Шлюб з громадянином Польщі або карта тимчасовго перебування для членів родини громадянина Польщі

Заяву про надання дозволу на  тимчасове перебування для членів родини громадянина Польщі, можна подати до воєводи, якщо іноземець має намір перебувати на території Польщі довже ніж 3 місяці з метою проживання з своїм  чоловіком (дружиною), котрий (котра) має польське громадянство.

Таку ж заяву можна подати і від імені неповнолітньої дитини іноземця, проте дозвіл на тимчасове перебування дитині буде наданий, лише після того коли її батько (мама) отримає дозвіл на тимчасове переребування. 

Заяву потрібно подати не пізніше ніж в останній день легального перебування іноземця в Польщі.

До заяви обов’язково потрібно долучити:

  • актуальний витяг про реєстрацію шлюбу (odpis aktu małżeństwa), при цьому він має бути видрукований не пізніше ніж 3 місяці перед подачею заяви на тимчасове перебування. Якщо шлюб укладений за кордоном, то документ потрібно перекласти у польського присяжного перекладача;
  • копія внутрішного паспорту (dowodu osobistego) другого з подружжя – громадянина Польщі, та оригінал для звірки;
  • акт про народження дитини (та його присяжний переклад, якщо народження дитини було зареєстровано за кордоном).

Розгляд справи коштує 340 злотих, а видрук пластикового документу – карти тимчасвого перебування коштуватиме 50 злотих для дорослих та 25 злотих для неповнолітніх дітей.

Слід мати на увазі, що подружжя будуть перевіряти на предмет заключення фіктивного шлюбу. А тому заявнику та дргому з подружжя -громадянину Польщі, потрібно бути готовим пройти співбесіду в Воєводському управлінні, на якому подружжя будуть випитувати подробиці сімейного життя, намагаючись виявити неточності у відповідях та викрити фіктивний шлюб. Кожного з подружжя будуть допитувати окремо, проводячи звуко і відео реєстрацію розмови. Хід співбесід буде порівняний та проаналізований відповідними спеціалістами, після чого іноземцеві буде надано дозвіл на тимчасве перебування з громадянином Польщі. Також на етапі ведення справи в Воєводському управлінні, відповідні служби можуть вести негласне спостереження за подружжям, а тому потрібно бути зразковим сім’янином і в дома і “на людях”. Результати спостереження траплять до інспектора котрий розглядає справу.

Величезною перевагою даного типу дозволу є те,  що згідно  п. 4 ч. 1 ст. 195 закону про іноземців, такий іноземець може отримати дозвіл на постіне перебування, якщо щонайменше 3 роки знаходився в шлюбі з громадянином Польщі, при цьому 2 останніх роки мав дозвіл на тимчасове перебування на підставі шлюбу з громадянином Польщі та безперервно* перебував на території Польщі.

Не слід забувати і про положення статті статті 30 Закону про польське громадянство, згідно якої іноземець може бути визнаний польським громадянином, якщо безперервно* пербуває на території Польщі принаймні 2 роки на підставі дозволу на постійне перебування або дозволу на перебування довготермінового резидента ЄС, та який протягом 3 років перебуває у шлюбі з громадянином/громадянкою Польщі.

*Безперервне перебування – в розумінні польського права, це коли жодна з перерв впродовж останніх 2 років не перевищила 6 місяців, а сумарна калькість перерв протягом  2 річного періоду не була більшою 10 місяців.

 

Консультував Дунай Василь

Замовити послугу можна за tel:+48 603 993 051 (є viber)

kontakt.polonia.consulting@gmail.com

Можливо Вас чи Ваших близьких зацікавлять наші довідники:

1) Довідник “Усе про карту поляка. Зміни 2018” для тих хто тільки готується отримати Карту поляка;
2) Юридичний порадник “Карта постійного перебування в Польщі” – для власників Карт поляка та осіб польського походження,  що бажають поселитися в Польщі та отримати Kartu Stałego Pobytu;
3) “Довідник для отримання польського громадянства” – для власників Карт поляка, які хочуть отримати польське громадянство за спрощеною процедурою (через Воєводу), а також для тих, хто хоче отримати польське громадянство перебуваючи на Україні (за посередництвом польського консула). Окрім цього, у довіднику в подробицях описано як отримати польське громадянство через Президента.

Стаття була корисною? – тоді поширюй її серед своїх друзів.

 Копіювання і передрук інформації, що розміщена на сайті Polonia-Consulting, без згоди адміністрації суворо заборонено!