Яка зарплата дозволяє комфортно жити у Польщі?

Згідно результатів дослідження проведеного Центром вивчення громадської думки (Centrum Badania Opinii Społecznej), середня заробітна плата в Польщі у грудні 2017 року становила майже 5000 злотих. Це узагальнені дані зарплат на підприємствах, що мають в штаті щонайменше 10 осіб, включаючи заробітну плату керівників найвищого рангу. Фактична ж зарплата більшості працівників коливається в районі трохи більше, ніж 2000 злотих на руки.

Чи достатньо цього, для гідного життя? Центр вивчення громадської думки вирішив поцікавитись у працівників, яка сума відповідає основним потребам і скільки необхідно заробляти, щоб жити на середньому та високому рівні. Виявляється, в Польщі живуть не надто вимогливі люди, які задоволені досить скромною зарплатою.

Результати дослідження CBOS показали, що щомісячний чистий дохід усіх членів домогосподарства (у перерахунку на одну особу) повинен складати:

  • 1467 злотих для задоволення лише основних потреб;
  • 2317 злотих для життя на середньому рівні;
  • 3605 злотих для доброго життя.

З  результатів дослідження випливає, що за 1467 злотих на місяць  можна задоволити основні життєві потреби у Польщі. Ця сума включає  витрати на харчування, оплату рахунків, придбання найнеобхіднішого одягу, закупівлю пального тощо.

Зазначимо, що за даними Центрального статистичного управління (GUS), середньомісячний дохід на душу населення в 2017 році склав 1598 злотих нетто. Разом з тим мінімальна зарплата в Польщі з 2018 року становить 2100 злотих брутто (1530 злотих на руки).

При веденні одноосібного домогосподарства, чистий прибуток для задоволення базових потреб повинен бути щонайменше на рівні 2024 злотих, гарантію життя на середньому рівні в Польщі забезпечує дохід від 2944 злотих, а для повного достатку потрібно заробляти 4081 злотих (на руки).

Двоє дорослих людей, які проживають разом, потребують 3289, 4879 та 6485 польських злотих відповідно.

Після появи на світ першої дитини, вищевказані суми зростають приблизно на 20%. Для задоволення основних потреб сім’ї з трьох чоловік в Польщі необхідно 3851 злотих, середній рівень забезпечуватимуть 5881 злотих, а для відчуття достатку необхідно отримувати мінімум 8549 злотих.

Що стосується сімей що складаються з батьків та двох дітей, то для них загальний дохід повинен становити не менше 4029 злотих на руки, життя на середньому рівні можливе при наявності 6448 злотих, а на високому – 8873 злотих.

 

Читайте також: Фінансова допомога на дітей за програмою “500+” для власників карт перебування.

300 злотих на шкільні потреби дітей – нова програма польського уряду “Dobry start”.

Фінансова допомога на поселення в Польщі власників Карт поляка.

Стаття була корисною? – тоді поширюй її серед своїх друзів 

 Копіювання і передрук інформації, що розміщена на сайті Polonia-Consulting, без згоди адміністрації суворо заборонено!