Набула чинності польська конституція для бізнесу

30 квітня 2018 року в Польщі набула чинності так звана конституція бізнесу. Це пакет з п’яти законів, що мають спростити ведення господарської діяльності в Польщі.

Віце-прем’єр, міністр науки та вищої освіти Ярослав Говін вважає, що нові положення підтримають малі та середні підприємства. Він нагадав, що економічне зростання у країні відбувається завдяки тим компаніям, що працюють у сфері сучасних технологій. Віце-прем’єр наголосив, що нове законодавство допоможе розвивати відносини з фірмами з-за океану.

Конституція вводить, зокрема, принцип, що дозволяється все, що не заборонено законом, а також визначення того, що нерозв’язані суперечки повинні вирішуватися на користь підприємця.

Введено також пільги для підприємців-початківців, які не мають платити внески за соціальне страхування протягом півроку. Крім того, протягом шести місяців буде призначений речник (уповноважений) малих і середніх підприємств.

Конституція бізнесу дозволяє вести незареєстровану підприємницьку діяльність без необхідності сплачування внесків у Фонд соціального страхування (ZUS), окрім 319 злотих на т.з. świadczenie medyczne.

Джерело: Polskie Radio dla Zagranicy