Наближається Великдень – великий день Світлого Христового Воскресіння. Готуючись до цього свята ми всі будемо пекти паску та різні здоби. Тому пропонуємо Вам, скориставшись нашими рецептами, відкрити для себе розмаїття смаку польської пасхальної випічи.
Паска
Складники:
50 г свіжих дріжджів
180 мл теплого молока
300 г муки
60 г цукру
щіпка солі
3 жовтки
50 г масла (розтопленого)
2 упаковки ванільного цукру
Спосіб приготування:
1. Родзинки намочити у теплій воді, тримати доти, поки не розм‘якнуть.
2. Розчинити дріжджі в теплому молоці.
3. До миски всипати муку і залити її молоком з дріжджами. Додати ложку цукру. Вимішати з невеликою кількістю муки до густої консистенції. Відставити на 5-10 хв.
4. Додати цукор і сіль, жовтки, ванільний цукор і охолоджене масло. Вимішати в міксері. Відставити на 5-10 хв.
5. Додати родзинки і вимішати тісто.
6. Форму на паску змастити жиром. Вилити отриману масу. Відставити на 20-25 хв, щоб підросло.
7. Розігріти духовку 180°C. Поставити тісто в духовку і випікати 30-40 хв.
8. Готову паску можна прикрасити глазурю або шоколадом.
Пасхальні зелені гніздечка
Складники:
3 краплі зеленого харчового барвника
1/2 ч. л. молока
100 г кокосової стружки
170 г білого шоколаду
Спосіб приготування:
1. У малій мисочці вимішати барвник з молоком, додати кокосову стружку і ще раз добре вимішати.
2. Розтопити білий шоколад на водяній бані. Вимішати шоколад з кокосовою стружкою і викладати купки маси ложкою на пергаментний папір. Формувати змоченими у воді руками гнізда, роблячи невелику заглибину по середині.
3. Коли гніздечка охолонуть, всередину класти маленькі шоколадні яєчка.
Пасхальні звірята
Складники:
50 г цукру-пудри
1 яйце
120 г маргарину
1 лимон
по 1 упаковці шоколадної молочної і білої глазурі
Спосіб приготування:
1. Муку просіяти на кухонну дошку, рівномірно розприділити її разом з маргарином.
2. Лимон помити, обшпарити кип’ятком, натерти скоринку, а з половини вичавити сік.
3. До муки і маргарину додати скоринку і сік з лимона, цукор-пудру і яйце, добре вимішати, завернути в харчову плівку, поставити на годину до холодильника.
4. Тісто розкачати товщиною близько ½ см, формами вирізати різні тваринки або округлі яєчка.
5. Тістечка вискласти на бритванку, встелену пергаментом, випікати в духовці при 180°C протягом 15 хв до золотистого кольору
6. Тістечка остудити, прикрасити глазур’ю, залишити для застигання.
Шоколадна мазурка
Складники:
300 г муки
1 ч. л. порошку до печива
100 г цукру-пудри
200 г масла
3 жовтки
1 упаковка ванільного цукру
Маса:
2 плитки шоколаду
100 мл вершків 30%
2 ст. л. джему напр. з чорної смородини
Для декорації:
20 г мигдалю
кондитерські олівці для оздоблення
Спосіб приготування:
1. До миски просіяти муку з порошком до печива і цукром-пудрою, додати масло, жовтки і ванільний цукор.
2. Замісити тісто, замотати харчовою плівкою, поставити на 30 хв. до холодильника.
3. Прямокутну форму розмірами 23×35 см втелити пергаментним папером.
4. Тісто рівномірно виложити на дні форми, підвищуючи краї тіста на 1,5 см.
5. Випікати у духовці при 190°C протягом 20 хв до золотистого кольору. Дати охолонути і викласти на тарілку.
6. Мазурку змащуємо джемом.
7. Мигдалі почитити від лушпиння.
8. Шоколад розчинити на водяній бані, перелити до каструльки, вимішати з вершками.
9. Пару мигдалів занурити до половина в глазур, залишити остигати.
10. Глазур вилити на тісто, рівномірно розмастити, залишити остигати.
11. Мазурку прикрасити мигдалями і зробити декоративний напис кондитерськими олівцями.
Сирник з халвою і вишнями
Складники:
150 г муки
100 г масла
50 г цукру-пудри
1 яйце
1 ст. л. какао
1/2 ч. л. порошку до печива
Маса:
1 кг меленого творогу
4 яйця
1 скл. цукру
2 чубатих ст. л. крохмалю
150 г халви
100 г консервованих вишень
Спосіб приготування:
1. З складників замісити тісто.
2. Замотати в харчову плівку і поставити до холодильника на 30 хв.
3. Яйця збити з цукром. Додати сир і крохмаль.
4. Висипати грубо нарізану халву до сирної маси. Вимішати ложкою.
5. Форму діаметром 23-24 см встелити тістом.
6. Викласти на тісто декілька ложок сирної маси, викласти вишні, накрити рештою сирної маси.
7. Випікати в духовці при 160°C протягом 1 год.
8. Потім зменшити температуру до 140°C і випікати ще 10-15 хв.
9. Сирник остудити в духовці.
10. Перед подачею на стіл прикрасити дрібно порізаною халвою і тертим шоколадом.
Тірамісу
Тісто:
3/4 скл. цукру
1 скл. муки
6 яєць
1/5 пачки масла
Крем тірамісу :
8 жовтків
1 скл. цукру-пудри
500 г сирка маскарпоне
1/5 скл. лікеру Аmaretto
2 скл. вершків
1 ст. л. желатину
1 ст. л. какао
Кавовий сироп:
1/2 скл. цукру
1/2 скл. води
3 ст. л. розчинної кави
Спосіб приготування:
1. Жовтки відділити від білків. Білки збити з цукром до стійкої піни.
2. Потім весь час помішуючи, додавати по одному жовтку і муку.
3. Вкінці додати розтоплене масло і делікатно вимішати ложкою.
4. Тісто вилити на велику плоску форму для випікання, встелену пергаменту.
5. Випікати у духовці при 180°Cпротягом 10 хв.
6. Півстакана води вимішати з цукром і кавою. Сиропом залити випечений, охолоджений корж, так, щоб він добре увібрав даний сироп.
7. Виміряти розміри випеченого коржа і порізати на чотири рівні прямокутники.
8. Жовтки розтерти з цукром в пухку масу.
9. Желатин намочити в 1/3 скл. холодної води, коли набухне – ледь нагріти, щоб розчинився повністю.
10. Жовткову масу вимішати з сирком, лікером, збитими вершками, а в кінці – з розчиненим желатином.
11. Прямокутники тіста перекладати кремом.
12. Верх і боки коржа змастити рештою крему і посипати какао.
Сметанковий пиріг з вишнями
Тісто:
1/2 скл. муки
1/2 скл. цукру
2 яйця
Маса:
500 г морожених(або консервованих) вишень
2 упаковки вишневого желе
375 мл сметани 30%
2 плоских ст. л. желатину
1/5 скл. молока
2 ст. л. цукру-пудри
какао для декорації
Спосіб приготування:
1. Яйця збити з цукром до однорідної маси, додати муку і делікатно вимішати.
2. Тісто викласти до тортівниці діаметром 21 см, змащеної жиром і посипаної мукою.
3. Випікати у духовці при 180°Cпротягом 15 хв. Дати охолонути.
4. 2 упаковки желе розчинити в склянці гарячої води і вимішати з вишнями.
5. Поставити до холодильника, щоб злегка застигли.
6. Желатин залити 1/5 скл. молока і залишити, щоб набух.
7. Потім нагріти, щоб добре розчинився желатин і остудити.
8. Сметану збити з цукром-пудрою.
9. Вкінці додати додати желатин з молоком і вимішати.
10. На випечений корж викласти вишні в желе (декілька вишень відклади для декорації), а потім сметанну масу.
11. Пиріг поставити до холодильника, щоб застиг.
12. Готовий пиріг посипати какао і прикрасити вишнями.
Шоколадний кекс
250 г масла
250 г цукру
5 яєць
100 г мелених горіхів
2 ч.л. кориці
2 ст. л. какао
50 мл рому
125 мл теплої кави
250 г муки
5 ч. л. порошку до печива
2 плитки шоколаду
2 ст. л. масла
Спосіб приготування:
1. В міксері збити масло до однорідної консистенції, поступово додати цукор, яйця, горіхи, корицю, какао, ром і теплу каву.
2. Вимішати муку з порошком до печива і поступово додати до збитих інгредієнтів.
3. Розігріти духовку до 180 C і змастити жиром тортівницю. Вилити отриману масу і випікати в духовці протягом 50 хв.
4. Дати охолонути і полити теплим шоколадом, розтопленим на водяній бані і змішаним з розтопленим маслом.