Чому не варто зволікати з отриманням Карти Поляка?

Карта Поляка  (Karta Polaka) –  може  бути  видана  особі,  яка  вважає себе частиною польського  народу і водночас, документально доведе, що принаймі один з її батьків (батько або мати), дідусь чи бабуся або ж і прадід, і прабаба (обоє) були польської національності або  ж  надасть  письмову  довідку  від  польської  або  полонійної  організації чи польської національної меншини  про  свою активну участь у діяльності на користь польської мови та культури протягом щонайменше трьох останніх років.

Відповідаєте одному з вищеописаних критеріїв? – вітаємо, у Вас є право на отримання Карти Поляка!

Передісторія

У 2007 році, за ініціативою тодішнього Президента Польщі – Леха Качинського (Lech Kaczyński) та правлячої партії Польщі “Право і справедливість” (PIS), було прийнято Закон про Карту Поляка (ustawa o Karcie Polaka). Основною ідеєю цього закону – було дати можливість особам польського походження підтримувати історичні, культурні та родинні зв’язки з Польщею. Польща з цією метою запровадила ряд пільг для власників Карт Поляка (більш детально про це читайте у публікаціях на кінці цієї статті). Карта Поляка покликана була стати платформою для успішної роботи, навчання чи проживання її власника у Польщі. Даний документ був покликаний компенсувати її власникам шкоду завдану розділенням польських родин після закінчення II Світової Війни, а також стати посвідченням підтверджуючим приналежність її власника до польського народу.

Сьогодні партія “Право і справедливість” також є правлячою партією Польщі, проте її владу постійно намагаються повалити інші політичні сили Польщі (PO, Kukiz 15 і ін.), котрі незадоволені ініціативами і політикою правлячої партії, а особливо її програмами  500+, Dobry Start, Mieszkanie dla  młodych, політикою в справі Карт поляка та призначення допомоги на поселенння їх власників у Польщі (та й багатьох інших напрямках роботи правлячої партії – PIS). При зміні правлячої партії, як правило, змінюється і політика держави, а все хороше має тенденцію рано чи пізно закінчуватися.

Міф про складний іспит в консульстві

Від початку 2008 року цей документ отримало більше 200 000 людей проживаючих на територіях, що колись знаходилися під владою СРСР. Дана статистика вщент розбиває міф про те, що Карту Поляка можуть отримати лише вибрані особи, котрі досконало володіють польською мовою. Якщо Ви відкладали проходження співбесіди з причин поганого знання польської мови, – то Ви даремно згаяли свій час. Розмову з консулом потрібно вести виключно на польській мові, відповідаючи на запитання консула. Рівень знань польської мови може бути мінімальним, проте до співбесіди потрібно ґрунтовно підготуватися з питань, які стосуються історії, культури, традицій, географії, а також особливу увагу слід приділити вивченню історії свого польського роду. Люди, котрі не готуються до співбесіди, як правило, її не проходять і  поширюють цей міф (підриваючи віру інших в свої сили).

Польське походження визнається лише до 4 покоління (прадіда та прабаби)

Мало хто рахується з фактом, що сьогодні можна отримати Карту Поляка лише довівши своє польське походження максимально до 4 покоління. З нашої практики виникає, що більшість людей отримують Карти Поляка на підставі польського походження їхнього дідуся чи бабусі (тобто 3 покоління). Досить часто такі особи не мають інших документів про польське походження, а тому їх діти досягнувши повноліття не зможуть вже самостіно подати документи на визнання їм Карти Поляка. В даній ситуації рекомендуємо батькам поспішити та отримати Карти Поляка, а вже після цього зробити Карти для своїх неповнолітніх дітей. В такий спосіб Ви вбережете дітей від лишньої бюрократії, а діти матимуть можливість подати за спрощеною процедурою (без співбесіди) заявку на видачу повторної Карти Поляка, після досягнення ними 18 років. Окрім цього, діти маючи Карту Поляка матимуть можливість безкоштовно навчатися в Польщі та мати соціальну стипенію у розмірі 750 злотих на місяць, а також претендуватимуть на спеціальні стипендії конкретного ВУЗу , школи чи технікуму.

Звільнення від оплат за розгляд заяв про надання дозволу на постійне проживання та звільнення від співбесіди з Воєводою

Від 2017 року власники Карт Поляка звільнені від оплати за розгляд заяви про надання їм дозволу на поселення у Польщі (усі інші категорії іноземців платять за розгляд такої справи 640 злотих). Окрім цього, власники Карт Поляка не проходять кількагоднної співбесіди в Воєводському управління. Для осіб, які бачуть своє майбутнє в Польщі варто скористатися такою пропозицією, допоки вона актуальна.

           Право на фінансову допомогу при поселенні у Польщі

Кожен власник Карт Поляка має право на призначення йому фінансової допомоги на поселення в Польщі, а також таке право мають і найближчі члений його сім’ї, що проживають з іноземцем в Польщі.  Грошова допомога призначається на період 9-ти місяців у наступних розмірах: перші 3 місяці — 50 % розміру мінімальної заробітної плати, яка була затверджена у Польщі на момент подачі заявии— для заявника та окремо для його дружини (чоловіка), а також 25 % розміру мінімальної заробітної плати у Польщі для кожної дитини заявника або для неповнолітніх осіб, які перебувають під батьківською опікою заявника чи другого з подружжя;  від 4-го до 9-го місяця — 60 % від вищезгаданих сум для кожного члена сім’ї.  Сьогодні при мінімальній зарплаті 2100 зл, а розрахунок наступний:

  • заявник: 3×1050 + 6×630=6930 злотих
  • дружина: 3×1050 + 6×630=6930 злотих
  • кожна неповнолітня дитина: 3×525 + 6×315=3465 злотих.

           Звільнення від оплат за розгляд заяв про надання польського громадянства

Власник карти поляка, котрий проживає поза територією Польщі або проживає на території Польщі, проте не має Карти перебування, може за посередництвом польського консула подати заяву про надання йому польського громадянства Президентом Польщі.  Чим вигідний даний спосіб подачі документів на отримання польського громадянства? По-перше, це єдиний спосіб подати документи на отримання польського громадянства, коли власник Карти поляка проживає на Україні. По-друге, в даному випадку у власника Карти поляка вимагається мати лише штамп в внутрішньому українському паспорті про прописку на території, котру обслуговує конкретне консульство або ж довідку про прописку. По-третє, у власника Карти поляка не вимагатимуть сертифікату про знання польської мови на рівні В1, або ж документів про закінчення вишу чи школи у Польщі (хоча документи про знання мови значно підвищують шанс отримати громадянство). По-четверте, відповідно до останніх змін в Законі «Про Карту поляка», власники Карт поляка звільняються від сплати консульського збору при подачі у консульстві заяви про надання їм польського громадянства. Для усіх інших категорій іноземців подача такої заяви є платною та складаєє 360 Євро.  Позитивне рішення Президента отримують в переважній більшості заявники котрі мають Карти поляка  або ж документи, що підтверджують польську національність хоча б одного зі своїх батьків (або дідуся чи бабусі, або обидвох прародичів — прадіда та прабаби).

 

Для грамотної підготовки документів, а також для успішного проходження співбесіди з Консулом  в справі отримання Карти поляка, пропонуємо користатися нашим довідником “Усе про Карту поляка. Зміни 2018” (ISBN 978-966-07-3233-9), за допомогою якого Ви  без сторонньої допомоги зможете отримати Карту поляка з першого разу, зекономивши на послугах не завжди компетентних і порядних посередників. Також з довідника зможуть скористатися Ваші рідні та знайомі. Купуючи книгу Ви інвестуєте в своє майбутнє та майбутнє своїх дітей.

Ми застерігаємо від користування послугами посередників, котрі пропонують “купити” або “виготовити” Kарту поляка, оскільки її можна отримати лише самостіно та виключно при наявності Законних підстав.  Будьте обачними та не дайте себе обманути!

Також читайте:  Переваги власників Карт поляка в світлі останніх змін польського законодавства;

5 кроків для отримання Карти поляка;

Фінансова допомога на поселення в Польщі власників Карт поляка;

Дозвіл на постіне перебування в Польщі на основі Карти поляка;

Три способи отримати польське громадянство маючи Карту поляка.

Стаття була корисною? – тоді поширюй її серед своїх друзів.

 Копіювання і передрук інформації, що розміщена на сайті Polonia-Consulting, без згоди адміністрації суворо заборонено!

©  Wszystkie prawa zastrzeżone