Рецепти традиційних польських страв на Великдень

Великодна Неділя (Wielkanoc) завершує Великий Піст. Після повернення з ранкової св. Літургії, ми сідаємо цілою родиною до столу, ділимося яйцем, складаємо собі найщиріші побажання і частуємося урочистим великодним сніданком.

Великодний стіл має бути накритий білою скатертиною і прикрашений самшитом. А на столі крім посвячених страв, пасхального баранчика, і гілок верби, символізуючих прихід весни, знаходяться кольорові писанки і безліч смачних страв.

Пропонуємо добірку традиційних польських рецептів, яка допоможе приготувати смачний великодний стніданок.

Відбивні з сиром і печерицями

Складники:

4 шматки свинячого ошийканш

200 г печериць

3 ст. л. муки

1 яйце

2 ст. л. молока

1скл. тертої булки

500 голандського сиру

пучок петрушки

мелена солодка або гостра паприка

сіль

перець

Спосіб приготування:

 1. Куски м’яса відбити молотком.

 2. Обтерти сіллю, перцем і меленою паприкою, поставити на годину до холодильника.

 3. Печериці почистити, помити, порізати на скибочки.

 4. Зажарити на олїі, до випарювання всієї рідини.

 5. Приправити за смаком сіллю і перцем.

 6. В одну тарілку просіяти муку, в другу – збити яйце з молоком, в третю – помісти      терту булку.

 7. Відбивні панірувати у борошні, яйці і в тертій булці.

 8. Класти на пательню з розігрітою олією і смажити з двох сторін до золотого кольору.

 9. Зняти відбивні з пательні, виложити на бляшці до випікання.

 10. На кожну відбивну покласти трохи печериць, посипити тертим сиром.

 11. Вставити до духовки, випікати при температурі 180°C близько 10 хв (щоб сир розтопився).

 12. Посипати нарізаною зеленю іподавати до столу.

Медові курячі крильця 

Складники:

1 кг курячих крилецьц

5 ст. л. меду

2 ст. л. соєвого соусу

гостра паприка

сіль

перець

Спосіб приготування:

1. Курячі крильця промити і легко обварити в підсоленому кип’ятку (декілька хвилин).

 2. На пательні розігріти олію, мед і соєвий соус.

 3. Покласти крильця вітягнуті з відвару, просушені і посипані паприкою крильця.

 4. Смажити протягом 10 хв, безперервно їх обертаючи. У разі потреби влити ложку води.

Свинина з яблуками і квасом

Складники:

500 г свинячої лопаткиу

1 цибуля

1 яблуко

1 морква

1 літр квасу

2 лаврові листи

духмяний перець

кориця

чебрець

1/2 головки синьої капусти

1 ст. л. томатної пасти

пучок петрушки

сіль

перець

Спосіб приготування:

 1. М’ясо нарізати шматочками.

 2. Олію розігріти в каструлі з товстим дном або в жаровитривалій посудині.

 3. Додати шматки м’яса і смажити доти, поки не почнуть рум’яніти.

 4. Цибулю, яблуко і моркву наріжати шматочками.

 5. До м’яса додати цибулю і смажити далі, поки м’ясо і цибуля не підрум’яняться, час від часу помішуючи.

6. Додати яблуко, морквину, квас, лаврові листи, чебрець, корицю і духмяний перець.

 7. Закип’яти, зменшити вогонь і прикрити кришкою.

 8. Варити на слабкому вогні до години часу.

 9. Синю капусту порізати, додати  до м’яса.

 10. Прикрити і вартити доти, поки м’ясо буде дуже м’яке.

 11. Увесь час помішуючи, додати томатну пасту.

 12. Залишити на слабкому вогні. Перед поданням на стіл посипати зеленню петрушки.

Грудинка з оксамитовим фаршем

Складники:

1,7 кг грудинки (одним шматком)ккк

400 кг меленої свинини

1 яйце

1/2 ст. л.  паприки

1 цибуля

пучок зелені

2 зубчики часнику

2 ст. л. олії

1/2 ч. л. куркуми

1 ч. л. солодкої паприки

1/2 ч. л. гострої паприки

1 ч. л. чебрецю

сіль

перець

Спосіб приготування:

 1. Грудинку натерти куркумою, вимішаною з солодкою і гострою

паприкою, щіпкою перцю і солі.

 2. Прикрити і поласти до холодильника на 2 години.

 3. Паприку і цибулю нарізати шматочками.

 4. Підсмажити на олії.

 5. Вимішати з меленим м’ясом, яйцем, порізаним часником і зеленню, приправити чебрецем, сіллю і перцем.

 6. Масу розложити рівномірно на грудинці, згорнути в рулет. Змотати цупкою ниткою.

 7. Вкласти до глибокої форми і запікати 2,5 год (180°C).

 8. Після години запікання залити м’ясо 1/2 склянки води і продовжувати запікати.

Індик фарширований фруктами

Складники:

1,3 кг філе індикаууу

1 скл. білого сухого вина

100 г кураги

100 г сушеної журавлини

50 г чорносливу

суміш прованських трав

2 ст. л. масла

солодка мелена паприка

сіль

перець

Спосіб приготування:

 1. М’ясо промити і просушити.

 2. Зрізати по всій довжині частину м’яса.

 3. Обприснути вином, натерти сіллю, перцем, прованськими травами і паприкою.

 4. Поставити на ніч до холодильника.

 5. Сушені фрукти добре промити.

 6. Курагу і чорносли  залити злегка підігрітим вином, залишити на 10 хв.

 7. Вино злити, фрукти просушити.

 8. Нафарширувати м’ясо фруктами.

 9. Краї м’яса зчіпити зубочистками.

 10. М’ясо з фаршем обв’язати цупкою ниткою.

 11. М’ясо помісти в форму для випікання.

 12. Полити розтопленим маслом.

 13. Випікати близько 30 хв. При температурі 200°C, а потім знизити до 180 °C і випікати ще годину, поливаючи вином.

Смачний печений паштет з яйцем

Складники:

1 кг фаршу яловичо-свинячогоpieczen-rzymska-z-jajkiem

1 велика цибуля

1 пшенична, намочена і відтиснена булка

1 велике яйце

2 зубики часнику

1/3 ч. л. солі

1/3 ч. л. солодкої паприки

1/3 ч. л. лимонного перцю

1 ч. л. зелені петрушки

1 ст. л. суміші трав (кріп і т.д.)

2 ст. л. тертої булки

1/3 ч. л. меленого духмяного перцю

4 варених яйця

2-3 ст. л. сметании

Спосіб приготування:

 1. Всі складники крім варених яєць вимішати. Якщо маса не тримається купи, то можна додати 2 ложки води або сметании, для більшої в’язкості.

 2. Розігріти духовку до 180°C. Форму для кексу розмірами 30×10 см змастити жиром і посипати тертою булкою. Викласти до неї половину фаршу і розім’яти, щоб позбутися повітря. Зверху викласти цілі варені яйця, потім накрити іх рештою фаршу.

 3. Випікати приблизно 40-45 хв. Вийняти паштет з духовки, верх змастити сметаною і поставити до духовки ще на 20-25 хв.

 4. Витягнути з духовки, дати охолонути і подавати на стіл, порізавши паштет на скибки.

Рулет із яєць на Великдень

Складники:

10 варених яєцьолд

2 сирих яйця

250 г творогу

1/2 скл. тертої булки

1/2 пучка кропу

3 ст. л. сиру пармезану

сіль

перець

мускатний горіх

Додатково: 3 варених яйця

3 великі шматки шинки

олія і булка для змащування форми

Спосіб приготування:

 1. Яйця почистити і потерти на великій терці.

 2. Вимішати з розтертим сиром, сирими яйцями, пармезаном, тертою булкою, порізаним кропом.

 3. Приправити сіллю, перце, а також чималою кількістю мускатного горіха.

 4. Форму змазати олією і притрусити тертою булкою.

 5. Викласти половину маси, викласти додаткові яйця, зварені на твердо і загорнуті в скибочки шинки.

 6. Накрити іншою частиною яєчної маси.

 7. Формочку закрити фольгою.

 8. Випікати потрібно у духовці при 200°C протягом 1,5 год, поміщаючи формочку у іншу більшу за розміром посудину, в яку влито невелику кількість теплої води. Після випікання дати прохолонути і вийняти з формочки.

Салат з яєць і курки

Складники:

1 пучок салату

1 грудинка з курки (зварена або печена)185975

1 пучок редиски

1 мале авокадо

20 шт чорних оливок

4 варених яйця

1 малий с огірок

6 ст. л. рослинної олії

2 ч. л. соку з лимона

3 ч. л. меду

сіль

перець

Спосіб приготування:

 1. Промити і добре просушити салат.

 2. Вимиті редику і огірок нарізати скибочками.

 3. Оливки порізати кільцями.

 4. Авокадо почисти і порізати кубиками.

 5. Яйця почистити і порізати на 4 частини.

 6. М’ясо порізати на шматки.

 7. Салат вимішати з редискою, огірком, оливками, авокадом і м’ясом.

 8. Полити соусом, делікатно вимішати, перекласти до салатниці.

 9. Зверху викласти порізані яйця.

Кольорові пасхальні яйця

Складники:

8 великих яєць

4 ч. л. густого майонезууууу

4 ч. л. ікри

декілька крапель соку з лимона

1/2 м’якого авокадо

2 ч. л. соєвого соусу

перець

1 плоска ч. л. хрону

2 ст. л. порізаного кропу

Спосіб приготування:

 1. Яйця зварити, почистити.

 2. З чотирьох яєць відрізати частину яйця, 1/4 висотою.

 3. Вийняти жовтки, переклади до мисочки і разом з авокадо, соєвим соусом, хроном і кропом розім’яти вилкою.

 4. Приправити перцем.

 5. Масою фарширувати яйця.

 6. З чотирьох яєць відрізати частину яйця, 1/4 висотою. посипати перцем, накладати по чайній ложечці майонезу також по чайній ложечці ікри, вимішаної з декількома краплями лимонного соку.

 7. Відрізані частини яєць нарізати, розсипати на тарілці.

 8. Виложити яйця і прикрасити кропом.

Овочево-яєчне желе

Складники:

1 літр курячого бульйону, найкраще домашнього

2 ст. л. желатинупп

 8-9 великих шматків шинки

2 великі яйця

1/2 малої голівки брокколі

1/2 банки кукурудзи

сіль

перець

1 порізаний зубчик часнику

1 ч. л. соку з лимона

Спосіб приготування:

 1. Яйця зварити, почисти, розрізати надвоє.

 2. Желатин намочити в 4 ложках води.

 3. Бульйон розігріти, додати часник і варити на слабкому вогні 2 хв.

 4. Приправити чималою кількістю перцю, щіпкою солі, також соком з лимона.

 5. Додати желатин і мішати, поки не розчиниться.

 6. Охолодити. Брокколі розділити на окремі частинки, обварити близько 4 хв. в легко посоленому кип’ятку.

 7. Залити холодною водою і добре просушити.

 8. Кукурудзу просуши на друшлаку.

 9. Декілька ложок бульйону вилити на дно посудини, поставити до холодильника.

 10. Потім виложити половинки яєць, половинки брокколі, полити бульйоном і знову поставити до холодильника.

 11. Коли желе почне тверднути, виложити скибочки шинки, загорнені в трубочки, посипати кукурудзу і решту броколі.

 12. Полити бульйоном. Поставити до холодильника на декілька годин.

 13. Перед подаванням посудину занурити у гарячу воду, холодець вийняти на блюдо і подавати з хроном.

Пасхальні яйця загорнуті в шинку

Складники:

4 великі яйцяууц

8 шматків шинки

1 чайна ложечка майонезу

1 плоска чайна ложечка хрону

сіль

перець

зелена цибуля

Спосіб приготування:

 1. Яйця зварити.

 2. Почистити, відрізати 1/4 яйця.

 3. Жовтки і відрізані частини яйця дрібно порізати, вимішати з майонезом і хроном.

 4. Приправити за смаком.

 5. Фаршировані яйця замотати в шматки шинки, начити яєчною пастою.

 6. Виложити на тарілці, зверху посипати зеленою цибулею.

Яйця із зеленим фаршем

Складники:

4 яйця

1 ст. л. майонезуй

по 5-6 гілок зелені і кропу

1 ст. л. гомогенізованого творогу

1помідор

сіль

перець

Спосіб приготування:

 1. Яйця зварити.

 2. Почистити, відрізати 1/4 яйця.

 3. Помити зелень і кріп. Розтерти жовтки з майонезом і творожком. Приправити сіллю і перцем.

 4. Трав’яною сумішшю нафарширувати яйця. Помідори нарізати пластинками, виложити на яйця зверху як капелюхи. Зробити на них білі крапочки майонезом.

Сольоні тістечка з оливками і фетою

Складники:

125 г розтопленого маслауу

1 скл. молока

2 яйця

200 г твердого сиру фета

10 шт чорних оливок

3-4 маленькі помідорки

400 г муки

2 ч. л.порошку до печива

сушений розмарин

мускатний горіх

сіль

перець

Спосіб приготування:

 1. Просіяну муку вимішати з порошком до печива, сіллю, перцем, розмарином, а також мускатним горіхом.

 2. Яйця добре збити міксером, додаючи молоко і масло, вимішати з мукою.

 3. Додати оливки і сир, які порізати дрібними шматками. 

 4. Форми намастити олією і злегка посипати мукою.

 5. Викласти тісто у формочки, зверху поставити половинку помідора.

 6. Випікати близько 35 хв. при температурі 200°C.

 7. Подавати теплими.

 

Be the first to comment

Leave a Reply