Ялинка, подарунки, біла скатертина, запах пряників – основні атрибути, з якими пов’язують свято Різдва. Також це куштування найпрекрасніших страв, на які ми чекаємо цілий рік, адже маківник, пряник чи навіть короп, приготовані у будень, є не такими смачними, як саме у Святвечір (Wigilia Bożego Narodzenia).
На святковому столі повинно бути 12 пісних страв,адже різдвяний піст закінчується вночі, з появою перших зірок на небі. Підготовка до різдвяної вечері розпочинається вже тепер, коли ми починаємо замовляти і купувати продукти, все частіше зідзвонюватися з рідними, щоб узгодити, хто які страви буде готувати, міняємося своїми рецептами і згадуємо усі попередні родинні Святвечори. Напевно, це і є та найбільша магія, яка залишається з нами на роки, – спогади про людей, запахи, смаки. Ця магія – то також бажання передати традиції з покоління в покоління. Часом це дрібні речі, як наприклад, постелена на столі Святвечора скатертина XIX ст. від пра-пра-прабабусі, яка передається у спадок всім жінкам цієї родини.
Пропонуємо добірку традиційних польських рецептів, яка допоможе приготувати смачну Святу вечерю. Адже рецепти святкових страв на Святвечір – це найкраще, що ви можете запропонувати своїм гостям і близьким до свята.
Кутя
Складники:
125 г очищеної пшениці
1 літр води
180 г маку
125 г меду
125 мл солодкої сметани
25 г родзинок
25 г волоських горіхів
15 г лущених мигдалів
15 г лісових горіхів
15 г сушених інжирів
1 пачка ванільного цукру
50 мл мигдалевого лікеру Amaretto
Спосіб приготування:
Пшеницю промити і намочити на ніч в 1/2 літра води, потім зварити у цій самій воді до м’якості (близько 60 хв), процідити і охолодити. Мак промити, залити 1/2 літра води і варити протягом години, охолодити, перемолоти. Мед нагріти і вимішати його зі змеленим маком, додати зимну пшеницю і поступово додавати сметану до отримання густої консистенції. До куті додати запарені водою родзинки, порізані горіхи, мигдаль і інжир, приправити ванільним цукром і лікером Amaretto. Поставити до холодильника на 4-5 годин перед поданням на стіл.
Борщ червоний
Складники:
6-7 сушених грибів
8 буряків
4 літри води
2 цибулини
2 зубчики часнику,
перець і сіль
цукор
10 зерняток духмяного перцю
4 лаврові листки
лимонна (або сік з 1 лимона) кислота
5 ст. ложок олії
пучок зеленої петрушки
Спосіб приготування:
Сушені гриби замочити на 30 хв у холодній воді. Буряки помити і варити у воді близько 30 хв поки не пом’якшають. Остуджені буряки очистити із шкарлупки, порізати соломкоюі вкинути до кастрюлі з водою. Додати цибулини, що перерізаються надвоє, часник, відмочені гриби і всі приправи, лимонний сік і олію. Перед поданням посипати порізаною зеленню петрушки.
Вушка до борщу
Складники:
Начинка:
70 г сушених грибів
1/2 черствої булки
1 цибуля
20 г жирутваринного
20 г тертої булки
сіль і перець
Тісто:
200 г борошна
1 яйце
1/2 склянки води
1 щіпка солі
Спосіб приготування:
Гриби добре промити і зварити до м’якості, зцідити. Булку намочити у воді, а потім відтиснути. Гриби і булку перемолоти. Цибулю дрібно порізати і піджарити на жирі. Додати до грибів, приправити сіллю і перцем, вимішати. З борошна, води, яйця і солі замісити тісто, вимішувати його до тих пір, поки воно не буде достатньо тугим і еластичним. Відрізати частину готового тіста, розкачати його качалкою у тонкий пласт і розрізати його на квадрати величини близько 4см. Накладати чайною ложечкою фарш в центр кожного квадрата, а потім скласти протилежні кінці квадратів між собою та зліпити так, щоб утворився трикутник, те саме зробити з двома іншими протилежними краями квадрата. Варити вушка рекомендується у киплячій підсоленій воді (на 3 л води використовуйте неповну столову ложку солі). Як тільки вони спливуть, спробуйте їх на готовність (досить просто переконатися, що тісто проварилося), потім вийміть шумівкою (або просто ложкою. Подавати з борщом.
Суп грибний з локшиною
Складники:
Суп:
1-2 морквини
1 петрушка
1/4 селери
1/2 цибулини
1/2цибулі порей
1 склянка сушених грибів
сіль і перець
2 ст. ложки соку з лимона
Локшина:
1 склянка борошна
1 яйце
1/2 склянки води
Спосіб приготування:
Суп: овочі почистити, помити, вкласти до кастрюлі, залити близько 1,5 літра води і варити протягом 30 хв. Відвар відцідити від овочів, додати до нього гриби і варити ще 40 хв. Гриби вийняти з відвару, охолодити, перемолоти, додати до відвару, вимішати, приправити сіллю і перцем, а також соком з лимона.
Локшина: з борошна, яйця і води замісити тісто, тонко розкачати і порізати на малі квадрати. У великій кастрюлі закип’ятити підсолену воду, вкидати локшину партіями, варити, поки не вспливуть на поверхню. Зцідити, промити холодною водою. Подавати з супом.
Капуста з грибами
Складники:
500 г квашеної капусти
1 і 1/2 склянки води
1 цибулина
1/2 ч. ложки кмину
3 ч. ложки оливкової олії
400 г печериць
50 г сушених білих грибів
1 ч. ложка перцю
Спосіб приготування:
Залити капусту кип’яченою водою, додати кмин і варити протягом 30 хв. Сушені білі гриби намочити, а печериці порізати скибками. Цибулю пожарити на оливкової олії і додати печериці. Смажити разом декілька хвилин, а потім вимішати з капустою. Білі гриби порізати і додати до капусти. Приправити перцем і все разом варити ще 15 хв, ненакриваючи кришкою, щоб випарилась вода.
Капуста з горохом
Складники:
1 склянка гороху
4 великі сушені гриби
500 г квашеної капусти
1 цибуля
2-3 ложки олії
сіль і перець
1 ч ложка майорану
Спосіб приготування:
Горох ополоскати і намочити на ніч. Посолити і зварити у цій самій воді до м’якості. Гриби намочити на ніч і зварити у цій самій воді. Порізати дрібно, а до відвару додати капусту, варити приблизно 30 хвилин. Цибулю дрібно порізати і підсмажити на олії. Зварений горох потовкти товкачем до консистенції пюре і додати до капусти. Приправити сіллю, перцем і майораном, і варити через 10 хвилин.
Оселедець нарізний
Складники:
500 г філе оселедця
2-3 середніх цибулини
4 яйця
4 ложки оливкової олії
1 ложка винного оцту
2 ложки цукру
Спосіб приготування:
Філе залити холодною водою і залишити на 30 хв. (води має бути стільки, щоб покрити весь оселедець). Потім переклади його на ситечко, щоб зтекла вода, делікатно осушити паперовим рушником і дрібно нарізати. Також порізати цибулю і варені яйця, додати до оселедця і вимішати. Влити оливкову олію і оцет, додати цукор, ще раз ретельно вимішати.
Червоний оселедець
Складники:
400 г філе оселедця
3 цибулини
70 мл олії
70 г томатної пасти
сіль і перець
цукор
паприка
Спосіб приготування:
Цибулю нарізати і підсмажити на олії. Додати томатну пасту, трішки води, приправи і смажити 1-2 хв, потім остудити. Оселедець порізати на шматки, покласти в банку, перекладаючи кожен шар риби цибулею і залишити на ніч. Подавати разом з цибулею на чорному хлібі, змащеному вершковим маслом.
Традиційний вінегрет з майонезом
Складники:
3 зварених морквини
2 зварені петрушки
1 мала зварена селера
3-4 квашені огірки
1 цибуля
2 варені яйця
1 яблуко
1 банка консервованого горошку
або кукурудзи
1-2 зварені в мундирах картоплини
Соус:
1 пачка майонезу
сіль і перець
трохи кислої сметани
зубчик часнику
сік з лимону
Спосіб приготування:
Нарізати рівними шматочками моркву, петрушку і селеру, вимішати. Додати порізані огірки, цибулю, яйця, картоплю, натерте на грубій терці яблуко та горошок. Окремо зробити соус, полити ним вінегрет і ретельно вимішати. Поставити вінегрет на всю ніч у холодильник.
Печені пироги з капустою
Складники:
Тісто:
75 г дріжджів
1 ч. ложка цукру
1 жовток
5 ст. ложок кислої сметани
5 ст. ложок молока
1/2 кг борошна
250 г масла або маргарину
1 яйце для змащування пирогів
Начинка:
1 кг квашеної капусти
1 кг білої капусти
200 г сушених грибів
1 яйце
2-3 середніх цибулини
сіль і перець
мускатний горіх
2 ст. ложки олії
2-4 ст. ложки тертої булки
Спосіб приготування:
День перед приготуванням пирогів нарізати гриби, залити водою і залишити на ніч. Приготування тіста: дріжджі подрібнити, додати цукор і залити на деякий час, щоб трошки підросли. До миски влити сметану і молоко, додати жовток і щіпку солі, ретельно вимішати вінчиком. Борошно просіяти на кухонну дошку, додати масло і різати ножем до однорідної суміші. Додати сметанну суміш і дріжджі, вимішувати до виникнення еластичного тіста. Поставити тісто на 2 год в холодне місце і накрити. Тим часом приготувати начинку: білу капусту пошаткувати, залити кип’ятком і варити 10 хв. Додати квашену капусту, посолити, варити разом близько години. Гриби обвари у воді, в якій змочувалися (близько 10 хв від моменту закипання) і вкинути до капусти. Цибулю нарізати і обсмажити на олії, додати до капусти, яка вариться з грибами. Вимішати, зняти з вогню, відтиснути на ситі і перемолоти. Приправити за смаком, додати яйце і стільки тертої булки, щоб начинка трималася купи і вимішати. Розігріти духовку до 150°C. Тісто тонко розкачати, повирізати кружки, посередині кожного покласти порцію начинки. Добре зчіплювати краї тіста, формуючи пироги. Викладати пироги на бляшку, накрити рушником і залишити на 15-20 хв, щоб підросли. Змастити пироги збитим яйцем. Вставити до нагрітої духовки і пекти близько 20 хв, поки не зарум’яніються. Подавати до борщу.
Капуста з квасолею
Складники:
1 кг квашеної капусти
1/2 кг білої квасолі
1 цибулина
2 лаврові листки
3 зернини духмяного перцю
сіль і перець
Спосіб приготування:
День перед приготуванням квасолю залити літньою водою в мисці і залишити на ніч. Вранці поміняти воду і зварити квасолю у свіжій воді (близько 40 хвилин). В кінці готування посолити. Зварену квасолю добре розім’яти до консистенції грубого пюре. Квашену капусту добре прополоскати під проточною водою, щоб не була занадто кислою і пошаткувати. Покласти в каструлю, додати трохи води, цибулю, лаврові листи, духмяний перець і варити на слабкому вогні щонайменше протягом години. Коли капуста буде вже м’якою, вийняти лаврові листи і духмяний перець і додати м’яту квасолю. Вимішати і варити ще пару хвилин. Приправити сіллю, перцем за смаком.
Риба запечена з овочами
Складники:
500 г філе риби(напр. тріска, короп, щука, камбала, судак)
1/2 ч. ложки лимонного перцю
сік з 1/2 лимона
1 морква
1 цибуля
1 цибуля порей
1 петрушка
1/2 селери
1 банка помідорів в шматках
1 зубчик часнику
1 ч. ложка базиліку
1 ч. ложка подрібненої зелені петрушки
сіль і перець
3 ст. ложки натертого жовтого сиру
Спосіб приготування:
Рибне філе обполоснути і осушити паперовим рушником. Викласти на тарілку і обприскати соком з лимону, а потім посипати лимонним (з обох сторін) перцем. Відставити на щонайменше 1 годину. Овочі вимити, почистити, порізати кубиками або соломкою. Перекласти до каструлі, налити декілька ложок води і тушити із закритою кришкою на слабкому вогні (близько 10 хв). Додати помідори і тушити без кришки до загустіння соусу. Додати порізаний на скибочки часник і базилік. В кінці готування додати зелень петрушки і приправити за смаком сіллю і перцем. Розігріти духовку до 190°C. На дно термостійкої посудини викласти шар з половини протушених в соусі овочів, потім викласти рибне філе і накрити шаром з решти овочів. Можна посипати зверху жовтим сиром. Запікати протягом 35 хв. Якщо ми посипали запіканку зверху сиром, краще її закрити і відкрити лише в останні 10 хв. приготування.
Риба по-грецьки
Складники:
1 кг філе риби(напр. тріска або хек)
2 великі морквини
2 цибулини
1 велика петрушка
1/2 селери
4 ст. ложки томатної пасти
1 склянка олії
сіль і перець
1,5 склянки борошна
1 склянка води
2 яйця
Спосіб приготування:
Філе порізати на шматки (близько 6 см), обмочити у збитому з сіллю і перцем яйцю, потім – у борошні. Смажити на пательні з обох сторін до золотистого кольору. Підсмажену рибу відставити. Цибулю очистити, порізати в скибочки і піджарити на олії. Обчищену моркву, петрушку і селеру натерти на грубій терці. Вкинути до цибулі, додати воду, сіль і перець і тушити на слабкому вогні близько 30 хв (поки овочі не будуть м’якими). У разі потреби додати більше води.В кінці приготування додати томатну пасту і ще тушити 5 хв. На глибоке блюдо викладати пошарово тушковані овочі і смажену рибу (тобто овочі, риба, овочі, риба, овочі). Рибу по-грецьки ми можемо подавати в теплому або в холодному вигляді. Готову страву можна прикрасити листками зеленої петрушки.
Вареники з грибами
Складники:
Фарш:
600 г творогу
300 г печериць
3 середніх цибулини
7 картоплин, зварених в мундирах
50 мл олії
1 ст. ложка сметани
сіль і перець
Тісто:
1 кг борошна
2 яйця
1/2 літра теплої води
80 г масла
сіль
Спосіб приготування:
Підготувати фарш: перемолоти сир і картоплю до однорідної маси. Цибулю нарізати шматочками. Печериці почистити, дрібно порізати і підсмажити на маслі. Смажити на середньому вогні близько 15 хв. Вимішати всі складники фаршу. Приправити сіллю і перцем. Відставити.
Підготувати тісто: на кухонній дошці зробити гірку з борошна, зробити в ній заглибину, в яку вибити яйця, додати масло, влити частину води і почати вимішувати, поступово додаючи решта води. Якщо тісто прилипатиме до кухонної дошки, потрібно посипати борошном. У результаті повинно вийти еластичне тісто.Ліпимо вареники: відріжте частину готового тіста, розкачайте його качалкою у тонкий пласт і, використовуючи стакан або тарілочку відповідного діаметру, видавіть маленькі млинчики. На середину кожного вирізаного кружка викладіть приблизно чайну ложку начинки, потім, защипуючи, з’єднайте краї тіста. Так ліпимо і всі решту вареників. Варити вареники рекомендується у киплячій підсоленій воді (на 3 л води використовуйте неповну столову ложку солі). Як тільки вони спливуть, спробуйте їх на готовність (досить просто переконатися, що тісто проварилося), потім вийміть шумівкою (або просто ложкою) і відразу подавайте на стіл.
Риба заливна
Складники:
1 цибулини
1 пастернак
1 морква
1 ст. ложка солі
2 лаврові листки
декілька зернин перцю
1 упаковка желатину
500 г лосося (коропа)
пучок петрушки
2 зубики часнику
2 варені яйця
Спосіб приготування:
Щоб приготувати овочевий (близько 1,5 літра на 500 г лосося) бульйон слід помістити цілу цибулю, пастернак і моркву у киплячу воду. Після 10 хв готування додати перець, сіль і лавровий лист. Варити ще через 20 хв. Желатин розчинити у холодній воді і залишити, щоб набухав. Поки бульйон варитиметься, натерти лосося сіллю, перцем, помістити в термостійкій посудині до нагрітої духовки (180ºC) на 15-20 хв. Додати до бульйону желатин, ретельно вимішати, довести до кипіння і вимкнути вогонь. Дрібно нарізати зелень петрушки і часник, а зварені яйця порізати в скибочки.Помістити лосося на тарілку і порізати на шматки. Перекласти лосося в глибоке блюдо, посипати зеленню петрушки і порізаним часником. Влити половину охолодженого бульйону, а потім розкласти скибочки яєць. Влити решту бульйону. Вставити до холодильника на декілька годин, щоб все застигло.
Яйця фаршировані оселедцем
Складники:
6 варених яєць
2 оселедці
1 склянка молока
2 ст. ложки майонезу
1 ст. ложка гірчиці
сіль і перець
нарізана зелень петрушки
Спосіб приготування:
Оселедці вимочити в молоці близько 30 хв. Потім дрібно нарізати. Зварені яйця очистити і перерізати в повздовж надвоє. Делікатно вийняти жовтки. Білки викласти на тарілку. Жовтки перекласти до іншої тарілки, розім’яти вилкою. Додати нарізані оселедці, майонез, гірчицю і зелень петрушки. Добре вимішати, щоб утворилася однорідна паста. Приправити за смаком сіллю і перцем. Накласти пасту в білки, сформувати гірки за допомогою чайної ложечки, намоченої у воді. Прикрасити зеленню петрушки.
Яйця фаршировані тунцем
Складники:
6 варених яєць
1 банка тунця в маслі
або у власному соці
2 ст. ложки майонезу
1 пучок дрібно покришеної
зеленої цибулі або кропу
1 ч. ложка гірчиці
сіль і перець
Спосіб приготування:
Зварені яйця, очистити і перерізати в повздовж надвоє. Делікатно вийняти жовтки. Білки викласти на тарілку. Жовтки перекласти до іншої тарілки, розім’яти вилкою. Додати тунець, майонез, гірчицю і зелень петрушки. Добре вимішати, щоб утворилася однорідна паста. Приправити за смаком сіллю і перцем. Накласти пасту в білки, сформувати гірки за допомогою чайної ложечки, намоченої у воді. Прикрасити зеленню петрушки.
Короп запечений в печерицях
Складники:
1 кг коропу (філе або шматки)
100 г печериць
6 ст. ложки масла
100 г цибулі
125 мл сметани
5 ст. ложок тертого гострого
жовтого сиру
сіль і перець
Спосіб приготування:
Розігріти духовку до180°C. В кастрюлі розтопити 4 ст. ложки масла. Філе або шматки з коропа помити і просушити паперовим рушником. Скласти в термостійку посудину, посолити і полити розтопленим маслом. Вставити до духовки на 15 хв. Почистити печериці і порізати в тонкими скибками. Цибулю порізати на кружечки. На сковороді розігріти 2 ст. ложки масла, додати печериці, цибулю і 2 ст. ложки води, приправити сіллю і перцем, тушити протягом 10 хв.Коропа вийняти з духовки, покрити печерицями з цибулинкою, полити легко підсоленою сметаною і зверху посипати жовтим сиром. Поставити в духовку ще на 10 хв, щоб сир підрум’янився.