Місцевий прикордонний рух з Польщею

З 1 липня 2009 року між Польщею та Україною було укладено угоду про Місцевий Прикордонний Рух. Згідно даної угоди Місцевий Прикордонний Рух (МПР)  є формою спрощення перетину кордону для громадян обох держав, які проживають у спільній прикордонній зоні. В рамках Місцевого Прикордонного Руху мешканці прикордонної зони можуть регулярно перетинати спільний кордон з метою перебування у прикордонній зоні Польщі або України. Такі поїздки можуть відбуватися у громадських, культурних або родинних цілях і лише в обґрунтованих випадках в господарчих цілях (не в цілях заробітків!!!). Прикордонну зону становить територія Польщі і України, яка знаходяться, на відстані до 30 кілометрів від спільного кордону обох держав, як на карті зображеній нижче.

mrg mapaПерелік населених пунктів, що входять до прикордонної зони знаходиться в органах, які приймають заяви на видачу дозволу на перетин кордону у рамках Місцевого Прикордонного Руху або за цією ссилкою.  Мешканцями прикордонної зони вважаються особи, які можуть документально підтвердити місце постійного проживання у прикордонній зоні протягом періоду не менше як 3 роки, а також їх подружжя і діти (повнолітні і неповнолітні), які знаходяться на їх утриманні. Підставою для перетину кордону у рамках Місцевого Прикордонного Руху є наявність документу, який називається “Дозволом”.

mrg2                                                                 Зразок  ДОЗВОЛУ НА ПЕРЕТИН ПОЛЬСЬКОГО КОРДОНУ  В РАМКАХ МАЛОГО ПРИКОРДОННОГО РУХУ

Дозвіл видається мешканцям прикордонної зони, які: мають дійсний проїзний документ, який надає право перетинати державний кордон, представлять документи, які підтверджують факт постійного проживання у прикордонній зоні протягом періоду не менше як 3 роки, а також наявність обґрунтованих причин для частого перетину кордону Польщі та України.

Такий Дозвіл не може бути виданий:

1) особам, стосовно яких зроблено відмітку в Шенгенській Інформаційній Системі (SIS) про заборону в’їзду на територію Шенгенської зони;

2)особам які становлять загрозу для громадського порядку, внутрішньої безпеки, здоров’я громадян та міжнародних стосунків України, Польщі, а також держав-учасників Європейського Союзу.

Дозвіл надає право його власникові перебувати у прикордонній зоні Польщі або України щоразу до 60 днів з дня перетину кордону, але сумарно не довше ніж 90 днів упродовж кожних 6 місяців від дня першого перетину кордону. Власник дозволу не має права пересуватися за межі прикордонної зони, а за кожне порушення правил Місцевого Прикордонного Руху застосовуються санкції, передбачені внутрішніми положеннями обох держав (зокрема, анулювання дозволу, штраф, депортація).

Органи, що приймають документи на видачу дозволів, а також видають такі дозволи:

1) – для мешканців прикордонної зони на території Польщі – є Генеральне Консульство України в Любліні,

2) – для мешканців прикордонної зони на території України – є Консул Республіки Польща у Львові та Консул Республіки Польща в Луцьку.

З метою отримання дозволу на перетин кордону в рамках Місцевого Прикордонного Руху слід подати вищезазнеаченим органам:

1) заповнену анкету про видачу дозволу на МПР:

2) 2 актуальних фото розміром 35 x 45 мм, що зображують особу від верхівки голови до верхньої частини плечей, без головного убору і затемнених окулярів;

3) закордонний паспорт;

4)  паспорт громадянина України;

5) довідку про місце прописки, видану Управлінням у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВС України у Волинській області  чи Управлінням у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб ГУМВС України у Львівській області;

6) по можливості документи, які обґрунтовують необхідність частого перетинання кордону Польщі та України;

7)  неповнолітній особі (до 18 років) необхідно подати письмову згоду обох батьків. Один з батьків, який особисто не подає заяву про видачу дозволу на перетин кордону в рамках Місцевого прикордонного руху, повинен додати заяву за таким зразком:

Я, _____________________ (ім’я і прізвище), паспорт громадянина України ________________ (серія і номер документа) виражаю згоду на видачу дозволу на перетин кордону в рамках Місцевого прикордонного руху моїй неповнолітній дитині _____________________ (ім’я і прізвище).                                                                            ________________________ (Місце, дата, підпис)

 Оплата за прийняття і розгляд документів про видачу дозволу становить 20 євро. Звільненими від оплати є інваліди, пенсіонери та діти до 18 років.

з 1 травня 2014 року набуває чинності новий закон про іноземців Ustawa z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach. Цей закон накладає обов’язок знімати відбитки пальців з осіб, які клопочуться про дозволи на право перетину кордону в рамках малого прикордонного руху (МПР), під час подання заяв на карти МПР (Стання 44 пункт 3 Закону).

Перший дозвіл видається на період до 2 років, але не довше, ніж термін дії закордонного паспорта. Наступний дозвіл видається на 5 років, але не довше, ніж термін дії проїзного документа, з умовою, що громадянин користувався попереднім дозволом не порушуючи умов, а також законів, що обумовлюють в’їзд і перебування на території Польщі. Мешканці прикордонної зони, що подорожують в рамках Місцевого Прикордонного Руху можуть перетинати польсько-український кордон в пунктах перетину кордону, призначених для міжнародного прикордонного руху та в пунктах, призначених для Місцевого Прикордонного Руху. Прикордонні служби Польщі і України контролюють осіб, що перетинають кордон в рамках Місцевого Прикордонного Руху відповідно до своїх внутрішніх правил, без штампування дозволів та проїзних документів під час в’їзду та виїзду.

Особи, що перетинають польсько-український кордон в рамках Місцевого Прикордонного Руху повинні мати страховий медичний поліс, що покриває кошти медичних послуг у невідкладних випадках і санітарного транспортування до країни проживання. Цей документ (страховий поліс, сертифікат) повинен бути дійсним протягом усього періоду перебування за кордоном, але не коротшим, ніж 14 днів. Мінімальна страхова сума полісу становить 20 000 євро.

Ось ЗРАЗОК ЗАПОВНЕНОЇ АНКЕТИ НА ВИДАЧУ ДОЗВОЛУ НА МАЛИЙ ПРИКОРДОННИЙ РУХ

mrg wzormrg wzor1

Видача довідок про місце проживання, необхідних для подання у Генеральне Консульство РП в Луцьку  або Львові з метою отримання Дозволу на перетин кордону в рамках місцевого прикордонного руху проводиться працівниками:

1) Управління у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВС України у Волинській області, яке знаходиться в Луцьку по вул. Шевченка, 17 (телефон Управління 74-21-43),

2) Управління громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб ГУМВС України у Львівській області, яке знаходиться у Львові по вул. Руданського, 3 (телефон Управління (032)2724704).

Про спрощення малого прикордонного руху з 2015 р, читайте в нашій статті Зміни в законі про малий прикордонний рух з Україною” та “Про спрощення малого прикордонного руху”.

Передрук інформації, що розміщена на сайті Polonia-Consulting, без згоди адміністрації суворо заборонено!