Рецепти польської випічки на Святвечір

Свята Вечеря – це таїнство, яке переповнене духом урочистості і по-дитячому щирих емоцій. Окрім традиційних 12 пісних страв до святкового столу додають ще й солодку випічку та смакують нею разом з узваром. Випічка є останньою стравою у Святій вечері і не є абсолютно пісною – може містити яйця, масло, молоко або сметану. Пропонуємо рецепти традиційної польської випічки на Святвечір, які, сподіваємося, будуть Вам до смаку.
Маківник
9440b23a-69b7-4384-81cb-ce18b0ebeb48Складники:
1/2 кг маку
1/2 літра молока 3,2%
250 г масла
200 г цукру
10 яєць
близько 250 г бакалії
(родзинки, мигдаль, волоські горіхи)
1 ч. ложка ефірного мигдалевої олії
1 кг борошна
16 г ванільного цукру
100 г дріжджів
2 ст. ложки цукру
350 мл молока 3,2%
Спосіб приготування:
Начинка: мак запарити кип’ятком, а потім варити в молоці до м’якості. Залишити його на ніч в молоці, наступного дня добре перемолоти. Масло розтерти з цукром і п’ятьма жовтками і додати до маку. Родзинки запарити кип’ятком, подрібнити з горіхами та додати до масла разом з ефірною мигдалевою олією. 10 білків збити до піни і додати до макової маси.
Тісто: дріжджі засипати цукром, залишити в теплому місці і зачекати, щоб запінилися. Вимішати борошно з ванільним цукром. Коли дріжджі запінилися, додати їх в борошно разом з 5 жовтками і молоком. Замісити легке тісто. Якщо тісто  за густе, то можна додати декілька ложок води. Розділити тісто на 6 рівних порцій, розкачати коржі, на які накладати макову масу і загортати делікатно в рулет та замотати доволі туго в пергамент. Скласти рулети на бляшки і випікати протягом 45 хв температурі 180°C.
Пряники святкові
a5f2f89a-3d19-43ee-8df7-75a9cf7e6f76Складники:
100 г масла
100 г дрібного цукру
1 жовток
125 мл меляси (цукрова патока)
250 борошна
1/2 ч. ложки солі
1/2 ч. ложки порошку до печива
1/2 ч. ложки соди
1/2 ч. ложки меленої кориці
1/2 ч. ложки меленого мускатного горіха
1/2 ч. ложки меленої гвоздики
1 ч. ложки імбиру
Спосіб приготування:
У великій мисці міксером збити масло з цукром до однорідної маси, змішати з мелясою і жовтком. Борошно вимішати з сіллю, порошком до печива, содою, корицею, гвоздикою, імбиром і мускатним горіхом, додати до нього приготовлену масу і замісити тісто. Потім його прикрити і поставити до холодильника на щонайменше годину. Розігріти духовку до 175°C. Вийняти тісто з холодильника, розкачати тісто товщиною 0,5 см. Вирізати улюбленими формочками тістечка. Викладати їх на бляшку, встелену пергаментом. Пекти в духовці протягом 8-10 хв, поки вони не будуть рум’яними. Декорувати тістечка можна лише тоді, коли вони повністю охолонуть.
Пряники медові
55d264a8-f75d-40d2-96fe-8be750a47cb1Складники:
200 г розтопленого масла
200 г цукру
2 яйця
1/2 склянки рідкого меду
1 ч. ложка ванільного аромату
терта шкірка з 1 лимона
1 і 1/2 ч. ложки порошку до печива
1 ч. ложка імбиру в порошку
500-700 г борошна
Спосіб приготування:
Розтерти яйця з цукром. Додати розтоплене масло, мед і вимішати. Додати усі решта інгредієнтів та борошно – скільки забере. Тісто має бути доволі туге, отже борошно потрібно досипати потроху і мішати до необхідної консистенції. Завернути тісто в харчову плівку і покласти до холодильника на 1 годину. Розігріти духовку 180°C. Вийняти тісто з холодильника і розкачати товщиною близько 3 мм. Вирізати улюбленими формочками тістечка. Викладати їх на бляшку, встелену пергаментом. Пекти в духовці протягом 20 хв, поки вони не будуть коричневими. Декорувати тістечка можна лише тоді, коли вони повністю охолонуть.
 
Медівник
piernik_swiateczny1_medium_recipe_watermarkСкладники:
500 г пшеничного і житнього борошна
100 г масла
1 кг меду
6 яєць
100 г мигдаль
100 г зацукрованої шкірки апельсину
100 г інжирів
30 г порошку до пряника
20 г порошку до печива
30 г цукру
50 мл спирту
Спосіб приготування:
Підготувати карамель: цукор, безперервно мішаючи, підрум’янити на сковороді. Коли стане золотистим, залити 2 ст. ложками води (увага – може бризкати!) і старанно в ній розчинити. Мигдаль нарізати з інжиром, вимішати з шкіркою апельсина. Закип’ятити мед, додати порошок до пряників і карамель, вимішати. Остудити до кімнатної температури. З’єднати обидва борошна, додати порошок до печива, мед, масло, яйця, порізані горіхи з апельсиновою шкіркою і спирт. Замісити тісто і відставити на декілька днів в холодне місце. Розкачати тісто на товщину 1,5 см і випікати в духовці протягом 1 години при температурі 180°C. Зверху оздобити горіхами і цукатами.
 
Ялинка з печення
choinki_z_piernika_medium_recipe_watermarkгСкладники:
230 г масла
3/4 склянки цукру-пудри
1 склянка рідкого меду
1 яйце
5 склянок борошна (якщо ми хочемо, щоб пряники
були темніші ми віднімаємо
3 ст. ложки борошна,
а натомість даємо какао)
1 ч. ложка соди
2 ст. ложки печива до пряників
щіпка солі
Королівська глазур:
4 білки
4 склянки цукру-пудри
Спосіб приготування:
Всі складники повинні бути кімнатної температури. До миски кладемо борошно, какао, соду, порошок до пряників і сіль, вимішуємо.У другій мисці розтираємо масло з цукром-пудрою в однорідну масу, додаємо мед і змішуємо в міксері, додаємо яйце і знов змішуємо в міксері. Потім додаємо всі сухі складники і змішуємо в міксері до отримання еластичного тіста.З тіста формуємо кулю, яку обмотуємо харчовою плівкою і кладемо до холодильника на ніч.Вранці з тіста розкачуємо корж товщиною 3-4 мм і вирізаємо з допомогою формочок різної величини зірочки, з яких пізніше складемо ялинку. Пряники випікаємо при температурі 180°C протягом 8 хв. і залишаємо, щоб охололи, а тим часом готуємо глазур. Білки збиваємо до піни, додаючи при цьому по ложці цукор-пудру, весь час збиваючи. Коли глазур вже готова, а пряники охололи, можна складати ялинку. Починаємо від найбільшої зірочки, на яку ми кладемо чималу чайну ложечку глазурі, на неї наступну зірочку, легко її  притискаємо, дальше кладемо глазур, і т.д. На самій вершині ставимо вертикально найменшу зірочку і все злегка посипаємо пудрою.
 
Клоцки з медом
kluski-z-makiemСкладники:
300 г маку
120 г масла
250 г бакалії (родзинки, інжир, горіхи, курага і т.д.)
1 ч. ложка шкірки апельсина
4 ложки меду
250 г макаронів (квадратної форми)
Спосіб приготування:
Мак заливаємо кип’ятком 3 рази і настоюємо, потім перемелюємо. Сушені фрукти ріжемо на дрібні куски Масло розтоплюємо і додаємо до маку, перемішуємо і додаємо шкірку апельсина, бакалію, усе заливаємо медом, але так, щоб суміш була злегка зволоженою. Потім додаємо перередньо зварені клоцки тобто макарони квадратної форми, перемішуємо і ставимо в холодильник на цілу ніч.
Пампушки
Сimagesкладники:
Тісто:
500 г борошна
1 яйце
3 жовтки
4 ложки цукру
125г маргарину
70 г дріжджів
3/4 склянки молока
2 ложки спирту
або ромової горілки
щіпка солі
конфітюр з вишні або сливове повидло
1 літр олії
Глазур:
250 г цукру-пудри
ромовий аромат
3 білки
Спосіб приготування:
Дріжджі залити невеликою кількістю молока кімнатної температури, відставити в тепле місце. Маргарин розтопити і охолодити. Яйце і жовтки збити з ложкою цукру. Борошно просіяти до великої миски, додати дріжджі, решту цукру, яєчну масу, маргарин, сіль і спирт або ромову горілку. Вимісити тісто, доливаючи решту молока. Відставити в тепле місце. З тіста відривати шматки і формувати з них млинчики розкачуючи качалкою. На кожний млинчик накласти чайну ложечку конфітюру або повидла. Зліпити краї, сформувати кульки і відставити, щоб підросли. У каструлі розігріти олію і смажити пампушки до золотолистого кольору. Зробити глазур: цукор збити з білками, додаючи ромовий аромат. Охолоджені пампушки покрити глазур’ю.
 
Кекс
Swiateczny_keks_IIСкладники:
150 г масла
200 г цукру-пудри
5 яєць
300 г борошна
2 ч. ложки порошку до печива
щіпка солі
300-400 г бакалії
( горіхи, цукати,
родзинки і т.д.)
Спосіб приготування:
Підготувати бакалію – помити, осушити, порізати, вимішати з 1 чайною ложкою борошна. Підготувати форму для випікання – змазати маслом і посипати тертою булкою. Масло розтерти з цукром до однорідної маси. До маси, постійно змішуючи, додавати по одному яйцю і потроху борошна,а в кінці – бакалію. Перекласти до форми і пекти близько 1 години в духовці, розігрітій до 175-180°C.
 
Тістечка з корицею
ciasteczka-cynamonowe-do-mleka-300x154Складники:
1 склянка борошна
1 яйце
1/3 склянки цукру
1 ст. ложка меду
1/3 ч. ложки імбиру
1 ч. ложка кориці
1/2 ч. ложки соди
50 г масла
Спосіб приготування:
Всі складники замісити в тісто. Розкачати корж товщиною 5-7  мм і улюбленими формочками  вирізувати тістечка. Скласти на бляшці, встелену пергаментним папером. Випікати при температурі 185°C протягом 10 – 12 хв.

Передрук інформації, що розміщена на сайті Polonia-Consulting, без згоди адміністрації суворо заборонено!