Підсумки перевірки консульських установ з видачі Карт поляка

www.polonia-consulting.com.ua

Вищий контрольний орган Польщі (Najwyższa Izba Kontroli) провів перевірку діяльності польських консульств в країнах колишнього СРСР  на предмет процедури видачі ними Карти поляка в період з 2015 по 2017 рік. Перевірку в консульствах вирішено було провести через збільшення кількості бажаючих отримати заповітну карту, а також з метою виявлення наявних проблем у процедурі отримання, вирішення яких, на їхню думку, зможе поліпшити ситуацію з видачею Картки поляка.  Нижче наведені підсумки проведеного контролю:

  1. Терміни видачі Карти поляка. Терміни розгляду заяв та вимоги до пакету документів в  усіх польських консульствах абсолютно різні. Контролюючий орган звернув увагу на відсутність будь-яких рішучих дій збоку консульств щодо зменшення черг. Рекорд відзначений в Гродно (Білорусь), де чекати своєї черги для зустрічі з питання отримання Карти поляка потрібно більше року – 380 днів.
  2. Техніка для виявлення фальшивих документів. У консульствах відсутнє обладнання, за допомогою якого можна викривати підроблені документи, в тому числі старі і принесені заявниками нібито з архівів. Проте, навіть без техніки за 3 останні роки в консульствах виявили 151 випадок використання підроблених документів при зверненні на отримання Карти поляка, але в переважній більшості випадків консульства вирішували це питання без звернення до правоохоронних органів (детальніше про наслідки подачі фальшивих документів читайте у нашій статті «Відповідальність за підроблення документів на Карту поляка».
  3. Обслуговуючі кадри. Бракує компетентного персоналу, саме тому в деяких консульських установах при обробці документів про належність заявника до польського народу долучалися особи, які не є громадянами Польщі.
  4. Контроль за польськими організаціями. Отримати Карту поляка можуть не тільки особи, які мають польське коріння, а й ті, які беруть активну участь на протязі   3-х останніх років на користь польської мови і культури (детальніше  про це читайте в нашій статті  «Як отримати Карту поляка без польського походження»). «Довідку» про це можна отримати від уповноважених МЗС Польщі польських організацій закордоном. В Астані (Казахстан) і Вінниці (Україна) консулами були виявлені випадки, коли особи за 1,5 тисячі доларів «допомоги» таким організаціям отримували потрібні «довідки».

За твердженням контролюючого органу кожне п’яте рішення про Карту поляка, а це близько 20% таких рішень,  в  Гродно (Білорусь), Астані (Казахстан), Луцьку та Вінниці (Україна) було видано з порушеннями. Втім порушення в основному документальні: вказано неправильне посилання на закон, невірний пункт із закону, неправильне оформлення.

Джерело: www.nik.gov.pl

Для грамотної підготовки документів, а також для успішного проходження співбесіди з Консулом  в справі отримання Карти поляка, пропонуємо користатися нашим довідником “Усе про Карту поляка. Зміни 2018” (ISBN 978-966-07-3233-9), за допомогою якого Ви  без сторонньої допомоги зможете отримати Карту поляка з першого разу, зекономивши на послугах незавжди компетентних і порядних посередників. Також з довідника зможуть скористатися Ваші рідні та знайомі. Купуючи книгу, Ви інвестуєте в своє майбутнє та майбутнє своїх дітей. Довідник можна особисто переглянути та купити у Києві (центр-Майдан Незалежності) або ж замовити доставку Новою Поштою з післяоплатою, тел. +38 096 552 54 66 (Марія), e-mail: Lcdunaj@gmail.com

Ми застерігаємо від користування послугами посередників, котрі пропонують “купити” або “виготовити” Kарту поляка, документи про польське походження чи довідку такої організації, оскільки Карту поляка можна отримати лише самостійно і виключно при наявності Законних підстав та наявності оригінальних документів про польське походження чи про активну участь на користь польських та полонійних товариств України. Сьогодні Консульства посилено перевіряють документи на предмет оригінальності, і при виявленні факту підроблення чи переробки документів таку особу можуть внести до списку SIS, як заборонену до в’їзду на територію усіх держав Шенген-простору на термін до 5 років!  Тому будьте обачними та не дайте себе обманути шахраям!

Також читайте: 

Топ-9 питань на карту полка у січні 2019 року; Переваги власників Карт поляка в світлі останніх змін польського законодавства;

5 кроків для отримання Карти поляка;

Фінансова допомога на поселення в Польщі власників Карт поляка;

Дозвіл на постійне перебування в Польщі на основі Карти поляка;

Чому не варто зволікати з отриманням Карти поляка;

Три способи отримати польське громадянство маючи Карту поляка; Довідник “Усе про Карту поляка. Зміни 2018”.

Стаття була корисною? – тоді поширюй її серед своїх друзів.

Копіювання і передрук інформації, що розміщена на сайті Polonia-Consulting, без згоди адміністрації суворо заборонено!

© ℗ Wszystkie prawa zastrzeżone POLONIA-CONSULTING