Вивіз дитини до Польщі без згоди другого з батьків дитини

Згідно п. 3 ст. 313 Цивільного кодексу України, дитина, яка досягла 16 років, має право на вільний, самостійний виїзд за межі країни. Однак, діти до 16 років  незалежно від мети подорожі (лікування за кордоном, оздоровлення, туристична екскурсія, поїздка до родичів і т.д.), мають право на виїзд за кордон тільки за згодою батьків і в їх супроводі або в супроводі осіб, уповноважених батьками дитини. За загальним правилом процедура вивезення дітей, здійснюється за нотаріально посвідченим (довіреністю) другого з батьків. Документ обов’язково повинен містити маршрут прямування і часові рамки даної поїздки.

Слід мати на увазі, що нотаріальна згода батьків на вивезення дітей за кордон є юридичним документом, що запобігає незаконному вивезенню (викраденню) дітей з України. Дозвіл батька (матері) на перетин дитиною кордону потрібно тільки для дітей з українським громадянством. Діти, які мають громадянство інших держав, виїжджають з України без пред’явлення довіреності. Покинути Україну без згоди батька (матері) на виїзд дитини за кордон можна також коли в закордонному паспорті дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на постійний консульський облік згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 19.10.2016 № 733.

Проте на практиці, досить часто зустрічаються випадки коли батько (матір) не дає згоду на виїзд своїх неповнолітніх дітей з України. Це може бути викликано розлученням і подальшим конфліктом з дружиною (чоловіком), або місце проживання батька (матері) не відоме. Якщо мирним шляхом досягти компромісу не вдається, одним із можливих варіантів вирішення даної проблеми є звернення до суду з позовною заявою про надання дозволу суду на вивіз дитини за кордон.

Особливу увагу слід приділити написанню такої позовної заяви, оскільки від переконливої аргументації необхідності вивезення дитини за кордон залежитиме результат судового розгляду. Доказом в цій справі може послужити довідка з медичної установи про потребу в лікуванні за кордоном, якщо метою поїздки є оздоровлення, або письмовий доказ родинних зв’язків, якщо подорож викликана бажання відвідати родичів, які живуть в іншій країні, тощо.

Рекомендований список документів для надання судового дозволу (рішення) на вивезення дитини з України:

  • позовна заява;
  • копія внутрішнього паспорта та ідентифікаційний номер позивача;
  • копія рішення суду про розірвання шлюбу;
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • копія позовної заяви та додатків до неї;
  • докази доцільності поїздки дитиною за кордон;
  • інші документи на користь вивозу дитини за кордон без згоди другого з батьків.

Згідно законодавства України, згода батька чи матері на вивезення дітей за кордон не потрібна також при пред’явленні таких документів:

  • довідка про народження дитини, видана органом РАЦСу, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька(матір) відповідно до частини 1 статті 135 Сімейного кодексу України;
  • рішення суду про надання дозволу на вивезення дитини з України (за кордон);
  • судове рішення про визнання другого з батьків недієздатним;
  • рішення суду про визнання батька (матері) безвісно відсутнім (відсутньою);
  • судове рішення про позбавлення батьківських прав;
  • свідоцтво про смерть другого з батьків.

Підготовку однієї із вищевказаних позовних заяв можна замовити у нас.

 

Консультував Дунай Василь

tel:+48 603 993 051 (є viber)

kontakt.polonia.consulting@gmail.com

 

Можливо Вас чи Ваших близьких зацікавлять наші довідники:

1) Довідник “Усе про карту поляка. Зміни 2018” для тих хто тільки готується отримати Карту поляка;
2) Юридичний порадник “Карта постійного перебування в Польщі” – для власників Карт поляка та осіб польського походження,  що бажають поселитися в Польщі та отримати Kartu Stałego Pobytu;
3) “Довідник для отримання польського громадянства” – для власників Карт поляка, які хочуть отримати польське громадянство за спрощеною процедурою (через Воєводу), а також для тих, хто хоче отримати польське громадянство перебуваючи на Україні (за посередництвом польського консула). Окрім цього, у довіднику в подробицях описано як отримати польське громадянство через Президента.

Стаття була корисною? – тоді поширюй її серед своїх друзів.

 Копіювання і передрук інформації, що розміщена на сайті Polonia-Consulting, без згоди адміністрації суворо заборонено!