Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Польське громадянство

Загальна інформація про способи отримання польського громадянства

Згідно Закону „Про польске громадянство” існує 4 шляхи отримати громадянство:

  • за законом;
  • шляхом надання польського громадянства;
  • шляхом визнання польським громадянином;
  • шляхом відновлення польського громадянства.

За законом

За законом польське громадянство отримує неповнолітня дитина, якщо:

1) хоча б один із батьків є громадянином Польщі на момент народження дитини (принцип права крові);

2) народилась на території Польщі, а її батьки невідомі, не мають ніякого громадянства чи їх громадянство не встановлено (принцип права грунту);

3) дитина, якщо вона була знайдена на території Польщі, а її батьки невідомі;

4) неповнолітній іноземець, котрий у віці до 16 років, був усиновлений особою або особами, які мають польське громадянство, визнається, таким що отримав польське громадянство в день свого народження.

Надання польського громадянства

Польське громадянство надає Президент Республіки Польща. Президент у своєму рішенні не обмежений ніякими умовами, які повинен виконати іноземець, щоб отримати польське громадянство. Це означає, що Президент може надати польське громадянство кожному іноземцю, незалежно від того, наприклад, як довго він перебуває в Польщі. Сьогодні є лише одне обмеження – іноземець котрий перебуває в Польщі повинен мати карту постійного або карту часового перебування.

Надання польського громадянства відбувається за заявою іноземця. Заява про надання польського громадянства особи, що проживає на законних підставах у Польщі, подається Президенту Республіки Польща через воєводу за місцем проживання зацікавленої особи. Якщо іноземець проживає за кордоном, така заява повинна подаватись до консула по місцю проживання іноземця.

Заява повинна подаватися особисто до  воєводи чи консула. Якщо іноземець проживаєте в Польщі, то нотаріально завірений комплект документів також можна вислати поштою. Документи, видані іноземною мовою, повинні бути представлені разом з їх перекладом на польську мову, завірені присяжним перекладачем або консулом Республіки Польща.

Варто знати, що процедура надання громадянства Президентом може тривати від 9 місяців до 3 років, тому що в цьму випадку не застосовуються положення адміністративно-процесуального кодексу Республіки Польща. Це означає, що навіть якщо справа може бути вирішена на підставі доказів, поданих заявником, вона не буде розглянута негайно, так як у випадку процедури визнання громадянином Польщі. Особа, яка претендує на отримання громадянства повинна обгрунтувати свою заяву і повинна представити важливу причину, чому саме їй повинно бути надано польське громадянство.

Відмова у наданні польського громадянства не вимагає обгрунтування і не може бути оскаржена.

Визнання польським громадянином

Згідно статті 30 закону про польське громадянство, іноземець може бути визнаний польським громадянином, якщо:

  1.  перебуває безперервно на території Польщі принаймні 3 роки на підставі дозволу на постійне перебування або дозволу на перебування довготермінового резидента Європейського Союзу на правах постійного перебування, який має в Польщі стабільне і регулярне джерело доходу та законні права на займане житлове приміщення (оренда, власність тощо);
  2.  перебуває безперервно на території Польщі принаймні 2 роки на підставі дозволу на постійне перебування або дозволу на перебування довготермінового резидента ЄС, який протягом 3 років перебуває у шлюбі з громадянином/громадянкою Польщі або не має ніякого громадянства;
  3.  перебуває безперервно на території принаймні 2 роки на підставі дозволу на постійне проживання, який отримав у зв’язку з отриманням статусу біженця в Польщі;
  4. неповнолітній іноземець еребуває в Польщі на підставі дозволу на постійне перебування або дозволу на перебування довготермінового резидента Європейського Союзу, за умови що один з його батьків є громадянином Польщі, а другий з батьків не має польського громадянства проте дав згоду на визнання своєї дитини громадянином Польщі;
  5. неповнолітній іноземець, одному з батьків якого відновлено польське громадянство, якщо неповнолітній іноземець перебуває в Польщі на підставі дозволу на постійне перебування або дозволу на перебування довготермінового резидента Європейського Союзу, а другий з батьків, який не має польського громадянства, дав свою згоду на визнання дитини громадянином Польщі;
  6. перебуває безперервно і легально на території Польщі принаймні 10 років, який відповідає таким умовам:

– отримав дозвіл на постійне перебування або дозвіл на перебування довготермінового резидента ЄС,

– має в Польщі стабільне і регулярне джерело доходу та законні права на займане житлове приміщення;

  1. іноземець, що перебуває безперервно на території Польщі принаймні 1 рік на підставі дозволу на постійне перебування, яке отримав у зв’язку з польським походженням або отриманою Картою поляка.

Процедура визнання громадянином Польщі розпочинається за заявою зацікавленої особи. Заява про визнання польським громадянином подається воєводі за місцем фактичного проживання іноземця тобто місцем, в якому зосереджені життєві інтереси іноземця.  Рішення про визнання іноземця польським громадянином видає воєвода за місцем проживання особи, якої стосується справа.

Увага! Для того, щоб бути визнаним польським громадянином, іноземець зобов’язаний знати польську мову. Його знання має бути підтверджено Державним сертифікатом про знання польської мови як іноземної що видається Державною комісією з сертифікації знання польської мови як іноземної (Państwowа Komisjа Poświadczania Znajomości Języka Polskiego Jako Obcego). В даний час, щоб отримати сертифікат треба скласти іспит хоча б на базовому комунікативному рівні (рівень B1).

Гербовий збір за розгляд справи про визнання польським громадянином складає 219 злотих. Ця сума може бути повернута у разі винесення негативного рішення, за заявою заявника.

Рішення у даній категорії справ повинно бути винесене не пізніше ніж на протязі 1 місяця, якщо справа не вимагає доповнення додатковими документами. У особливо складних випадках рішення повинно бути прийняте протягом двох місяців.

Рішення Воєводи можна оскаржити у Міністра внутрішніх справ і Адміністрації Республіки Польщі, через воєводу на протязі 14 днів з моменту отримання негативного рішення, а рішення Міністра можна оскаржити у формі скарги в Воєводський Адміністративний Суд у Варшаві.

Відновлення польського громадянства

Іноземці можуть подати заяву про відновлення польського громадянства, якщо вони в минулому мали польське громадянство, але втратили його перед 01 січням 1999 року. Для цього іноземець звертається до Міністра внутрішніх справ з відповідною заявою. Іноземець, який проживає за межами Польщі подає заяву на відновлення польського громадянства через консула РП за місцем проживання іноземця.

Заява про відновлення польського громадянства повинна містити: дані іноземця, адресу, заяву про те що іноземець мав польське громадянство в минулому, інформацію про обставини його втрати і автобіографію.

До заяви про відновлення польського громадянства також додаються: документи, що засвідчують особу і громадянство;  документи, що підтверджують зміну імені та прізвища, якщо таке мало місце; документи, що підтверджують втрату польського громадянства;  фотографія заявника. Бланки заяви і документи іноземною мовою необхідно надати разом з їх перекладом на польську мову, приготованим або завіреним присяжним перекладачем або консулом.

Надання польського громадянства відбувається в день, коли рішення про відновлення польського громадянства стане остаточним.

Справа має розглядатися негайно, якщо це можливо на підставі доказів, поданих заявником. У випадку справи, що вимагає вияснення – не пізніше, ніж один місяць. У випадку особливо складних справ рішення має бути прийняте протягом двох місяців (вищевказані строки не включають затримок з вини сторони або з причин, не залежних від державних органів).

Гербовий збір за подання заяви про відновлення польського громадянства до Міністра внутрішніх справ складає 219 злотих.

Для оскарження негативного рішення Міністра внутрішніх справ можна подати заяву про перегляд справи тим же органом. Заява має бути подана протягом 14 днів з дня отримання рішення і відмови відновити польське громадянство.

Копіювання і передрук інформації, що розміщена на сайті Polonia-Consulting, без згоди адміністрації суворо заборонено!