Переваги власників Карт поляка в світлі останніх змін польського законодавства

В даній публікації ми розкажемо про основні переваги власників Карт поляка в світлі останніх змін польського законодавства.

Безкоштовна віза для власника Карти поляка та його близьких рідних

Карта поляка дозволяє оформити польську національну візу (ціль видачі 18) тривалістю на 365 днів на 1 рік (планується збільшити цей термін до 5 років). Така віза дає право перебувати та подорожувати по шенгенській зоні протягом 90 днів на пів року.

Чоловік/дружина та діти власника Карти поляка можуть також безкоштовно відкрити собі річну візу до Польщі (ціль видачі  23) з правом перебування в Польщі 100-200 днів на рік. Така віза також дає право перебувати та подорожувати по шенгенській зоні протягом 90 днів на пів року .

Подорожування комфортними поїздами із 37 % знижками

Власникам Карти поляка надається 37% знижка при купівлі квитків на проїзд поїздами по території Польщі. Така знижка надається на проїзд усіма типами поїздів, окрім 1 класу.  Наприклад, на електрички, у вагонах 2 класу поїздів Intercity та на поїзди регіональних перевізників. Слід зазначити, що поїзди 2 класу та приміські поїзда нічим не уступають по комфорті від поїздів українського 1 класу. На фотографії нижче зображено інтер’єр приміського поїзду сполученням Kępno-Ostrów Wielkopolski, де 50 км проїзду власнику Карти поляка коштує всього 5 злотих 60 грош.

Не вимагається наявності страхівки

При перетині українсько-польського кордону власникам Карт поляка не обов’язково мати страховий поліс. В усіх інших категорій подорожуючих прикордонники, як правило, перевіряють його наявність. Проте, члени найближчої родини власника Карти поляка повинні мати із собою страховий поліс.

Робота в Польщі без дозволів та запрошень

Власники Карти поляка можуть бути офіційно працевлаштованими на території Польщі без необхідності отримання жодних додаткових дозволів чи запрошень.

Ведення одноособової господарської діяльності на правах польських громадян

Польське законодавство дозволяє іноземцям, які мають КП, займатися підриємницькою діяльністю на таких же умовах, що й громадяни Польщі. Це означає, що власник Карти поляка може займатися індивідуальною господарською діяльністю (Фізична особа підприємець). Також без жодних перешкод можуть бути власниками чи учасниками юридичних осіб у Польщі.

Слід мати на увазі що на днях набула чинності так звана “Конституція для Бізнесу“, згідно якої перші пів року діяльності новозареєстрованого підприємця звільняються від сплати обов’язкових соціальних внесків до ZUSu, окрім 319 злотих на т.з. świadczenie medyczne, після чого наступає пільговий 2-х річний період у сплаті таких внесків (сьогодні це 519 злотих 28 грош на місяць це так званий Малий ZUS).

Безкоштовна освіта та різноманітні стипендії

Карта поляка має важливе значення для випускників шкіл та ВНЗ, які планують продовжити своє навчання в Польщі. Вона дає право на безкоштовну освіту в державних вищих навчальних закладах (детальніше в статті “Навчання в Польщі з Картою поляка”). Досить суттєвий привілей при вступі на денну форму навчання. Також власники Карт поляка, які були зараховані до польського вишу, можуть претендувати мінімум на соціальну стипендію = 750 злотих на місяць. Також можна подати заявку на участь у різних стипендіальних програмах для власників Карт поляка та осіб польського походження (розміри стипендій можуть сягати навіть 2500 злотих на місяць ). Безкоштовна освіта+стипендія+ціни на продукти такі, як на Україні є вигідною альтернативою навчання в Україні, а також дає величезну перспективу для працевлаштування дитини в ЄС з можливістю отримувати європейський рівень зарплати за виконувану роботу по спеціальності (детальніше в статті “Деякі стипендіальні програми”).

Безкоштовна медична допомога при нещасних випадках

Ще одна перевага, яку гарантує Карта поляка – це безкоштовна екстрена медична допомога в Польщі.

Безкоштовний вхід до державних музеїв і можливість вивчати культуру та історію Польщі

Незалежно від віку, всі власники Карти поляка можуть безкоштовно відвідувати державні музеї в Польщі і вивчати історію та культуру Польщі в такий спосіб. Таких музеїв у Польщі налічується понад 120. Також для осіб з Картою поляка безкоштовним є вхід на територію Варшавського зоопарку. А у Вроцлаві можна відвідати Панораму Рацлавіцку, таким чином зекономити 30 злотих за вхід. Потрібно лише попросити безкоштовний білет на основі Карти поляка.

Переваги при поселенні та звільнення з оплат за дозвіл на поселення в Польщі тобто Карти сталого побиту

Величезною перевагою стане Карта поляка для тих, хто має намір оселитися в Польщі. ЇЇ власники після приїзду в Польщу можуть відразу подаватися на отримання сталого побуту. Для цього потрібно лише заповнити відповідну заяву та пред’явити трудовий договір з польським роботодавцем і договір найму житла, та деякі інші документи на вимогу конкретного воєводського управління. Крім того, власники Карти поляка звільняються від сплати коштів за розгляд заяви на отримання сталого побиту, а це дасть змогу зекономити  640 злотих за розгляд справи.

Фінансова допомога на поселення в Польщі

Паралельно з подачею заяви про надання дозволу на постіне проживання, власники Карти поляка та члени їхніх сімей, які хочуть залишитися в Польщі, можуть подати заяву на отримання фінансової допомоги на поселення в Польщі. Допомога призначається на термін до 9 місяців: протягом перших трьох сума на одного дорослого складає 50% від розміру мінімальної зарплати в Польщі, а на дитину – 25%, далі суми зменшуватимуться (30% від “мінімалки” для дорослих і 15% – для дітей) (детальніше в статті “Фінансова допомога на поселення в Польщі власників Карт поляка”.

Приклад розрахунку: Заявником є громадянин України, котрий 2 січня 2018 року подав заяву про надання дозволу на поселення в Польщі та заяву про призначення грошової допомоги. В заяві про призначення грошової допомоги вказано, що на території Польщі з заявником проживає дружина та одна 7-річна дитина. Грошова допомога для них буде нарахована у розмірі 17325 злотих.

Розрахунок наступний:

  • заявник: 3×1050 + 6×630=6930 злотих
  • дружина: 3×1050 + 6×630=6930 злотих
  • неповнолітня дитина: 3×525 + 6×315=3465 злотих

Польське громадянство без зайвих проблем

Через 1 рік після отримання сталого побуту на основі Карти поляка можна буде подаватися на визнання іноземця польським громадянином за спрощеною процедурою, тобто через Воєводу. Варто лише не залишати протягом цього року територію Польщі більше ніж на  10 місяців, при цьому може бути одна велика перерва що не перевищує 6 місяців. Також при спрощеній процедурі необхідно мати документ про знання польської мови на рівні B-1 (базовий комунікативний рівень) (детальніше в статті “Три способи отримати польське громадянство маючи Карту поляка”).

Можливість отримати польське громадянство за посередництвом польского консула на Україні

Відповідно до останніх змін в Законі «Про Карту поляка», власники Карт поляка звільняються від сплати консульського збору при подачі у консульстві заяви про надання їм польського громадянства. Для усіх інших категорій іноземців подача такої заяви є платною та складаєє 360 €.

На практиці близько 20 відсотків заявників, котрі подали заяви за посередництвом консула, отримують позитивне рішення Президента. Найчастіше надають громадянство заявникам, які грамотно зібрали комплект документів та мають Карти поляка, або документи, що підтверджують польську національність хоча б одного зі своїх батьків (або дідуся чи бабусі, або обидвох прародичів — прадіда та прабаби), є активними членами польських або полонійних товариств та шкіл (детальніше в статті “Про можливість отримання польського громадянства на Україні (за посередництвом консула”).

Слід мати на увазі, що Карта поляка є чинною протягом 10 років з моменту її видання, а її привілеї  втрачаються відразу після того, як власник Карти поляка отримає дозвіл на постіне проживання на території Польщі або ж польське громадянство.

Консультував Дунай Василь

kontakt.polonia.consulting@gmail.com
tel:+48 603 993 051 (є viber)

Також рекомендуємо ознайомитися з нашими довідниками:

1) Довідник “Усе про карту поляка. Зміни 2018” для тих хто тільки готується отримати Карту поляка;
2) Юридичний порадник “Карта постійного перебування в Польщі” – для власників Карт поляка та осіб польського походження,  що бажають поселитися в Польщі та отримати Kartu Stałego Pobytu;
3) “Довідник для отримання польського громадянства” – для власників Карт поляка, які хочуть отримати польське громадянство за спрощеною процедурою (через Воєводу), а також для тих хто хоче отримати польське громадянство перебуваючи на Україні (за посередництвом польського консула). Окрім цього, у довіднику в подробицях описано як отримати польське громадянство через Президента.

Стаття була корисною? – тоді поширюй її серед своїх друзів.

 Копіювання і передрук інформації, що розміщена на сайті Polonia-Consulting, без згоди адміністрації суворо заборонено!