Навчання в Польщі з Картою Поляка

polonia-consulting

Мабуть, мало хто не чув про Карту поляка та основні переваги для її власників (детальніше в статті “Переваги власників Карт поляка в світлі останніх змін польського законодавства”).  В даній статті ми розкажемо про важливе значення  Карти поляка для випускників шкіл та ВНЗ, які планують продовжити своє навчання в Польщі.

Чи безкоштовне навчання у Польщі з Картою поляка?

Так, для власників Карт поляка навчання у польських університетах буде безоплатним, проте тут є свої умови:

  • по-перше, вона дає право на безкоштовну освіту (як на бакалавраті, так і в магістратурі) лише в державних ВНЗ на денній формі навчання;
  • по-друге, безкоштовне навчання можливе лише за умови вибору проведення навчання польською мовою, тобто якщо Ви оберете навчання англійською мовою, то воно буде –  платним;
  • по-третє, кількість місць для осіб із Картою поляка обмежена, тому необхідно буде здати екзамени на рівні з польськими абітурієнтами;
  • по-четверте, якщо екзамени здано неуспішно, Карта поляка все одно дає переваги: студент буде навчатися на обраній спеціальності за ціною, зниженою на 30% (якщо такі умови передбачені університетом).

Які переваги отримають студенти з Картою поляка?

Власники Карт поляка, які були зараховані до польського ВНЗ, мають право на отримання стипендії, які виплачуються з державного бюджету. Є кілька видів таких стипендій, зокрема, це:

  • Соціальна стипендія – дану стипендію має право отримувати студент, який знаходиться в скрутному матеріальному становищі, місячний дохід якого на людину в сім’ї не перевищує певну суму. Сума доходу на людину в сім’ї студента залежить від постанови ректора зі Студентською Радою (стипендія складає приблизно 750 злотих на місяць).
  • Стипендія на житло – дані стипендії призначається особам, які знаходиться в скрутній матеріальній ситуації. Житлова стипендія надається студентам стаціонару, з першого року навчання. Призначена вона для студентів, які мешкають далеко від ВНЗ. Сума стипендії залежить від ВНЗ. Можна її поєднувати із соціальною стипендією і стипендією на харчування. Щоб отримати стипендію слід мати місце в гуртожитку або житло в моменті подання документів на цю стипендію. Щоб отримати житлову стипендію слід відповідати нормам мінімального доходу, які встановлює ректор щороку 2 рази.
  • Стипендія на харчування – дана стипендія  признається студентам, які знаходяться в скрутній матеріальній ситуації. Основою призначення стипендії на харчування є середній місячний дохід на особу в сім’ї студента.
  • Також можна подати заявку на участь у різних стипендіальних програмах для власників Карт поляка та осіб польського походження (розміри стипендій можуть сягати навіть 2500 злотих на місяць ). Так, існує програма Teraz Wroclaw чи стипендіальна програма з обміну студентами Erasmus, яка робить можливим безоплатне навчання на 1 чи 2 семестри, та ін. Щороку Польський Сейм надає для перспективної української молоді гранти на навчання та стажування, втім їх кількість дуже обмежена (детальніше в статті “Деякі стипендіальні програми”).

Як абітурієнту, якому ще не виповнилося 18 років, отримати Карту поляка?

Абітурієнти, яким не виповнилося 18 років, можуть отримати Карту поляка лише зі згоди батьків і тільки у тому випадку, якщо хоча б у одного із батьків є Карта поляка. Якщо у вона є лише у одного із батьків, другий  – повинен надати згоду на видачу Карти поляка їхній неповнолітній дитині у польському консульстві. Таку згоду повинен буде дати і абітурієнт.

Який термін дії Карти поляка для абітурієнта?

Загально відомо, що Карта поляка, надана неповнолітньому та малолітньому, втрачає свою дію через 1 рік після його повноліття ( тобто у 19 років). Щоб уникнути цього, необхідно не пізніше, як за 3 місяці до закінчення терміну дії Карти поляка подати до відповідного консульства Республіки Польща прохання про продовження дії Карти на наступні 10 років.

Це означає, що по досягненню дитиною 18 років у неї є 9 місяців, щоб подати повторну заяву про видачу Карти поляка. Якщо дитина не подасть повторної заяви у вказаний 9 місячний термін, тоді їй прийдеться складати усний іспит на знання історії, географії та культури Польщі на загальних підставах як для дорослої особи.

Також рекомендуємо ознайомитися з нашими довідниками:
1) Довідник “Усе про карту поляка. Зміни 2018” для тих хто тільки готується отримати Карту поляка;
2) Юридичний порадник “Карта постійного перебування в Польщі” – для власників Карт поляка та осіб польського походження,  що бажають поселитися в Польщі та отримати Kartu Stałego Pobytu;
3) “Довідник для отримання польського громадянства” – для власників Карт поляка, які хочуть отримати польське громадянство за спрощеною процедурою (через Воєводу), а також для тих хто хоче отримати польське громадянство перебуваючи на Україні (за посередництвом польського консула). Окрім цього, у довіднику в подробицях описано як отримати польське громадянство через Президента.

Стаття була корисною? – тоді поширюй її серед своїх друзів.

Копіювання і передрук інформації, що розміщена на сайті Polonia-Consulting, без згоди адміністрації суворо заборонено!