Порядок вивезення культурних цінностей за кордон

Монети, нагороди,  ікони, картини, скульптури, марки, колекційна зброя, підпадають під категорію Культурних цінностей.  Потрібно зазначити, що дані предмети (товари) необов’язково повинні бути старими.

Вивезення культурних цінностей регламентовано Законом України від 21.09.1999 року №1068-XIV “Про вивезення. ввезення та повернення культурних цінностей” та наказом Мінкультури від 22.04.2002 року №258 “Про затвердження Інструкції про порядок оформлення права на вивезення, тимчасове вивезення культурних цінностей та контролю за їх переміщенням через державний кордон України” (далі – Інструкція).

Так, відповідно до пункту 1.6 Інструкції про порядок оформлення права на вивезення, тимчасове вивезення культурних ціннностей та контролю за їх переміщенням через державний кордон України, вивезення, тимчасове вивезення, у тому числі шляхом пересилання, культурних цінностей за межі митної території України дозволяється за наявності свідоцтва на право вивезення (тисчасового вивезення) культурних цінностей з території України (далі свідоцтво).

Пунктом 1.7 інструкції встановлено, що видачу свідоцтв здійснює Державна служба контролю або уповноважений Державної служби контролю. Наприклад відповідно до Інструкції – Тернопільську область обслуговує територіальне відділення Державної служби контролю у м. Львів.

Порядок видачі свідоцтва та перелік документів, необхідних для його отримання, наведений в пункті 2 Інструкції.

Разом з цим, звертаємо Вашу увагу, що відповідно до пункту 2.2 Інструкції, рішення про можливість або неможливість вивезення культурних ціннностей за межі України і видачу свідоцтва приймає Державна служба контролю або уповноважений Державної служби контролю на підставі висновку державної експертизи і подальших документів.

Порядок проведення експертизи культурних цінностей та перелік державних установ, закладів культури, іншиих організацій, яким надається право проведення державної експертизи культурних цінностей затвердженні відповідно постановою Кабінету міністрів Ураїни від 26.08.2003 року №1343  “Про затвердження Порядку проведення державної експертизи культурних цінностей та розмірів плати за її проведення” та наказом Міністерства культури України від 11.09.2014 року №744 “Про затвердження Переліку державних установ, закладів культури, інших організацій, яким надається право проведення державної експертизи культурних цінностей” (далі – Перелік).

В Переліку вказано державні установи, які здійснюють експертизу та видають експертні висновки. Для прикладу в Тернопільській області право проведення державної експертизи культурних цінностей надано Тернопільському обласному художньому музею (предмети образотворчого мистерцтва та ін.) та Тернопільському обласному краєзнавчому музею (предмети нумізматики, фалеристики, медальєрики та ін.).

Враховуючи викладене, підставою для пропуску через митний кордон України культурних цінностей є наявність свідоцтва, переліку та фотографій таких культурних цінностей.

Водночас, звертаємо вашу увагу, що відповідно до п. 4.2 Інструкції, культурні цінності при переміщенні через митний кордон України підлягають письмовому декларуванню.

За більш детальною інформацією щодо отримання вищевказаних дозвільних документів Ви можете звернутись до представника відділення Державної служби контролю у вашому регіоні.

Передрук інформації, що розміщена на сайті Polonia-Consulting, без згоди адміністрації суворо заборонено!