Карта постійного перебування на основі Карти поляка

Згідно пункту 9 частини 1 статті  195 ustawy o cudzoziemcach, дозвіл на постійне перебування надається іноземцеві на необмежений час, на його заяву, якщо він володіє дійсною Картою поляка та бажає оселитися в Польщі на постійній основі.

Таку заяву можна подати не пізніше ніж в останній день легального перебування власника Карти поляка у Польщі. Слід знати, що окрім пердявлення Карти поляка в Воєводському управлінні, у іноземеця вимагатимуть документально пітвердити наявність місця проживання у Польщі та джерело стабільного доходу (наявність роботи у Польщі). Деякі Воєводські управління вимагають додаткові докумети (присяжний переклад свідоцтва про народження заявника, автобіографію написану на польській мові, довідку про не судимість на території Польщі, довідку про відсутність заборгованості у сплаті податків на території Польщі, різного змісту розписки, та інші документи).

Паралельно з подачею заяви про надання дозволу на постіне перебування, власники Карти поляка, можуть подати заяву на отримання ними та членами їх сімей фінансової допомоги на поселення в Польщі. Допомога призначається на термін до 9 місяців: протягом перших трьох сума допомоги на одного дорослого складає 50% від розміру мінімальної зарплати в Польщі, а на дитину – 25%, далі суми зменшуватимуться (30% від “мінімалки” для дорослих і 15% – для дітей).

Приклад розрахунку: Заявником є громадянин України, котрий 2 січня 2018 року подав заяву про надання дозволу на поселення в Польщі та заяву про призначення грошової допомоги. В заяві про призначення грошової допомоги вказано, що на території Польщі з заявником проживає дружина та одна 7-річна дитина. Грошова допомога для них буде нарахована у розмірі 17325 злотих.

Розрахунок наступний:

  • заявник: 3 x 1050 + 6 x 630 = 6930 злотих
  • дружина: 3 x 1050 + 6 x 630 = 6930 злотих
  • неповнолітня дитина: 3 x 525 + 6 x 315 = 3465 злотих

Нагадаємо, що через рік після отримання дозволу на посійне проживання на основі Карти поляка можна буде подаватися на визнання іноземця польським громадянином за спрощеною процедурою, тобто через Воєводу.

Зразок отриманого нами рішення про надання  дозволу на постіне проживання

Клієнта в Польщі на основі Карти поляка

(розгляд справи тривав 3 місяці)

Наші контакти:

LEGAL CONSULTING

ul. Kościelna 3 (II piętro)

63-600 Kępno

województwo wielkopolskie

Polska

tel:+48 603 993 051 (є Viber)

lcdunaj@gmail.com

 

Також рекомендуємо ознайомитися з нашими довідниками:

1) Довідник “Усе про карту поляка. Зміни 2018” для тих хто тільки готується отримати Карту поляка;
2) Юридичний порадник “Карта постійного перебування в Польщі” – для власників Карт поляка та осіб польського походження,  що бажають поселитися в Польщі та отримати Kartu Stałego Pobytu. Окрім цього в довіднику подана вичерпна інформація як отримати фінансову допомогу на поселення в Польщі власників Карт поляка;
3) “Довідник для отримання польського громадянства” – для власників Карт поляка, які хочуть отримати польське громадянство за спрощеною процедурою (через Воєводу), а також для тих, хто хоче отримати польське громадянство перебуваючи на Україні (за посередництвом польського консула). Окрім цього, у довіднику в подробицях описано як отримати польське громадянство через Президента.

Стаття була корисною? – тоді поширюй її серед своїх друзів.

 Копіювання і передрук інформації, що розміщена на сайті Polonia-Consulting, без згоди адміністрації суворо заборонено!