Рецепти традиційних польських страв на Святвечір

Ялинка, подарунки, біла скатертина, запах пряників – основні атрибути, з якими пов’язують свято Різдва. Також це куштування найпрекрасніших страв, на які ми чекаємо цілий рік, адже маківник, пряник чи навіть короп, приготовані у будень, є не такими смачними, як саме у Святвечір (Wigilia Bożego Narodzenia). 

На святковому столі повинно бути 12 пісних страв, адже різдвяний піст закінчується вночі, з появою перших зірок на небі. Підготовка до різдвяної вечері розпочинається вже тепер, коли ми починаємо замовляти і купувати продукти, все частіше зідзвонюватися з рідними, щоб узгодити, хто які страви буде готувати, міняємося своїми рецептами і згадуємо усі попередні родинні Святвечори. Напевно, це і є та найбільша магія, яка залишається з нами на роки, спогади про людей, запахи, смаки. Ця магія то також бажання передати традиції з покоління в покоління. Часом це дрібні речі, як наприклад, постелена на столі Святвечора скатертина XIX ст. від пра-пра-прабабусі, яка передається у спадок всім жінкам цієї родини.

Пропонуємо добірку традиційних польських рецептів, яка допоможе приготувати смачну Святу вечерю. Адже рецепти святкових страв на Святвечір – це найкраще, що ви можете запропонувати своїм гостям і близьким до свята. 

 

Кутя

Складники:

125 г очищеної пшениціstock-photo-bowl-with-kutia-traditional-christmas-sweet-meal-in-ukraine-belarus-and-russia-154245083

1 літр води

180 г маку

125 г меду

125 мл солодкої сметани

25 г родзинок

25 г волоських горіхів

15 г лущених мигдалів

15 г лісових горіхів

15 г сушених інжирів

1 пачка ванільного цукру

50 мл мигдалевого лікеру Amaretto

Спосіб приготування:

Пшеницю промити і намочити на ніч в 1/2 літра води, потім зварити у цій самій воді до м’якості (близько 60 хв), процідити і охолодити. Мак промити, залити 1/2 літра води і варити протягом години, охолодити, перемолоти. Мед нагріти і вимішати його зі змеленим маком, додати зимну пшеницю і поступово додавати сметану до отримання густої консистенції. До куті додати запарені водою родзинки, порізані горіхи, мигдаль і інжир, приправити ванільним цукром і лікером Amaretto. Поставити до холодильника на 4-5 годин перед поданням на стіл.

 

Борщ червоний

barszcz_wigilijnyСкладники:

6-7 сушених грибів

8 буряків

4 літри води

2 цибулини 

2 зубчики часнику,

перець і сіль

цукор 

10 зерняток духмяного перцю

4 лаврові листки

лимонна (або сік з 1 лимона) кислота

5 ст. ложок олії

пучок зеленої петрушки

Спосіб приготування:

Сушені гриби замочити на 30 хв у холодній воді. Буряки помити і варити у воді близько 30 хв поки не пом’якшають. Остуджені буряки очистити із шкарлупки, порізати соломкоюі вкинути до кастрюлі з водою. Додати цибулини, що перерізаються надвоє, часник, відмочені гриби і всі приправи, лимонний сік і олію. Перед поданням посипати порізаною зеленню петрушки.

 

Вушка до борщу

barszcz_z_uszkami_wigiliaСкладники:

Начинка:

70 г сушених грибів

1/2 черствої булки

1 цибуля

20 г жиру  тваринного

20 г тертої булки

сіль і перець 

Тісто:

200 г борошна

1 яйце

1/2 склянки води

1 щіпка солі

Спосіб приготування:

Гриби добре промити і зварити до м’якості, зцідити. Булку намочити у воді, а потім відтиснути. Гриби і булку перемолоти. Цибулю дрібно порізати і піджарити на жирі. Додати до грибів, приправити сіллю і перцем, вимішати. З борошна, води, яйця і солі замісити тісто, вимішувати його до тих пір, поки воно не буде достатньо тугим і еластичним. Відрізати частину готового тіста, розкачати його качалкою у тонкий пласт і розрізати його на квадрати величини близько 4см. Накладати чайною ложечкою фарш в центр кожного квадрата, а потім скласти протилежні кінці квадратів між собою та зліпити так, щоб утворився трикутник, те саме зробити з двома іншими протилежними краями квадрата. Варити вушка рекомендується у киплячій підсоленій воді (на 3 л води використовуйте неповну столову ложку солі). Як тільки вони спливуть, спробуйте їх на готовність (досить просто переконатися, що тісто проварилося), потім вийміть шумівкою (або просто ложкою. Подавати з борщом.

 

Суп грибний з локшиною

zupa_grzybowa_z_kurek_i_podgrzybkow_popupСкладники:

Суп:

1-2 морквини

1 петрушка

1/4 селери

1/2 цибулини

1/2цибулі порей

1 склянка сушених грибів

сіль і перець

2 ст. ложки соку з лимона

Локшина:

1 склянка борошна

1 яйце

1/2 склянки води

Спосіб приготування:

Суп: овочі почистити, помити, вкласти до кастрюлі, залити близько 1,5 літра води і варити протягом 30 хв. Відвар відцідити від овочів, додати до нього гриби і варити ще 40 хв. Гриби вийняти з відвару, охолодити, перемолоти, додати до відвару, вимішати, приправити сіллю і перцем, а також соком з лимона.

Локшина: з борошна, яйця і води замісити тісто, тонко розкачати і порізати на малі квадрати. У великій кастрюлі закип’ятити підсолену воду, вкидати локшину партіями, варити, поки не вспливуть на поверхню. Зцідити, промити холодною водою. Подавати з супом.

 

Капуста з грибами

0001366SLS5DDU54-C116-F4Складники:

500 г квашеної капусти

1 і 1/2 склянки води

1 цибулина

1/2 ч. ложки кмину

3 ч. ложки оливкової олії

400 г печериць

50 г сушених білих грибів

1 ч. ложка перцю

Спосіб приготування:

Залити капусту кип’яченою водою, додати кмин і варити протягом 30 хв. Сушені білі гриби намочити, а печериці порізати скибками. Цибулю пожарити на оливкової олії і додати печериці. Смажити разом декілька хвилин, а потім вимішати з капустою. Білі гриби порізати і додати до капусти. Приправити перцем і все разом варити ще 15 хв, ненакриваючи кришкою, щоб випарилась вода.

 

Капуста з горохом 

grochzkapust_2Складники:

1 склянка гороху

4 великі сушені гриби

500 г квашеної капусти

1 цибуля

2-3 ложки олії

сіль і перець

1 ч ложка майорану

Спосіб приготування:

Горох ополоскати і намочити на ніч. Посолити і зварити у цій самій воді до м’якості. Гриби намочити на ніч і зварити у цій самій воді. Порізати дрібно, а до відвару додати капусту, варити приблизно 30 хвилин. Цибулю дрібно порізати і підсмажити на олії. Зварений горох потовкти товкачем до консистенції пюре і додати до капусти. Приправити сіллю, перцем і майораном, і варити через 10 хвилин.

 

Оселедець нарізний

sledz_pestoСкладники:

500 г філе оселедця

2-3 середніх цибулини

4 яйця

4 ложки оливкової олії

1 ложка винного оцту

2 ложки цукру

Спосіб приготування:

Філе залити холодною водою і залишити на 30 хв. (води має бути стільки, щоб покрити весь оселедець). Потім переклади його на ситечко, щоб зтекла вода, делікатно осушити паперовим рушником і дрібно нарізати. Також порізати цибулю і варені яйця, додати до оселедця і вимішати. Влити оливкову олію і оцет, додати цукор, ще раз ретельно вимішати.

 

Червоний оселедець

sledz dalekoСкладники:

400 г філе оселедця

3 цибулини

70 мл олії

70 г томатної пасти

сіль і перець

цукор

паприка

Спосіб приготування:

Цибулю нарізати і підсмажити на олії. Додати томатну пасту, трішки води, приправи і смажити 1-2 хв, потім остудити. Оселедець порізати на шматки, покласти в банку, перекладаючи кожен шар риби цибулею і залишити на ніч. Подавати разом з цибулею на чорному хлібі, змащеному вершковим маслом.

 

Традиційний вінегрет з майонезом 

imagesСкладники:

3 зварених морквини

2 зварені петрушки

1 мала зварена селера

3-4 квашені огірки

1 цибуля

2 варені яйця

1 яблуко

1 банка консервованого горошку

або кукурудзи

1-2 зварені в мундирах картоплини

Соус:

1 пачка майонезу

сіль і перець

трохи кислої сметани

зубчик часнику

сік з лимону

Спосіб приготування:

Нарізати рівними шматочками моркву, петрушку і селеру, вимішати. Додати порізані огірки, цибулю, яйця, картоплю, натерте на грубій терці яблуко та горошок. Окремо зробити соус, полити ним вінегрет і ретельно вимішати. Поставити вінегрет на всю ніч у холодильник.

 

Печені пироги з капустою

Wiosenne_pierogi_pieczone_ze_szpinakiem_IСкладники:

Тісто:

75 г дріжджів

1 ч. ложка цукру

1 жовток

5 ст. ложок кислої сметани

5 ст. ложок молока

1/2 кг борошна

250 г масла або маргарину

1 яйце для змащування пирогів

Начинка:

1 кг квашеної капусти

1 кг білої капусти

200 г сушених грибів

1 яйце

2-3 середніх цибулини

сіль і перець

мускатний горіх

2 ст. ложки олії

2-4 ст. ложки тертої булки

Спосіб приготування:

День перед приготуванням пирогів нарізати гриби, залити водою і залишити на ніч. Приготування тіста: дріжджі подрібнити, додати цукор і залити на деякий час, щоб трошки підросли. До миски влити сметану і молоко, додати жовток і щіпку солі, ретельно вимішати вінчиком. Борошно просіяти на кухонну дошку, додати масло і різати ножем до однорідної суміші. Додати сметанну суміш і дріжджі, вимішувати до виникнення еластичного тіста. Поставити тісто на 2 год в холодне місце і накрити. Тим часом приготувати начинку: білу капусту пошаткувати, залити кип’ятком і варити 10 хв. Додати квашену капусту, посолити, варити разом близько години. Гриби обвари у воді, в якій змочувалися (близько 10 хв від моменту закипання) і вкинути до капусти. Цибулю нарізати і обсмажити на олії, додати до капусти, яка вариться з грибами. Вимішати, зняти з вогню, відтиснути на ситі і перемолоти. Приправити за смаком, додати яйце і стільки тертої булки, щоб начинка трималася купи і вимішати. Розігріти духовку до 150°C. Тісто тонко розкачати, повирізати кружки, посередині кожного покласти порцію начинки. Добре зчіплювати краї тіста, формуючи пироги. Викладати пироги на бляшку, накрити рушником і залишити на 15-20 хв, щоб підросли. Змастити пироги збитим яйцем. Вставити до нагрітої духовки і пекти близько 20 хв, поки не зарум’яніються. Подавати до борщу.

 

Капуста з квасолею

imagesfgСкладники:

1 кг квашеної капусти

1/2 кг білої квасолі

1 цибулина

2 лаврові листки

3 зернини духмяного перцю

сіль і перець

Спосіб приготування:

День перед приготуванням квасолю залити літньою водою в мисці і залишити на ніч. Вранці поміняти воду і зварити квасолю у свіжій воді (близько 40 хвилин). В кінці готування посолити. Зварену квасолю добре розім’яти  до консистенції грубого пюре. Квашену капусту добре прополоскати під проточною водою, щоб не була занадто кислою і пошаткувати. Покласти в каструлю, додати трохи води, цибулю, лаврові листи, духмяний перець і варити на слабкому вогні щонайменше протягом години. Коли капуста буде вже м’якою, вийняти лаврові листи і духмяний перець і додати м’яту квасолю. Вимішати і варити ще пару хвилин. Приправити сіллю, перцем за смаком.

 

Риба запечена з овочами

imageshhСкладники:

500 г філе риби(напр. тріска, короп, щука, камбала, судак)

1/2 ч. ложки лимонного перцю

сік з 1/2 лимона

1 морква

1 цибуля

1 цибуля порей

1 петрушка

1/2 селери

1 банка помідорів в шматках

1 зубчик часнику

1 ч. ложка базиліку

1 ч. ложка подрібненої зелені петрушки

сіль і перець

3 ст. ложки натертого жовтого сиру

Спосіб приготування:

Рибне філе обполоснути і осушити паперовим рушником. Викласти на тарілку і обприскати соком з лимону, а потім посипати лимонним (з обох сторін) перцем. Відставити на щонайменше 1 годину. Овочі вимити, почистити, порізати кубиками або соломкою. Перекласти до каструлі, налити декілька ложок води і тушити із закритою кришкою на слабкому вогні (близько 10 хв). Додати помідори і тушити без кришки до загустіння соусу. Додати порізаний на скибочки часник і базилік. В кінці готування додати зелень петрушки і приправити за смаком сіллю і перцем. Розігріти духовку до 190°C. На дно термостійкої посудини викласти шар з половини протушених в соусі овочів, потім викласти рибне філе і накрити шаром з решти овочів. Можна посипати зверху жовтим сиром. Запікати протягом 35 хв. Якщо ми посипали запіканку зверху сиром, краще її закрити і відкрити лише в останні 10 хв. приготування.

 

Риба по-грецьки

605dabd8-e5da-418c-aae7-3ee9599be060Складники:

1 кг філе риби(напр. тріска або хек)

2 великі морквини

2 цибулини

1 велика петрушка

1/2 селери

4 ст. ложки томатної пасти

1 склянка олії

сіль і перець

1,5 склянки борошна

1 склянка води

2 яйця

Спосіб приготування:

Філе порізати на шматки (близько 6 см), обмочити у збитому з сіллю і перцем яйцю, потім – у борошні. Смажити на пательні з обох сторін до золотистого кольору. Підсмажену рибу відставити. Цибулю очистити, порізати в скибочки і піджарити на олії. Обчищену моркву, петрушку і селеру натерти на грубій терці. Вкинути до цибулі, додати воду, сіль і перець і тушити на слабкому вогні близько 30 хв (поки овочі не будуть м’якими). У разі потреби додати більше води. В кінці приготування додати томатну пасту і ще тушити 5 хв. На глибоке блюдо викладати пошарово тушковані овочі і смажену рибу (тобто овочі, риба, овочі, риба, овочі). Рибу по-грецьки ми можемо подавати в теплому або в холодному вигляді. Готову страву можна прикрасити листками зеленої петрушки.

 

Вареники з грибами

vareniki-s-gribami-01Складники:

Фарш:

600 г творогу 

300 г печериць

3 середніх цибулини

7 картоплин, зварених в мундирах

50 мл олії

1 ст. ложка сметани

сіль і перець

Тісто:

1 кг борошна

2 яйця

1/2 літра теплої води

80 г масла

сіль

Спосіб приготування:

Підготувати фарш: перемолоти сир і картоплю до однорідної маси. Цибулю нарізати шматочками. Печериці почистити, дрібно порізати і підсмажити на маслі. Смажити на середньому вогні близько 15 хв. Вимішати всі складники фаршу. Приправити сіллю і перцем. Відставити.

Підготувати тісто: на кухонній дошці зробити гірку з борошна, зробити в ній заглибину, в яку вибити яйця, додати масло, влити частину води і почати вимішувати, поступово додаючи решта води. Якщо тісто прилипатиме до кухонної дошки, потрібно посипати борошном. У результаті повинно вийти еластичне тісто. Ліпимо вареники: відріжте частину готового тіста, розкачайте його качалкою у тонкий пласт і, використовуючи стакан або тарілочку відповідного діаметру, видавіть маленькі млинчики. На середину кожного вирізаного кружка викладіть приблизно чайну ложку начинки, потім, защипуючи, з’єднайте краї тіста. Так ліпимо і всі решту вареників. Варити вареники рекомендується у киплячій підсоленій воді (на 3 л води використовуйте неповну столову ложку солі). Як тільки вони спливуть, спробуйте їх на готовність (досить просто переконатися, що тісто проварилося), потім вийміть шумівкою (або просто ложкою) і відразу подавайте на стіл.

Риба заливна

DSC_32021Складники:

1 цибулини

1 пастернак

1 морква

1 ст. ложка солі

2 лаврові листки

декілька зернин перцю

1 упаковка желатину

500 г лосося (коропа) 

пучок петрушки

2 зубики часнику

2 варені яйця

Спосіб приготування:

Щоб приготувати овочевий (близько 1,5 літра на 500 г лосося) бульйон слід помістити цілу цибулю, пастернак і моркву у киплячу воду. Після 10 хв готування додати перець, сіль і лавровий лист. Варити ще через 20 хв. Желатин розчинити у холодній воді і залишити, щоб набухав. Поки бульйон варитиметься, натерти лосося сіллю, перцем, помістити в термостійкій посудині до нагрітої духовки (180ºC) на 15-20 хв. Додати до бульйону желатин, ретельно вимішати, довести до кипіння і вимкнути вогонь. Дрібно нарізати зелень петрушки і часник, а зварені яйця порізати в скибочки. Помістити лосося на тарілку і порізати на шматки. Перекласти лосося в глибоке блюдо, посипати зеленню петрушки і порізаним часником. Влити половину охолодженого бульйону, а потім розкласти скибочки яєць. Влити решту бульйону. Вставити до холодильника на декілька годин, щоб все застигло.

 

Яйця фаршировані оселедцем

c4a6adb7-1fec-4e04-882e-451005e8828eСкладники:

6 варених яєць

2 оселедці

1 склянка молока

2 ст. ложки майонезу

1 ст. ложка гірчиці

сіль і перець 

нарізана зелень петрушки

Спосіб приготування:

Оселедці вимочити в молоці близько 30 хв. Потім дрібно нарізати. Зварені яйця очистити і перерізати в повздовж надвоє. Делікатно вийняти жовтки. Білки викласти на тарілку. Жовтки перекласти до іншої тарілки, розім’яти вилкою. Додати нарізані оселедці, майонез, гірчицю і зелень петрушки. Добре вимішати, щоб утворилася однорідна паста. Приправити за смаком сіллю і перцем. Накласти пасту в білки, сформувати гірки за допомогою чайної ложечки, намоченої у воді. Прикрасити зеленню петрушки.

 

Яйця фаршировані тунцем

8ad56e28-0016-4bb7-a23a-b17a0f81afd2Складники:

6 варених яєць

1 банка тунця в маслі

або у власному соці

2 ст. ложки майонезу

1 пучок дрібно покришеної

зеленої цибулі або кропу

1 ч. ложка гірчиці

сіль і перець

Спосіб приготування:

Зварені яйця, очистити і перерізати в повздовж надвоє. Делікатно вийняти жовтки. Білки викласти на тарілку. Жовтки перекласти до іншої тарілки, розім’яти вилкою. Додати тунець, майонез, гірчицю і зелень петрушки. Добре вимішати, щоб утворилася однорідна паста. Приправити за смаком сіллю і перцем. Накласти пасту в білки, сформувати гірки за допомогою чайної ложечки, намоченої у воді. Прикрасити зеленню петрушки.

 

Короп запечений в печерицях

473639f0-cf9c-413d-81ab-82edc6884c96Складники:

1 кг коропу (філе або шматки)

100 г печериць

6 ст. ложки масла

100 г цибулі

125 мл сметани

5 ст. ложок тертого гострого

жовтого сиру

сіль і перець

Спосіб приготування:

         Розігріти духовку до180°C. В кастрюлі розтопити 4 ст. ложки масла. Філе або шматки з коропа помити і просушити паперовим рушником. Скласти в термостійку посудину, посолити і полити розтопленим маслом. Вставити до духовки на 15 хв. Почистити печериці і порізати в тонкими скибками. Цибулю порізати на кружечки. На сковороді розігріти 2 ст. ложки масла, додати печериці, цибулю і 2 ст. ложки води, приправити сіллю і перцем, тушити протягом 10 хв. Коропа вийняти з духовки, покрити печерицями з цибулинкою, полити легко підсоленою сметаною і зверху посипати жовтим сиром. Поставити в духовку ще на 10 хв, щоб сир підрум’янився.

Передрук інформації, що розміщена на сайті Polonia-Consulting, без згоди адміністрації суворо заборонено!