Консульський облік громадян України за кордоном

Консульський облік полягає в реєстрації українськими закордонними дипломатичними установами громадянина України, який постійно проживає або тимчасово перебуває за кордоном, шляхом внесення даних про громадянина України до облікової картки та електронного реєстру громадян України, які постійно проживають або тимчасово перебувають за кордоном, що ведеться в українськими закордонними дипломатичними установами за встановленою формою, проставленні в дипломатичний паспорт України, службовий паспорт України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон (далі – паспортний документ), проїзний документ дитини відповідної відмітки (штампу).

Консульський облік здійснюється у випадках:

1. постійного проживання громадянина України за кордоном на законних підставах;

2. тимчасового перебування громадянина України за кордоном на законних підставах більше ніж три місяці;

3. зміни місця проживання в межах однієї держави (переїзд з консульського округу однієї ЗДУ до консульського округу іншої) або переїзду з однієї іноземної держави до іншої;

4. зміни меж консульського округу ЗДУ;

5. усиновлення дитини – громадянина України іноземцем або громадянином України, який постійно проживає за кордоном.

Прийняття на консульський облік громадянина України здійснюється в ЗДУ, на території консульського округу якої він постійно проживає або планує тимчасово перебувати на законних підставах більше ніж три місяці.

Прийняття на консульський облік здійснюється на добровільній основі, за винятком прийняття на облік дітей-громадян України, усиновлених іноземцями або громадянами України, які постійно проживають за кордоном, на підставі заяви громадянина України або його законного представника, яка подається до ЗДУ особисто або надсилається поштою.

Генеральне консульство України в Кракові обслуговує громадян України, що проживають на території Малопольського, Свентокшиського, Сілезького, Опольського і Нижньосілезького воєводств.

Генеральне Консульство України в Любліні обслуговує громадян України, що проживають на території Люблінського, Підляського і Підкарпатського воєводств.

Консульство України в Гданську обслуговує громадян України, що проживають на території Поморського, Західнопоморського, Куявсько-Поморського і Вармінсько-Мазурського воєводств.

Консульський відділ посольства України у Варшаві  обслуговує громадян України, що проживають на території Мазовецького, Великопольського, Лодзького та Любуського воєводств.

Джерело: сайт посольсьтва України в Польщі.

 

Консультував Дунай Василь

polonia.consulting@gmail.com
tel:+48 603 993 051

Можливо Вас також зацікавлять наші довідники по отриманню Карти поляка, карти постійного перебування чи польського громадянства.

Стаття була корисною? – тоді поширюй її серед своїх друзів.

Копіювання і передрук інформації, що розміщена на сайті Polonia-Consulting, без згоди адміністрації суворо заборонено!