У Поморському воєводстві іноземцям буде легше отримати дозвіл на працю

Спеціальна група, створена воєводою, впоралася з чергами та затримкою у розгляді заяв про надання дозволів на працю іноземців у Польщі.

Відтепер працедавці, які хочуть взяти на роботу іноземців, отримують відповідні документи швидше, ніж на початку року, – пояснює Марц’юш Квідзінський, директор Відділу громадянських справ і іноземців Поморського воєводського управління:

«Я мушу визнати, що ми мали справді драматичну ситуацію, оскільки цілі 2016 і 2017 роки число іноземців, котрі прибували до нашого воєводства, зростало як лавина. Потреби ринку праці є такими, якими є, і сьогодні працедавці шукають спеціалістів у різних дефіцитних професіях. Дійшло до того, що ми мали декілька тисяч затриманих справ, а на початку 2018 року час очікування на видачу рішення вже перевищив шість місяців. І це змусило воєводу вдатися до надзвичайних кроків. Це річ безпрецедентна, оскільки час очікування на видачу рішення про надання дозволу на роботу скоротився завдяки цьому з понад шести місяців до приблизно двох-трьох тижнів».

«Іншою справою є дозвіл на перебування. Тут змінних для видачі цього рішення значно більше, адміністративні процедури тривають значно довше, а також вони залежать від висновків, які воєвода має отримати від інших установ щодо даного іноземця. Середній час очікування – це, на жаль, все ще понад вісім місяців» – додає Марц’юш Квідзінський.

Торік у Поморському воєводстві було подано приблизно 16 тисяч заяв про дозвіл на працю для іноземців. Цьогоріч їх вже близько восьми тисяч. Натомість, заяв про дозвіл на перебування надійшло близько 13 тисяч. Найбільшою групою іноземців, що звертаються по дозвіл на перебування і дозвіл на працю, є громадяни України.

 

Джерело: Інтернет ресурс “Польське радіо”