Східні Креси

Креси — означає границя, кінець, край.

Східні Креси (Kresy Wschodnie) —  це  назва територій теперішньої Західної України, Білорусі і Литви, що до 1939 року входили до складу Польщі. Kresy Wschodnie  буквально означають “східна окраїна”. Поляки що мешкають або мешкали на цих територіях, у тому числі і ті, які були репатрійовані до Польщі у 1944-1957 роках, можуть називатися кресов’янами. Поляків які мешкали або мешкають на території Східних Кресів  інколи зневажливо називають — забуголями. Тобто особами що мешкали або мешкають за лінією річки Буг.

Poland_administrative_division_1922_literki

На даній карті зображено розташування воєводств Польщі в 1922—1939 роках. При чому тільки шість східних воєводств (Львівського, Тернопільського, Станіславського, Волинського, Поліського, Білостоцького, Віленського і Новогродського) представляли собою приблизну територію Східних Кресів.

 Вперше термін “Креси” з’явився в середині XIX ст. у творах польського поета Вінцента Поля, зокрема в поемі “Могорт” (1854), в якій описуються події , які відбувалися на кордоні Речі Посполитої і Кримського ханства після “уманської різанини”. Поширенню терміну  “Креси” сприяло уявлення про особливу цивілізаторську місію поляків на цих землях. Із Східних Кресів походять найбільші польські поети – Адам Міцкевич та Юліуш Словацький. Слово “Креси” вкоренилося в польський літературі і публіцистиці як означення територій на схід від міста Вільно і міста Львів, які до кінця XVIII ст. належали Речі Посполитій.

 Сьогодні існує активний “Кресівський рух”, публікуються видання, проводяться різні конкурси, фестивалі, з’їзди.

Також сьогодні існує велика кількість Інтернет-сторінок присвячених “Кресам”:

www.kresy.co.uk

www.kresy.pl

www.kresy24.pl

www.wspolnota-polska.org.pl

www.kresy.najlepsze.net

www.stanislawow.net

www.kresy-krakow.com.pl

www.kresywschodnie.republika.pl

www.wizyt.net

www.kresy2000.pl

www.hanaczow.pl

www.fotojohny.republika.pl

www.wycieczki.pl.ua

www.lwowiacy.pl.

Передрук інформації, що розміщена на сайті Polonia-Consulting, без згоди адміністрації суворо заборонено!