Зростає кількість скарг іноземців на польських роботодавців

Збільшується кількість скарг працівників що надходять до Державної інспекції праці (Państwowej Inspekcji Pracy). PIP відповідно має чим зайнятися – накладає на роботодаців штрафи та передає справи до суду. Працівники, в свою чергу щоразу меньше бояться подавати скарги, оскільки усвідомлюють що легко знайдуть собі інше місце праці.

Минулого року Państwowa Inspekcja Pracy отримала 50,5 тис скарг. У порівнянні з 2016 кількість скарг збільшилася більше ніж на 14 процентів. Більше половини з усіх скарг належать штатним працівникам – пише „Dziennik Gazeta Prawna”.

Зростає також кількість скарг що надходять від іноземців. У 2017 році, 2,9 % від загальної кількості скарг належали іноземним працівникам.

На кількість скарг впливають законодавчі зміни, оскільки введення нових норм законів породжує зазвичай вагання щодо порядку втілення таких змін на практиці, що використовують на свою користь працівники.

У 2018 році мінімальна ставка становить 13,7 zł brutto за годину роботи, а відповідно працівники можуть складати скарги до РІР, у випадку коли роботодавець не виплатив їм цей мінімум.

Мало кому відомо, що PIP може також проводити перевірку і у роботодавців, котрі працевлаштовують працівників на підставі umowy-zlecenia (договору замовлення на виконання робіт), а відповідно до закону не вважаються роботодавцями. Такого роду скарги було подано більше ніж 1700 працівниками.

Стосовно непорядних роботодавців, то працівниками PIP було накладено штрафів на загальну суму понад 370 тис злотих, а також було передано 101 справу на розгляд суду.

Працівники віддають перевагу подачам скарг, аніж відстоюванню своїх прав у суді. Основним аргументом подачі скарг є надзвичайно висока вірогідність повернути належні працівникам виплати. Слід мати на увазі, що РІР розглядає кожну справу не пізніше ніж в місячний термін, а судова тяганина триває зазвичай близько одного року.

По результатах перевірок проведених PIP, 17000 працівників (котрі до цього працювали на підставі цивільно-правових договорів) підписали трудові договора зі своїми роботодавцями. Кожна четверта перевірка виявила, що на робочих місцях не дотримувались встановленого графіку праці (працівники працювали понаднормово).

Джерело: www.forbes.pl

Нагадуємо, що ми допомагаємо складати скарги на непорядних роботодавців.

e-mail: kontakt.polonia.consulting@gmail.com ,    polonia-cosulting@ukr.net , Lcdunaj@gmail.com

tel:+48 603 993 051,  +48 537 132 312

Стаття була корисною? – тоді поширюй її серед своїх друзів 

 Копіювання і передрук інформації, що розміщена на сайті Polonia-Consulting, без згоди адміністрації суворо заборонено!