Стипендіальна програма ім. Лейна Кіркланда

Польсько-Американський Фонд Свободи і Фонд Освіта для Демократії оголошують відкритий конкурс для кандидатів з України, Білорусі, Росії, Молдови, Грузії, Вірменії, Азербайджану, Казахстану і Киргизстану на отримання Стипендій ім. Лейна Кіркланда у 2014/2015 навчальному році.

Програма адресована молодим лідерам, що здобули вищу освіту, які зацікавлені у розвитку демократії, економіки і громадянського суспільства у своїх країнах та в регіоні.

Реалізація Програми відбувається в рамках двосеместрового навчання у вищих навчальних закладах Польщі та 2-4 тижневих професійних стажувань у державних або приватних установах і організаціях.

СПЕЦІАЛЬНОСТІ:

·        економіка і менеджмент;

·        адміністрація / менеджмент (бізнес, НУО, культура, охорона навколишнього середовища, охорона здоров’я);

·        державне управління (органи державної влади і самоврядування);

·        право;

·        суспільні науки (соціальна психологія, соціологія);

·        політологія і міжнародні відносини;

·        політика розвитку та гуманітарна допомога.

КАНДИДАТИ:

У 2014/2015 навчальному році Програма Кіркланда адресована представникам таких професійних груп:

·        експерти, політики, працівники органів державної влади і самоврядування;

·        підприємці, менеджери;

·        лідери неурядових організацій, діячі культури і громадські діячі;

·        викладачі вузів;

·        журналісти.

ОБОВ’ЯЗКОВІ ВИМОГИ:

·        громадянство і постійне проживання в одній із вищевказаних держав (особи, які мають карту постійного проживання в Польщі, не можуть претендувати на отримання стипендії Кіркланда);

·        повна вища освіта (ступінь магістра);

·        вік до 35 років (в обґрунтованих випадках до 40 років);

·        знання польської мови (на рівні, достатньому для участі в лекціях та семінарських заняттях, а також для написання дипломної роботи) або знання англійської мови – у випадку обрання кандидатом конкретного навчального курсу на цій мові (в такій ситуації достатнім вважається пасивне знання польської мови);

·        досвід професійної діяльності – мінімум 2 роки.

В Програмі обов’язковою є взаємна повага, незалежно від країни походження

ПЕРЕВАГА надаватиметься кандидатам, які:

·        активно працюють у сфері своєї професійної або громадської діяльності;

·        мають значні досягнення у сфері своєї діяльності;

·        раніше не навчалися в Польщі.

НЕОБХІДНІ ДОКУМЕНТИ:

1. Заповнена он-лайн заявка на участь в програмі:

а) анкета;

б) проект перебування (мотиваційний лист) – обґрунтування намірів кандидата стосовно участі в Програмі Кіркланда, в т.ч. пропозиції щодо навчання у Польщі та плани на майбутнє (4000-6000 знаків з урахуванням пробілів).

2. Два рекомендаційних листи з переліком досягнень та кваліфікацій кандидата, а також описом перспектив його подальшого розвитку і роботи у сфері професійної або громадської діяльності (польською, російською або англійською мовою), надіслані електронною поштою.

3. Копія диплому про вищу освіту (при наявності – також диплому кандидата наук), надіслана електронною поштою.

НАБІР КАНДИДАТІВ:

Відбір 45 найкращих кандидатів буде проводитись в три етапи:

I етап – оцінка на предмет відповідності обов’язковим вимогам;

II етап – оцінка анкет кандидатів по суті;

III етап – кваліфікаційна співбесіда (запланована в датах 1.04-30.04.2014).

Кандидати, відібрані для участі в III етапі, будуть повідомлені про це електронною поштою наприкінці березня. Інформація про остаточні результати конкурсу буде надіслана також електронною поштою в червні 2014 року.

 

ПРОЦЕДУРА ПОДАННЯ ЗАЯВОК:

Аплікаційну форму необхідно заповнити он-лайн, її можна отримати на сайті: www.kirkland.edu.pl

Після заповнення аплікаційної форми он-лайн необхідно роздрукувати видану системою сторінку з інформацією, яка підтверджує отримання заявки. Підписану сторінку та актуальну фотокартку кандидата потрібно надіслати звичайною поштою на адресу Комісії Фулбрайта.

Рекомендаційні листи та копію диплому потрібно відсканувати і надіслати на електронну адресу: kirkland@kirkland.edu.pl

Заявки мають бути надіслані до: 1 березня 2014 р.

Аплікаційні форми, які надійдуть після закінчення вищевказаного терміну, розглядатися не будуть.

ФІНАНСОВІ УМОВИ:

Стипендія: oк. 1800 PLN на місяць. Додатково програма покриває такі витрати: вартість навчання, проживання в Польщі, страхування, білет до Польщі і на повернення, візові витрати, купівлю матеріалів і навчальних посібників. Стипендіатам видаються у тимчасове користування комп’ютери, які можуть стати їхньою власністю лише після повного виконання всіх умов програми навчання.

СТИПЕНДІАЛЬНА ПРОГРАМА ВКЛЮЧАЄ:

1.Урочисте відкриття Програми (середина вересня 2014 р.).

2.Підготовчо-інформаційний курс (10 днів).

3.Заняття у вищих навчальних закладах (два семестри) в провідних польських науково-академічних центрах: Варшава, Краків, Познань, Вроцлав, Люблін.

4.Підготовку семестрових і дипломних робіт.

5.Чотири інтеграційно-дидактичні зустрічі всіх стипендіатів.

6.Заняття з тематики анімації лідерів та індивідуального розвитку.

7.Професійне стажування (2-4 тижні), як правило після завершення програми навчання.

8.Урочисте завершення програми і церемонія вручення дипломів (наприкінці червня 2015 року у

Варшаві).

 

ПАТРОНОМ ПРОГРАМИ є Лейн Кіркланд (1922-1999) – багаторічний лідер американських профспілок (AFLCIO), член Ради директорів Польсько-американського фонду підприємництва, один з ініціаторів створення Польсько-американського фонду Свободи. У 80-х роках своєю участю та авторитетом надавав підтримку польській «Солідарності». Також з розумінням ставився та підтримував волелюбні і демократичні устремління інших народів Центрально-Східної Європи. За свою діяльність був відзначений найвищими нагородами, зокрема, американською «Медаллю Свободи» і польським «Орденом Білого Орла».

 

Контакти:

Фонд Освіта для Демократії

http://www.edudemo.org.pl

Програма Кіркланда

ul. Hoża 59 m. 1A, 00-681 Warszawa

E-mail: kirkland@kirkland.edu.pl

www.kirkland.edu.pl

ПОЛЬСЬКО-АМЕРИКАНСЬКИЙ ФОНД СВОБОДИ (ПАФС) – спонсор програми

ПАФС розпочав свою діяльність у 2000 році. Головною метою ПАФС є зміцнення демократії, громадянського суспільства, забезпечення рівних можливостей розвитку громадських та індивідуальних ініціатив, розвиток ринкової економіки, а також ознайомлення представників країн Центрально-Східної Європи з польським досвідом у сфері трансформації суспільства. ПАФС фінансує свою діяльність з доходів фонду, джерелом якого є засоби Польсько- американського фонду підприємництва (ПАФП). Станом на сьогоднішній день ПАФП перерахував у Фонд ПАФС 250 млн. доларів США. З 2000 року ПАФС скерував на реалізацію своїх програм понад 100 млн. доларів США. Програми фонду адмініструють різні польські неурядові організації, що діють у відповідності до розроблених ПАФС принципів та процедур.

Стипендіальна програма ім. Лейна Кіркланда є довгостроковим проектом ПАФС, який було започатковано у 2000 році. З 2001 року адміністратором програми є Комісія Фулбрайта у Варшаві. Додаткову інформацію про ПАФС та його програми можна знайти в Інтернеті: http://www.pafw.pl

 ФОНД ОСВІТА ДЛЯ ДЕМОКРАТІЇ (FED) Адміністратор програми

Фонд, заснований у 1989 році з ініціативи польських опозиційних діячів та педагогів з Американської Федерації Вчителів є незалежною, неприбутковою неурядовою організацією і має статус суспільно корисної організації.

Метою FED є ініціювання, підтримка та впровадження освітньої діяльності яка слугує пропагуванню ідеї демократії та підготовці до праці з підтримки демократії а також до діяльності в демократичних інститутах. Фонд підтримує місцеві спільноти у діях з побудови громадського суспільства, а свої програми будує на фундаменті місцевих традицій та культури у співпраці з людьми різних національностей, релігій та політичних переконань. Фонд діє у Польщі а також за кордоном: у Східній Європі, Середній Азії та на Кавказі.

Галузі діяльності Фонду:

1. соціалізація та демократизація шкіл;

2. громадянська активність та відповідальність.;

3. глобальна солідарність.

Додаткову інформацію про Фонд та його програми можна знайти в Інтернеті: www.edudemo.org.pl