Сейм Польщі прийняв зміни до закону про Карту Поляка

Сейм Польщі прийняв зміни до закону про Карту Поляка (нова редакція закону Ustawa o Karcie Polaka), які передбачають спрощення процедури отримання польського громадянства для власників цього документа. Польські депутати прийняли поправки до закону, підготовлені сеймової комісією зі зв’язків з поляками за кордоном, одноголосно.

За словами голови комісії, депутата правлячої партії «Право і Справедливість» Міхала Дворчіка, закон покликаний допомогти особам польського походження, які проживають на території країн колишнього СРСР, приїхати в Польщу і оселитися тут на постійній основі. «Ми даємо їм таку можливість, навіть більше – ми даємо їм можливість дуже швидко отримати польське громадянство. А протягом перших, найважчих адаптаційних місяців польська держава надасть їм підтримку, для того щоб вони відчували себе тут, як вдома », – сказав депутат« ПіС ».

У січні цього року, Сейм Польщі підтримав в першому читанні поправки до закону про Карту поляка, які передбачають надання власникам цього документа майже тих же прав, що і громадянам Польщі.

Завдяки із запропонованими змінами в законі, власники Карт Поляка зможуть безкоштовно отримувати дозвіл на перебування в Польщі, а після року проживання – автоматично отримувати польське громадянство. Крім того, передбачається, що уряд частково оплатить таким особам курси польської мови і курси підвищення кваліфікації.

Також зміни закону дають юридичні підстави для евакуації і надання ефективної допомоги власникам Карти Поляка, в разі якщо їх життю та здоров’ю загрожує небезпека.

Крім того власники Карт Поляка будуть звільнені від консульських оплат за візи та інші заяви.

Джерело: Радіо Польща