Обов’язок прописки іноземців в Польщі.

Від 1 січня 2018 року іноземці, котрі є громадянами країн, що не входять до складу ЄС або ЄАВТ, мають обов’язок реєстрації в місця свого постійного або тимчасового проживання на території Польщі не пізніше, ніж на четвертий день від дати приїзду.

Однак, період перебування іноземця не може бути довшим ніж передбачено документом, який надає право перебувати іноземццю на території Польщі (віза, біометричний закордонний паспорт або карта перебування).

Від обов’язку прописки звільнені керівники й співробітники дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав, у тому числі члени їхніх сімей, які ведуть із ними спільне господарство, а також інші особи на підставі законів, договорів або загальновизнаних міжнародних звичаїв визнаних Польщею.

Слід знати, що іноземці також звільняються від обов’язку реєстрації, якщо термін їхнього перебування на території Польщі не перевищуватиме 30 днів.

Для того щоб зареєструватися на постійне/тимчасове проживання, іноземець має підготувати:

  1. заповнений формуляр заяви;
  2. документ, що підтверджує право власності чи користування житловою нерухомістю (договір оренди, розписка власника житла про вираження згоди на проживання іноземця, фактура тощо);
  3. дійсний паспорт або інший документ, що посвідчує особу і громадянство іноземця (паспорт може бути біометричним або містити штамп, котрий підтверджує подачу документів на отримання дозволу на тимчасове чи постійне перебування );
  4. карту тимчасового чи постійного перебування (або візу, або документ підтверджуючий надання статусу біженця).

Документи можна подати в Відділі реєстрації Управління ґміни чи міста, відповідно до місця проживання іноземця в Польщі. Також зареєструватися можна дистанційно (в режимі онлайн) за допомогою профілю ePUAP. Процедура прописки є безкоштовною і відбувається відразу після звернення. Проте, за видачу довідки про тимчасову чи постійну прописку передбачена оплата в розмірі 17 злотих.

Цікавим нововведенням є те, що від початку 2018 року номер PESEL надається іноземцеві відразу після реєстрації прописки, без потреби зазначення правової підстави.

Слід зазначити, що невиконання обов’язку реєстрації тимчасового або постійного місця перебування іноземця в Польщі передбачає адміністративну відповідальність у вигляді штрафу (як правило це 50-100 злотих).

 

Стаття була корисною? – тоді поширюй її серед своїх друзів 

 Копіювання і передрук інформації, що розміщена на сайті Polonia-Consulting, без згоди адміністрації суворо заборонено!