКТ ЗЕД (за умови ввезення разом із транспортним засобом), на строк, що не перевищує 60 днів протягом одного календарного року (який може бути як безперервним, так і з перервами), без сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів. Зазначені транспортні засоби можуть бути тимчасово ввезені на митну територію України за умови подання митному органу документів, що підтверджують право власності громадянина на такі транспортні засоби та їх реєстрацію на території відповідної країни.

Порядок і умови тимчасового ввезення транспортних засобів на митну територію України громадянами визначено ст. 11 Закону України “Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України”.  Тимчасове ввезення транспортних засобів за кодами 87.01, 87.02, 87.03, 87.04, 87.05 Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності на митну територію України громадянами-резидентами дозволяється терміном до одного року після сплати ввізного мита та інших податків (зборів), передбачених законодавством при ввезенні автомобілів, якщо інше не передбачене цим Законом.

У відповідності до ч.1 ст. 189 Митного Кодексу України транспортні засоби комерційного призначення, що використовуються для переміщення товарів та/або пасажирів через митний кордон України, можуть тимчасово ввозитися на митну територію України без справляння митних платежів та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

    Разом з тим, потрібно пам’ятати про пріоритетність норм міжнародного права.            Так, згідно з п. 2 ст. 2 Конвенції про тимчасове ввезення, прийнятої 26.06.90 р. у м. Стамбулі (далі – Стамбульська конвенція), режим тимчасового ввезення надається з загальним умовним звільненням від ввізного мита і податків та без застосування ввізних обмежень чи заборон економічного характеру.

При цьому, згідно з п. “а” ст. 5 Додатку C до Стамбульської конвенції для того, щоб можна було скористатись правами на пільги, що надаються цим Додатком, транспортні засоби комерційного використання повинні бути зареєстрованими на території, яка не є територією тимчасового ввезення, на ім’я особи, яка зареєстрована або постійно проживає за межами території тимчасового ввезення, і мають ввозитись та використовуватись особами, які здійснюють свою діяльність з такої території.

В той же час, п. “а” ст. 7 Додатку C до Стамбульської конвенції зазначається, що незважаючи на положення статті 5 цього Додатку, транспортні засоби комерційного використання можуть використовуватись третіми особами, які мають належний дозвіл користувача права на тимчасове ввезення, і які здійснюють свою діяльність на користь останнього, навіть якщо вони зареєстровані або постійно проживають на території тимчасового ввезення (громадяни України попадають під дію даного положення).

Статтею 1 Додатка C до Конвенції про тимчасове ввезення визначено, що комерційне використання означає платне перевезення осіб або промислове чи комерційне платне або безоплатне перевезення вантажів.
Пунктом (a) статті 8 Додатка C до Конвенції та частиною третьою статті 189 Кодексу застережено, що тимчасове ввезення транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України допускається за умови, що такі транспортні засоби не використовуватимуться для внутрішніх перевезень на митній території України.

У зв’язку з вищезазначеним, Держмитслужба визначила порядок проведення митних процедур під час здійснення митного контролю та пропуску такого транспортного засобу, якщо він переміщується порожнім (без вантажу), але водій пред’явив до митного контролю всі нижченаведені документи:
– свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу і посвідчення водія;
– документи на право власності та користування транспортним засобом;
– документи, що підтверджують правовідносини водія з особою (підприємством, установою, організацією) – власником транспортного засобу (договір на працевлаштування, установчий, засновницький договір тощо);
– дорожній лист, виписаний особою, на користь якої громадянин-резидент здійснює свою діяльність, та/або інший документ (посвідчення про відрядження), що свідчить про відрядження водія на митну територію України особою, на користь якої громадянин-резидент здійснює свою діяльність.

Згідно з пунктом (a) статті 5 Додатка C до Конвенції транспортні засоби комерційного використання можуть поміщуватися в режим тимчасового ввезення з умовним повним звільненням від оподаткування за умови дотримання наступних вимог:
• вони повинні бути зареєстрованими на території, яка не є територією тимчасового ввезення;
• вони повинні бути зареєстрованими на ім’я особи, яка зареєстрована або постійно проживає за межами території тимчасового ввезення;
• вони повинні ввозитись та використовуватись особами, які здійснюють свою діяльність з такої території.

Згідно із положеннями Митного Кодексу України та Конвенції транспортні засоби, які тимчасово ввозяться на митну територію України громадянами-резидентами в службових цілях, а не для платного транспортування осіб або для платного чи безоплатного промислового чи комерційного транспортування товарів через митний кордон України, не відносяться до транспортних засобів комерційного призначення. Митне оформлення таких транспортних засобів здійснюється згідно із частиною третьою статті 380 Кодексу.

І на сам кінець пам’ятайте, що згідно ст. 11 Закону України “Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України”, транспортні засоби, що тимчасово ввезені під зобов’язання про зворотне вивезення, не можуть бути розкомплектовані на запасні частини, передані у володіння або користування іншим особам.

Лист Державної митної служби України N 09/363-ЕП від 05.02.2011 р.
Лист Державної митної служби України N 11.1/2-12.2/2172-ЕП від 05.03.2013 р.

УВАГА !!! Сьогодні на водіїв автомобілів на польській реєстрації масово накладають кількатисячні штрафи. Мотивація постанов – водій порушив правила перебування транспортних засобів на території України (перевищив дозволений строк перебування на митній території України).

У ВАС  ТАКА Ж ПРОБЛЕМА??? ТОДІ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ЮРИДИЧНОЮ ДОПОМОГОЮ ДО АВТОРА ПРОЕКТУ