Блакитна карта ЄС-Niebieska karta UE-Blue Card EU

Блакитна карта ЄС (більш відома як Niebieska karta UE або ж Blue Card EU) –  це пластиковий документ, що видається воєводою, на основі спеціального дозволу на виконання спеціалістами, які походять з-поза території ЄС, висококваліфікованої праці на території Польщі. Аналогічні документи видаються усіма державами учасниками ЄС для заохочення висококваліфікованих спеціалістів до виконання робіт на їх територіях. В цей спосіб було заплановано заповнити дефіцит висококваліфікованих кадрів на території ЄС.

Даний тип дозвільного документу користується надзвичайною популярністю серед висококваліфікованих спеціалістів із-за кордону, оскільки після 4-х років проживання і роботи в Польщі, такі особи набувають право на отримання дозволу на постійне проживання в Польщі, а відповідно – більше не потребуватимуть  дозволів на виконання роботи у Польщі.

Висококваліфіковані фахівці з-поза території ЄС аби отримати “польську Blue Card” повинні довести, що їхній річний дохід становитиме не меньше ніж 76887,18 zł брутто. Також потрібно пред’явити підписаний трудовий договір (рекоменуємо лише umowa o pracę), a також документально підтвердити наявність високих кваліфікацій (документи про відповідну освіту і досвід роботи по професії, яка відноситься до висококваліфікованих). Надається такий дозвіл на період довший 3-х місяців від запланованого періоду працевлаштування, однак не довше ніж на 3 роки.

Даний тип дозволу привязує працівника до конкретного роботодавця та конкретних умов працевлаштування. Про будь-яку зміну умов працевлаштування впродовж перших 2-х років, потрібно повідомляти воєводу, який видав такий дозвіл. Інформування про зміну умов працевлаштування потрібно робити на протязі 15-ти робочих днів з моменту виникнення змін. Зміна роботодавця вимагає отримання іноземцем нового дозволу воєводи. Невиконання вищевказаних умов може привести до анулювання предметного дозволу на роботу.

 

Правове регулювання:

 Ustawa z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach, art. 127-139

Консультував Дунай Василь

kontakt.polonia.consulting@gmail.com
tel:+48 603 993 051

Можливо Вас також зацікавлять наші довідники по отриманню Карти поляка, карти постійного перебування чи польського громадянства.

Стаття була корисною? – тоді поширюй її серед своїх друзів.

Копіювання і передрук інформації, що розміщена на сайті Polonia-Consulting, без згоди адміністрації суворо заборонено!