Громадяни України лідирують в кількості отриманих карт перебування

Щораз більше іноземців висловлює бажання залишитися в Польщі на довше — розповів представник Управління в справах іноземців пан Якуб Дудзяк. Урядовець стверджує, що в першому півріччі цього року кількість іноземців із дозволами на проживання зросла на 25 тисяч. І на сьогодні таких осіб у Польщі загалом 350 тисяч.

Водночас за даними Управління у справах іноземців, попри високий рівень інтересу іноземців до можливості залишитися в Польщі на довший період, зменшилася фактично на третину динаміка росту цього показника. Хоча про причини такого спаду нічого не повідомляється, та скоріше за все пов’язано це зі збільшенням черг, навантаженням на управління, а відповідно й часу отримання таких дозволів. У цифрах це виглядає так: якщо у першій половині поточного року кількість іноземців, які отримали дозвіл на побит збільшилася на 25 тисяч осіб, то за аналогічний період 2017 року занотовано збільшення на 36 тисяч.

З початку цього року кількість власників “карт побиту” збільшилася на 18 тисяч осіб і на сьогодні загальна кількість громадян України із дозволами на проживання складає 163 тисячі. На 3 тисячі власників “карт” побільшало громадян Білорусії, яких тепер загалом 18 тисяч. Окрім того, на 1,1 тис. зросла кількість громадян Індії, які тепер мають право триваліший період перебувати в Польщі. Загалом ця група тепер становить 8 тисяч. Це, щоправда, менше ніж 12,5 тис. власників “карт побиту” з в’єтнаму, завдяки тому, що з початку року така кількість збільшилася на 800 осіб.

Найбільше, а саме на 19 тисяч, збільшилася кількість дозволів тимчасового проживання на термін до 3 років. Кількість дозволів на постійне проживання (pobyt stały) зросла на 3 тисячі.

Всі наведені дані не враховують іноземців, які перебувають у Польщі на підставі віз, а таких найбільше: “Більшість іноземців перебувають у Польщі тимчасово, наприклад на підставі віз. Водночас, усе більше іноземців мають бажання залишитися в країні на довший період, про що свідчить збільшення кількості заяв про дозвіл на проживання, а також кількість осіб, які вже отримали такі документи. Таке поступове та регулярне збільшення спостерігається з 2014 року, здебільшого завдяки збільшенню міграції з України” – розповів в розмові з журналістами польський урядовець. І додав, що в найближчі місяці цей тренд зберігатиметься.

Згідно з урядовими даними, найчастіше іноземці приїжджають до Польщі з метою підзаробити. Цього року, стосувалося це близько 75 відсотків справ про надання дозволу на проживання. 10 відсотків заявників мало намір залишитися в Польщі з родинних міркувань, і ще 7 відсотків зважаючи на початок або продовження навчання. Як нагадує Управління у справах іноземців, громадяни інших країн, які мають намір оселитися та легалізувати своє проживання в Польщі складають до Воєводських управлінь заяви про дозвіл на проживання. Особи, що відповідають умовам надання такого дозволу, отримують документи, що підтверджують їхнє право на проживання в країні. Щоправда, про терміни розгляду таких справ “зі скромності” не повідомляється.

Та як би там не було, станом на середину поточного року дійсний дозвіл на проживання в Польщі мало 350 тисяч іноземців. Для порівняння, на початку року ця кількість становила 325 тисяч, а на початку 2017 року — 266 тисяч. Якщо ж мова йде про міжнародний захист, то за перші шість місяців цього року від іноземців надійшло 2,1 тис. таких прохань. Найчастіше про такий захист просили росіяни (68 відс) і українці (10 відс). Як повідомили в управлінні справ іноземців, у першій половині року умовам надання міжнародного захисту відповідало 255 іноземців. Здебільшого то були громадяни України (74 особи) і ще 42 росіян.

Згідно з законодавством, аби отримати міжнародний захист у Польщі, іноземець має довести, що в країні походження йому загрожує переслідування або існує очевидна загроза життю або здоров’ю.

 

Джерело: Forsal.pl

 

Нагадаємо, що з 2013 року ми офіційно ведемо в Воєводських управліннях справи по отриманню усіх типів дозволів на перебування в Польщі, а також допомагаємо завершити уже існуючі справи, що тягнуться впродовж багатьох місяців.

Legal Consulting                                                                                                                                                            ul. Kościelna 3 (II piętro), 63-600 Kępno
województwo wielkopolskie
Polska

e-mail:  Lcdunaj@gmail.com  , polonia-cosulting@ukr.net

tel:+48 603 993 051,  +48 537 132 312

 

Стаття була корисною? – тоді поширюй її серед своїх друзів 

 Копіювання і передрук інформації, що розміщена на сайті Polonia-Consulting, без згоди адміністрації суворо заборонено!