Продовження національної або шенгенської візи на території Польщі

Умови, які потрібно виконати

Національна віза може бути продовжена іноземцеві на території Польщі, якщо будуть виконані наступні умови:

  • обґрунтовано важливість професійного інтересу або особистої зацікавленості іноземця, або з гуманітарних міркувань, які не дозволяють покинути територію Польщі до закінчення терміну дії візи або до кінця дозволеного терміну перебування;
  • події, що стали причиною подачі заявки на продовження візи, відбулися незалежно від волі іноземця і не передбачувані в день подачі заявки на отримання візи;
  • обставини справи не вказують, що мета перебування іноземця на території Польщі буде відрізнятися від заявленої;
  • немає жодних обставин, через які можна відмовити у видачі національної візи.

Шенгенську візу можна продовжити:

  • через форс-мажорні обставини або з гуманітарних причин не можливо покинути територію Шенгенської зони до закінчення терміну дії візи або дозволеного терміну перебування.
  • якщо власник візи надав доказ існування серйозних особистих причин, що виправдовують продовження терміну дії візи або терміну перебування.

Що варто знати?

Заяву про продовження візи необхідно подати не пізніше, ніж в останній день законного перебування вказаного на актуальній візі. У разі подачі документів після терміну (протягом незаконного перебування) отримується відмова в справі про продовження візи. Якщо термін подання заяви на продовження шенгенської візи або національної візи прийнятий і заява не містить будь-яких формальних недоліків – особа отримує штамп в паспорт, що підтверджує подачу заяви. Віза може бути продовжена один раз (виняток становить тільки необхідність продовження національної візи для іноземця, що перебування в лікарні). Термін проживання на основі продовженої візи не може перевищувати максимального строку, передбаченого для даного типу візи:

  • 365 днів  – віза національна ( винятком є віза символу D / 05, де максимальний термін перебування становить 180 днів протягом 12 місяців);
  • 90 днів протягом 180-денного періоду – шенгенська віза.

Документи, що підтверджують фінансову можливість для покриття витрат на проживання, такими документами можуть бути зокрема:

  • дорожній чек;
  • кредитна карта, з якої іноземець зможе скористатись на польській території, разом із свідоцтвом про ліміт на кредитній карті;
  • платіжна карта, видана банком, з якої іноземець буде взмозі користуватись на території Польщі, разом зі свідоцтвом про поточний стан рахунку або актуальної історії рахунку;
  • довідка про володіння грошей в банку або кооперативне заощадженя в кредитних спілках, що мають представництва на території Польщі, в розмірі, не меншому, ніж зазначено в пункті. 1 і 2 визначені у Розпорядженні Міністра внутрішніх страв та адміністрації (Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 23 lutego 2015 r. w sprawie środków finansowych wymaganych od cudzoziemca wjeżdżającego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz dokumentów, które mogą potwierdzić możliwość uzyskania takich środków, a także cel i czas trwania planowanego pobytu), печатка і підпис уповноваженого працівника цього банку виданій принаймні, за один місяць до перетину кордону;
  • оригінал запрошення, про яке йдеться в ст. 49 пункт. 1 Закону від 12 грудня  2013 про іноземців.

Які документи потрібно подати?

Для того, щоб продовжити візу необхідно подати:

  • заповнену анкету про продовження візи (віза Шенген віза національна );
  • актуальна кольорова фотографія розміром 45 x 35 мм виконана протягом останніх пів року на фоні монотонного тла,  з хорошою чіткістю, на якій добре видно очі і обличчя від верху голови до верхньої частини плеч; обличчя повинно займати 70-80% фотографії; на фото особа повинна дивитись  прямо з відкритими очима, обличчя не може бути закрите волоссям, з нормальним виразом і закритим ротом;
  • проїзний документ з терміном дії не менше трьох місяців до передбачуваної дати виїзду з території Польщі, в тому числі повинно бути щонайменше 2 чисті сторінки, і виданий протягом останніх 10 років;
  • документи, що підтверджують мету та ціль продовження візи;
  • документ, що підтверджує наявність достатніх і регулярних коштів на проживання і утримування себе і членів сім’ї (іноземець в’їжджаючи на територію Польщі на період перебування більше трьох днів, повинен мати принаймні 100 злотих на кожен день планованого перебування або її еквівалент в іноземній валюті);
  • страховий поліс або медичне страхування, що покриває вартість лікування на території Польщі з мінімальною кількістю страхування в розмірі 30 000 EUR, дійсний протягом планованого перебування іноземця на території Польщі;
  • підтвердження оплати консульського збору.

Які платежі потрібно зробити?

  • Продовження національної візи – 406 zł,
  • Продовження шенгенської візи – 30 EUR (переведення євро на польський злотий робиться за середнім обмінним курсом польського Національного банку на останній робочий день, що передує даті заявки на продовження візи).

Продовження шенгенських віз у зв’язку з форс-мажорними обставинами або з гуманітарних причин робиться безкоштовно.

Як довго чекати на рішення?

Рішення про продовження візи видаються відразу після представлення всіх документів. У разі необхідності розслідування, рішення видається протягом 30 днів з дати порушення справи.

Де можна подати анкету?

Документи можна подати особисто або за дорученням у Департаменті іноземців у Воєводське Управління.

Апеляція

Якщо Ви незадоволені прийнятим рішенням, можете подати апеляцію. Апеляцію потрібно складати до Міністра внутрішніх справ через воєводу  терміном до 14 днів від дня отримання рішення.

Правова підстава

  • закон від 12 грудня 2013 р. про Іноземців (t.j. “Законодавчий Вісник- Dziennik Urzędowy” з 30 грудня 2013р., поз. 1650).
  • розпорядження Міністерства Внутрішніх Справ від 28 квітня 2014 про надання іноземцям дозвіл на тимчасове проживання (Dz. U. z 2014r., poz. 566).

Джерело: www.mazowieckie.pl