Поселення в Польщі на підставі польського походження

Юридична підстава

Згідно частини 5 статті 52 Конституцій Республіки Польщі особа, польське походження якої було визнано згідно із Законом, може на завжди оселитися на території Польщі.

При розгляді клопотання про поселення в Польщі на підставі польського походження, воєвода керується Законом “Про репатріацію”, який визначає на яких принципах встановлюється польське походження заявника. Згідно частини 1 статті 5 вищезгаданого Закону, польського походження визнається особа, яка декларує свою польську національність і одночасно виконує дві наступні вимоги:

1) хоча б один з батьків, бабуся чи дідусь або прадід і прабаба були/є особами польської національності;

2) виявить свій зв’язок з польським народом, зокрема шляхом володіння польською мовою, а також дотриманням польських звичаїв та традицій.

Час подання клопотання

Клопотання про надання дозволу на поселення в Польщі на підставі польського походження потрібно складати під час законного перебування іноземця на території Польської Республіки (наприклад під час дії візи отриманої на підставі Карти поляка). Якщо термін подання документів був дотриманий і клопотання не містить недоліків або недоліки у клопотанні були усунені у відповідний термін, воєвода ставить в закордонному паспорті іноземця відбиток штемпеля, що підтверджує подання іноземцем клопотання про поселення в Польщі. В такому випадку перебування іноземця на території Польщі вважається законним, аж до моменту винесення остаточного рішення у справі про надання дозволу на поселення в Польщі.

Місце подання документів

Документи про надання дозволу на оселення в Польщі, слід подавати по місцю перебування (прописки) іноземця в Польщі, а саме до Відділу громадянських справ і іноземців відповідного Воєводського управління.

Необхідні документи:

4 примірники заповненого клопотання про надання дозволу на оселення;
5 кольорових та неушкоджених фотографій розміром 35×45 мм (виконаних впродовж останніх шести місяців, так щоб обличчя займало 70-80%; без головного убору і окулярів з темними склом; з прямим поглядом; з відкритими очима; неприкритим волоссям; з натуральним виразом обличчя і закритим ротом);
Дві ксерокопії закордонного паспорта, а також оригінал для звірки;
Квитанцію про здійснення казначейської оплати в розмірі 640 злотих за надання дозволу на оселення;
підтвердження прописки в Польщі;
довідка про несудимість що видана Державним Карним Реєстром Польщі;
довідка Фінансової інспекції про виконання податкових зобов’язань по відношенню до Польської Республіки;
документи які підтверджують приналежність іноземця до польського народу (це можуть бути: документи, що посвідчують особу батьків, дідусів або прадідусів (паспорти); акти цивільного стану (або ж їх дублікати) та свідоцтва про хрещення, що доводять родинний зв’язок іноземця та містять інформацію про польську національність родичів; документи, що підтверджують проходження військової служби у польських військових формуваннях, які містять інформацію про польську національність; документ про підтвердження факту депортації або ув’язнення, в якому знаходиться запис про польське громадянство або ж польське походження жертви депортації або ув’язнення; документ про реабілітацію депортованої особи, в якому є запис про її польське походження; закордонний особовий документ (паспорт або свідоцтво про народження), в якому є наявний запис про польську національність; інші офіційні документи, які містять запис про польську національність.

Необхідно зазначити, що Закон не вимагає подачі документів про працевлаштування іноземця, проте у воєводи виникне питання про, те яким чином іноземець утримуватиме себе під час перебування у Польщі. Тому, при подачі клопотання про надання дозволу на оселення в Польщі, іноземцю рекомендовано бути офіційно працевлаштованим у Польщі та мати докази даного факту.

Усі документи на іноземній мові повинні бути перекладені на польську мову польським присяжним перекладачем. Для звірки усі документи слід пред’являти лише в оригіналах.

Інша важлива інформація

Для того, щоб перевірити чи іноземець дійсно має польське походження, іноземець особисто буде викликаний на розмову до Воєводського управління, де під час розмови представник управління може задавати йому різні запитання з метою підтвердження зв’язку іноземця з польським народом, а також в цілях уточнення істотних обставин необхідних для прийняття рішення про надання дозволу на оселення. Розмова в Воєводському управління проходить на польській мові і може тривати приблизно 60 хв. Запитання під час співбесіди дуже схожі з тими, які задають в консульстві під час співбесіди з метою отримання Карти поляка (тобто традиції, історія, географія та особистості Польщі).

Залишення заяви без розгляду

Клопотання про надання дозволу на оселення в Польщі не може бути подане іноземцю який:
проживає за кордоном (не в Польщі);
перебуває на території Польської Республіки нелегально;
перебуває на території Польської Республіки на підставі візи Шенген, яка надає право тільки до в’їзду і перебування на території Польської Республіки з метою визначеною пунктом 26 частини 1 статті 26 Закону „Про іноземців”, тобто коли віза видавана з метою приїзду в Польщу по гуманітарних питаннях, з огляду на інтерес держави або міжнародні зобов’язання;
перебуваючого на території Польської Республіки на підставі дозволу на проживання на визначений час, що виданий на підставі частини 2 статті 53a Закону „Про іноземців”, тобто якщо іноземець перебуває на території Польської республіки нелегально, проте отримав дозвіл на тимчасове проживання на її території (у випадку: 1) коли положення польського закону вимагають від іноземця особистої явки перед польським органом публічної влади (наприклад судом); 2) виникла виняткова особиста ситуація, яка вимагає постійної присутності іноземця на території Польської Республіки (наприклад проходження лікування); 3) цього вимагає інтерес Польської Республіки; 4) відповідний орган державної влади констатує, що іноземець є імовірною жертвою торгівлі людьми);
затриманий та поміщений у пункт утримання нелегалів; знаходиться під арештом з метою депортації та по відношенню до якого був застосований запобіжний захід у вигляді заборони на покидання Республіки Польщі; позбавлений свободи в результаті виконання вироку суду.

В перерахованих випадках заява про надання дозволу на оселення в Польщі залишається без розгляду.

Термін оформлення дозволу

Розгляд документів про надання дозволу на поселення в Польщі триватиме до трьох місяців від дня подачі документів.

Період на який видається дозвіл

Дозвіл на оселення в Польщі видається на необмежений час, тобто заявник може оселитись в Польщі на все життя.

Що буде із Картою поляка або Картою тимчасового перебування?

У випадку позитивного рішення воєводи, Карта поляка або Карта тимчасового перебування вилучається, а іноземцю видається Карта перебування (KARTA POBYTU), у якій зазначається що ціль її видання – оселення в Польщі. Карта перебування видається на 10 років, протягом яких іноземець може розпочинати процедуру отримання польського громадянства. Якщо за 10 років іноземець не отримав польського громадянства, то останній повинен поновити Карту перебування на наступні 10 років і т.д.

Звертайтесь до автора проекту з питань отримання дозволу на поселення в Польщі на підставі польського походження. Оформимо документи, місце прописки та роботи у Польщі. Підготуємо до співбесіди з Воєводою.