Отримати польське громадянство стає щораз важче

www.polonia-consulting.com.ua

Після того, як Польща лібералізувала правила надання польського громадянства, протягом перших 4-х років зросла  вдвічі кількість іноземців, котрі отримали польське громадянство. Щороку польське громадянство отримує 4,5-5 тис. іноземців. Впродовж 2002-2011 рр. польське громадянство отримали аж 24,5 тис. осіб.

Найчастіше заяви про надання польського громадянства обґрунтовують сімейними причинами, наприклад, шлюбом, наявністю спільних дітей, довготерміновим проживанням у Польщі, іноді польським походженням чи наявністю Карти поляка. “Більше того, іноді іноземці обґрунтовують свої заяви бажанням професійного розвитку в якості підприємців або найманих працівників польських фірм”, – пояснює Аліна Кухарцевська, прес-секретар Сілезького воєводи. Важливо, що Польща визнає подвійне громадянство, на відміну від України, Австрії чи Бельгії.

Більшість іноземців подають заяву про надання громадянства Президентом Республіки Польща, рішення якого не обмежується будь-якою законодавчою вимогою, наприклад, щодо обов’язкового безперервного проживання в Польщі впродовж кількох років або ж щодо знання польської мови на рівні В1. Надання громадянства Президентом Республіки Польща є однією з конституційних прерогатив глави держави.

У 2016 році президент надав громадянство 2 735 особам – це удвічі більше, ніж при визнанні громадянства воєводою. Але вже в 2017 році президент обмежив кількість людей – 1640, а в 2018 –  надав громадянство 1973 іноземцям. Список людей, яким Президент надав громадянство  є таємним і Канцелярія Президента розкриває імена таких людей виключно у ​​виняткових ситуаціях. Наприклад, так як це було наприкінці жовтня минулого року, коли президент Анджей Дуда вручив акт про надання польського громадянства  Францішеку Яковчику,  капітану Армії Крайової, що провів більше 20 років в радянських гулагах, котрий не міг повернутися до Польщі аж до 2008 року.

Є також категорія осіб, котрі відмовилися від свого польського громадянства, але сьогодні мають право його відновити – цю можливість їм надали внесені 7 років тому зміни до Закону про польське громадянство. Це в основному емігранти, які виїхали з Польщі після березня 1968 року (наприклад до Німеччини у рамках возз’єднання сім’ї). Попередній Закон  про польське громадянство з 1951 року не дозволяв мати громадянство іншої держави. Тепер щороку 350-500 осіб відновлюють польське громадянство.

Що є причиною збільшення кількості іноземців, бажаючих отримати польський паспорт?

По-перше, в Польщі (головним чином завдяки її вступу до ЄС) все більше іноземців, котрі легально працюють тут або укладають шлюб з громадянами Польщі і відповідають формальним вимогам закону щодо отримання польського громадянства. Наприклад,  після 3-х річного безперервного перебування на території Польщі (на підставі дозволу на постійне проживання або дозволу на постійне проживання в ЄС) іноземець може подати заяву на отримання польського громадянства, основна умова при цьому – мати стабільне і регулярне джерело доходу в Польщі та юридично підтверджене право на проживання в житловому приміщенні (або мати шлюб з громадянином Польщі).

По-друге, тут відносно низька (у порівнянні з іншими країнами ЄС) плата за розгляд заяви про визнання громадянином Польщі – 219 зл. У 2017 році було відхилено майже 1,3 тис. таких заяв, роком раніше – майже 1,5 тисячі.

Хоч Польща не вимагає вивчення історії або політичного устрою (так як це роблять Німеччина або Великобританія), проте вимагає підтвердити знання мови на рівні B1. Ця вимога введена в дію з лютого 2018 року. Тепер знання польської мови є абсолютно необхідністю і є однією з формальних умов, які зобов’язана виконати особа бажаюча отримати польське громадянство. За словами Ксенії Наранович – президента Фонду Fundacja Rozwoju Oprócz Granic, “найбільшим бар’єром для іноземців – азіатів є – вимова, а для громадян слов’янських країн – правопис”.  “Країни ЄС мають багату пропозицію по вивченню іноземних мов, проте в Польщі практично не існує громадських курсів по вивченню польської мови”, – вказує президент фонду. Для складення іспиту перед Державною комісією з сертифікації знань польської мови як іноземної необхідно заплатити 150 євро (близько 600 зл). Дані цієї Комісії показують, що в 2004-2014 рр. найбільша кількість людей, котрі склали іспит, походила з України, потім з Росії, США та Білорусі.

Чому ж іноземці хочуть мати польський паспорт?

 “Це остаточний етап легалізації іноземця у Польщі та ЄС,  свобода вільного пересування по багатьох державах світу (не тільки ЄС) і можливість влаштуватися на державну службу у Польщі”, – перераховує п. Наранович. На її думку, польське громадянство після Brexit стане привабливим також і для багатьох британців, які роками працюють у Польщі, наприклад, вчителями англійської мови. “Після Brexit їх будуть трактувати в Польщі як сьогоднішніх українців або білорусів, а тому їм доведеться звертатися до Воєводи з заявами про наданням дозволів на роботу і перебування та чекати в багатомісячних чергах”, – наголошує Ксенія Наранович. Минулого року 4 громадяни Великої Британії подали заяву на отримання польського громадянства, роком раніше 3, а в 2016 році лише 2.

За матеріалами: rzeczpospolita.pl

Стаття була корисною? – тоді поширюй її серед своїх друзів.

Для грамотної підготовки документів в справі отримання чи визнання польського громадянства, пропонуємо користатися нашим “Довідником для отримання польського громадянства” (ISBN 978-966-07-3233-9), за допомогою якого Ви  без сторонньої допомоги зможете отримати польське громадянство, зекономивши на послугах адвокатів та незавжди компетентних і порядних посередників. Також, з довідника зможуть скористатися Ваші рідні та знайомі. Купуючи книгу, Ви інвестуєте в своє майбутнє та майбутнє своїх дітей.

Копіювання і передрук інформації, що розміщена на сайті Polonia-Consulting, без згоди адміністрації суворо заборонено!

© ℗ Wszystkie prawa zastrzeżone POLONIA-CONSULTING