Що дає сертифікат про знання польської мови

Сертифікат з польської мови як іноземної є єдиним державним документом, що підтверджує знання польської мови. Іспит можуть складати особи, що бажають отримати документ, який засвідчує їх рівень володіння польською мовою.

До теперішнього часу найчастіше цей іспит складали іноземці, які працюють або навчаються в Польщі, проте зараз про бажання скласти іспит все більше заявляють ті, хто хоче отримати мовний сертифікат з метою подальшого отримання польського громадянства. 15 серпня 2012 р. набув чинності Закон “Про польське громадянство” опублікований в “Dziennik Ustaw” за 2012 р.

Даний Закон встановив вимогу обов’язковості підтвердження знання польської мови для іноземців, які бажають отримати польське громадянство. Сертифікат прагнуть отримати також поляки, що постійно мешкають за кордоном, які в знанні польської мови бачать свою сильну перевагу на світовому ринку праці.

Крім того, все частіше такий сертифікат вимагають від іноземців, які знайшли роботу в Польщі, у випадку якщо виконання посадових обов’язків буде пов’язане із спілкуванням на польській мові. Це має місце, зокрема, у сфері охорони здоров’я (наприклад іноземні медсестри, що приймаються на роботу в польські лікарні і поліклініки, потребують підтвердження знання польської мови на рівні В1) або у сфері цивільної служби (від іноземця, що поступає в Польщі на цивільну службу, потрібно сертифікат про знання польської мови на рівні В2 (“Dziennik Ustaw” № 64 за 2009 р.).

Інтерес до іспиту росте також серед школярів старших класів, наприклад в Німеччині, Білорусії, Україні і США. Органи освіти окремих країн визнають сертифікат про знання польської мови як ще однієї іноземної мови, в якості документу, що надає право на отримання додаткових балів при проведенні випускних іспитів.

Сертифікат прагнуть отримати також іноземні студенти, що навчаються в Польщі, і іноземці, що бажають поступити на навчання до польських ВНЗ. Тих, хто планує подальше навчання в Польщі, сертифікат звільняє від участі в підготовчих мовних курсах перед вступом в вуз.

нВищі учбові заклади, залежно від програми навчання, висувають різні вимоги відносно знання іноземцями польської мови. При вступі на художні факультети, а також на факультети, де потрібно володіти в основному прикладними навичками (музичний, образотворчий, фізкультурний факультети), потрібно знання польської мови на рівні В1, при вступі на інші факультети зазвичай необхідно знати польську мову на середньому рівні (Vantage) – В2 (Накази міністра науки і вищої освіти від 12 жовтня 2006 р. і від 9 вересня 2009 р. “Про прийом у вищі учбові заклади і навчання іноземців” (“Dziennik Ustaw” № 190 за 2006 р., “Dziennik Ustaw” № 176 за 2009 р.).

 Сертифікаційний іспит про знання польської мови складають також іноземці з числа співробітників транснаціональних корпорацій, державні службовці, викладачі, менеджери, співробітники іноземних банків і страхових компаній. Міністерство інфраструктури, перш ніж надати іноземцеві ліцензію на здійснення в Польщі діяльності у сфері купівлі-продажу нерухомості, вимагає представити сертифікат, що підтверджує знання польської мови на рівні С2 (“Dziennik Ustaw” за 2008 р. № 31). Позитивний результат іспиту спрощує процедуру отримання контракту на постійну роботу в Польщі для іноземців від яких польські працедавці вимагають документального підтвердження знання польської мови.

щ