Що робити у разі втрати або викрадення Вашого закордонного паспорта у Польщі?

Про втрату або викрадення за кордоном паспорта особа зобов’язана повідомити найближчий відділ поліції Республіки Польща та найближче українське консульство на території Польщі. Консульство України перевірить достовірність факту видачі Вам закордонного паспорту та протягом 1-ї доби поінформує про втрату Вами паспорту Адміністрацію Держприкордонслужби та Українське бюро Інтерполу.

Особа, яка заявила про втрату або викрадення паспорта, має право звернутися до українського консульства з заявою про оформлення їй нового паспорта для виїзду за кордон незалежно від терміну її перебування за кордоном.

Рішення про оформлення паспорта замість втраченого або викраденого паспорта,  приймає українське консульство за результатами ідентифікації особи та встановлення її приналежності до громадянства України. Ідентифікація особи здійснюється на підставі даних, отриманих з бази даних спеціального Реєстру, до якого мають доступ консульські установи україни за кордоном.

Для оформлення паспорта замість втраченого або викраденого, громадянин України повинен подати такі документи:

1) заяву про оформлення паспорта у зв’язку з його втратою або викраденням, написану у довільній формі;

2) документ (протокол, довідку тощо), виданий компетентними органами держави, в якій втрачено або викрадено паспорта, що підтверджує факт звернення заявника з приводу його втрати або викрадення.

Після надходження повідомлення про втрату або викрадення паспорта, українське консульство на підставі обґрунтованого клопотання заявника, приймає рішення про видачу йому на час оформлення нового паспорта тимчасової довідки, що посвідчує особу громадянина України. При цьому заявник подає одну додаткову кольорову фотокартку розміром 3,5 х 4,5 см.

Слід мати на увазі, що якщо особа, яка заявила про втрату або викрадення паспорта, перебуваючи за кордоном, знайшла його, вона зобов’язана протягом 1-ї доби здати знайдений паспорт для списання та знищення в найближчу закордонну дипломатичну установу України.

У випадку втрати паспорта особою, яка постійно проживає за кордоном, або викрадення у неї паспорта під час перебування в Україні оформлення та видача паспорта здійснюється виключно відповідним територіальним органом або підрозділом Державної міграційної служби на Україні.

 

Корисні поради:

1. Не панікуйте. Ситуація звісно неприємна, але не критична. Необхідно зберігати спокій.

2. Зверніться до найближчого відділку поліції. Як його знайти? Дивимось у Інтернеті, питаємо у перехожих чи на рецепції в готелі, шукаємо самотужки тощо. Майте на увазі, що в Польщі представники закону слабо говорять англійською мовою. Тому краще заздалегідь написати  в телефоні чи блокноті нотатку: «Zgubiłem (ukradli mi) paszport obywatela Ukrainy. Proszę mi pomóc znaleźć najbliższy komisariat policji».  У поліції Вам мають видати протокол або довідку, які підтверджують, що Ви зверталися із заявою про втрату закордонного паспорта. Це найважливіший документ, котрий потрібен для відновлення Вами закордонного паспорту чи для повернення на Україну.

Перед поїздкою у Польщу вкладайте у гаманець, паспорт, сумочку невеликі записки з адресою Вашого місця проживання у Польщі, вкажіть там свій контактний номер телефону та e-mail. Світ не без добрих людей, тому дуже ймовірно, що Вам зателефонують чи напишуть і повернуть усі втрачені речі й документи.

3. Зробіть дві фотографії розміром 3,5х4,5 см.  У Польщі практично скрізь є фотостудії, які за 20-30 зл та 5 хв очікування, зроблять потрібні Вам знімки. Також можете зробити фотографії заздалегідь (наприклад, при відкритті візи у вас залишаться додаткові фото).

 4. Зверніться до консульства України. З довідкою чи протоколом, отриманим у поліції і 2-ма фотографіями паспортного формату Вам необхідно звернутися до консульства України у Польщі. Також бажано мати якийсь документ, що підтверджує особу (наприклад, водійські права), або ж ксерокопію паспорта. Перед поїздкою не полінуйтесь записати у нотатник чи на мобільний телефон адресу й телефони українських консульств в Польщі.

5. Напишіть заяву на отримання тимчасового документу, що посвідчує особу громадянина України. Щоб повернутися до України Вам необхідно отримати так зване  посвідчення особи на повернення в Україну. Його видає працівник консульства України.

Зверніть увагу, що крім цього доведеться сплатити консульський збір – 112 зл.

Якщо крім паспорта у Вас зникли й усі гроші, консульство може піти на зустріч і оформити посвідчення особи на повернення в Україну безкоштовно. Вам потрібно буде написати клопотання, в якому вказати, що сплатити збір Ви не маєте можливості. Документ на повернення мають видати того ж самого дня.

6. Отримуєте посвідчення на повернення й повертаєтесь на Україну. Після того, як Ви посвідчення на повернення до України – шлях на Батьківщину відкритий. Майте на увазі, термін дії посвідчення на повернення до України не може перевищувати 30-ти днів. Тільки у випадку форс-мажорних обставин (тяжка хвороба, нещасний випадок) свідоцтво може бути продовжене ще на такий самий термін, але це зробити можна не більше 1 разу.

7. Після повернення до України потрібно зявитися в ВВІР.  Впродовж 3-х днів після повернення на Україну Ви маєте зявитися до місцевого ВВІР (т.з.”паспортного столава”), пердявити «посвідчення на повернення» і відразу почати вироблення нового закордонниого паспорта.

 

Сподіваємось, що ця інструкція  Вам ніколи не знадобиться.

Консультував Дунай Василь

tel:+48 603 993 051 (є viber)

kontakt.polonia.consulting@gmail.com

Можливо Вас чи Ваших близьких зацікавлять наші довідники:

1) Довідник “Усе про карту поляка. Зміни 2018” для тих хто тільки готується отримати Карту поляка;
2) Юридичний порадник “Карта постійного перебування в Польщі” – для власників Карт поляка та осіб польського походження,  що бажають поселитися в Польщі та отримати Kartu Stałego Pobytu;
3) “Довідник для отримання польського громадянства” – для власників Карт поляка, які хочуть отримати польське громадянство за спрощеною процедурою (через Воєводу), а також для тих, хто хоче отримати польське громадянство перебуваючи на Україні (за посередництвом польського консула). Окрім цього, у довіднику в подробицях описано як отримати польське громадянство через Президента.

Стаття була корисною? – тоді поширюй її серед своїх друзів.

 Копіювання і передрук інформації, що розміщена на сайті Polonia-Consulting, без згоди адміністрації суворо заборонено!