Надання польського громадянства Президентом РП

Відповідно до ст. 18 закону від 2 квітня 2009 року про польське громадянство (Dz. U. nr 2012, poz. 161) польське громадянство іноземцеві надає Президент Польської Республіки.

Польське громадянство може бути надане іноземцю за його проханням, а неповнолітньому на прохання його законних представників. Надання польського громадянства батькам включає неповнолітню дитину, яка залишається під їх батьківськими правами.

Надання польського громадянства одному з батьків включає неповнолітню дитину, яка залишається під його батьківським правом, якщо: другий з батьків не має батьківських прав, другий з батьків зробив заяву перед консулом про згоду на отримання або втрату польського громадянства неповнолітнім.

Діти віком від 16 до 18 років повинні скласти додаткову заяву про згоду на надання польського громадянства.

Заявник, який постійно проживає за кордоном подає заяву через Консульство Республіки Польща, згідно з місцем проживання.

Необхідні документи:

1.     заява про надання польського громадянства

2.     фотографії паспортного формату осіб вказаних у заяві

3.    документи, що підтверджують дані та інформацію вказані у заяві, якими,зокрема, можуть бути документи:

a)     посвідчуючі особу і громадянство,

b)    право на проживання або перебування на території Республіки Польща,

c)  оригінал актуального, тобто не старше трьох місяців, виписки зі свідоцтва про народження, виданого польським РАЦС, що містить імена і прізвище, дату і місце народження, ім’я і прізвище батька та ім’я і дівоче прізвище матері,

d)    оригінал, виданого польським РАЦС документу, що підтверджує сімейний стан (наприклад актуальна копія свідоцтва про шлюб, свідоцтво про смерть чоловіка/дружини)

e)     посвідчуючі особу і громадянство чоловіка/дружини

f)      посвідчуючі особу неповнолітнього/неповнолітніх дітей, якщо заява їх включає,

g)     підтвердження польського громадянства батьків або дальших предків,

h)  підтвердження втрати іноземцем, його дитини/дітей, а також його предків польського громадянства,

i)       підтвердження набуття іншого громадянства іноземцем або його дитиною/дітьми, у випадку, якщо в минулому мали польське громадянство,

j)       підтвердження джерела доходів,

k)    підтвердження про професійні досягнення, політичну і соціальну діяльність.

 Копії документів польських і зарубіжних (у тому числі українських) мають бути завірені консулом. Акти цивільного стану повинні бути додані в оригіналах. 

Всі документи іноземною мовою повинні бути перекладені на польську мову, а їх переклад завірений консулом.

Час розгляду 

Складає близько 1-2 років.

ПРИМІТКА

Консульство може вимагати додаткові документи. Процедура буде розпочата Консульством лише після здачі повної документації.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply