Недільні Святі Літургіі на польській мові в Україні

Назва «Літургія» походить від грецького слова «Лейтургія». Воно складається з двох слів: «лейтос» означає «всенародний», «публічний» і «ергон» – означає «діло»,  «служба».

Божественна Літургія – всенародна Богослужба, під час якої за участю вірних приноситься Безкровна Жертва Тіла і Крови Христа Господа. Також це свята Богослужба, на якій довершується Пресвята Євхаристія. Крім назви «Літургія», часто говоримо «Служба Божа». Це тому, що Літургія є службою Христа Небесному Отцеві і також службою людей Богові. Своїми молитвами, проханнями, піснями й обрядами Святої Літургії вірні через священика служать Богові.

Якщо Свята Літургія – це всенародне діло, то в ній повинні брати участь усі вірні. Це означає, що замало бути присутнім у храмі, коли правиться Свята Літургія, – треба брати у ній активну участь через спів або рецитування.

Отже, всі вірні мають обов’язок у неділі й святкові дні бути на Святій Літургії. Це їх перший християнський обов’язок, оснований на Божій Заповіді, яка каже: «Пам’ятай святий день святкувати». Тому той, хто без важливої причини опускає Святу Літургію, провиняється, бо не віддає Богові належної чести і собі наносить духовну шкоду.

Отже, якщо хочемо плекати духовне життя, зберігати Божі заповіді і рости у любові до Бога і ближнього, то ми повинні цінити й любити Святу Літургію, ніколи без важливої причини не опускати її та брати в ній живу, активну участь.

Наводимо перелік храмів, розташованих на території України, які проводять недільні богослужіння на польській мові “Перелік храмів“.

Детальнішу інформацію можна знайти тут:

http://www.kuriergalicyjski.com/images/archiwum/kg/2014_8_204.pdf

http://rkc.kh.ua/index.php?L=p&M=G&P=s